A főváros legtöbb programja február 8. és 12. között a farsang hangulatában izzik. A Terezában például a mexikói kultúrát és gasztronómiát ötvözik a karneváli vidámsággal, a Szépművészeti Múzeum pedig olyan télűző maszkabállal várja a gyerekeket, amelyen a gyűjtemény festményeinek egy-egy szereplőjét idézhetik meg a jelmezükkel. Ha szerettétek vagy ha még nem láttátok a TechnoCool kiállítást, akkor a záróbulijára nagyon ajánlatos elnézni, ugyanis különleges helyszínen hívják elő a 90-es éveket: a Nemzeti Galéria kupolájában.

Február 8., csütörtök

Fiesta de Carnaval a Terezában

Február 8-tól négy napra szóló farsangi mulatságot rendeznek a Terezában, ahol a mexikói kultúra, a tánc és a gasztronómia találkozik a karneváli vidámsággal. A menüsort itt teszik közzé a szervezők, de az eszem-iszom mellett számíthatunk koncertre, jelmezversenyre, és a kicsiket is szórakoztató programok várják.

További infók

Lajta Béla 150 – Budapesti épületsorsok

A városegyesítés évében Pesten született Lajta Béláról a kortárs műkritikus, Nádai Pál 1914-ben Egy modern városépítőről címmel írt tanulmányt. Ő valóban a XX. század elejére világvárosi képet öltő Budapest építésze volt. Nemcsak főbb alkotásainak helyszíne okán, hiszen szinte mind Budapesten áll, de azért is, mert a kulturálisan nagykorúvá váló magyar főváros korszerű, öntudatos építészeti megjelenését kereste.

A Kiscelli Múzeum kiállítása az életmű forrásainak, főbb csomópontjainak bemutatása mellett néhány fontos fővárosi Lajta-épület, műegyüttes keletkezését és átalakulásait kívánja a látogatók elé tárni tervek, fotók, épületelemek, valamint képanimációk és videók segítségével. Az üzletház, a mulató, a szeretetház, az iskolaépület s a temetői emlékek sorsában egyaránt felsejlik a város története.

További infók

Február 9., péntek

Ember & gép – 14. KÖSZI Téli berek évindító napok

A gépek számára az ember volna Isten? Valóban intelligens egy okostelefon? Milyen lenne a világunk iparosodás nélkül? Egy jó szokás is egyfajta programozás?

Az emberek és gépek viszonyához sok kérdés, félelem, remény és vélemény kapcsolódik. A 14. KÖSZI Téli berek évindító napok célja, hogy ezeket mind megoszthassuk egymással. Ahhoz, hogy a témában mérnöki, társadalmi és lelki szempontokba is mélyebb bepillantást nyerjünk, meghívott vendégek lesznek segítségünkre, TED-jellegű előadásokkal, kísérletekkel és kérdezz-felelek programokkal. A február 9. és 11. közötti programsorozatra érkezik többek között Tibes keresztény hiphopelőadó, Gyarmati Zea társadalompszichológus, közösségi menedzser (Kolorádó Fesztivál) és Pintér Dávid, a digitális stratégiák szolgálat vezetője (FÉK).

További infók

Budapest Independent Film Festival

Február 9-én és 10-én rendezik meg az idei évben a Budapest Independent Film Festivalt, a vetítések helyszíne ezúttal a Kino Cafe Mozi lesz. A nemzetközi rendezvény célja az elmúlt évek legjobb, változatos műfajú és hosszúságú, nemzetközi és hazai független filmjeinek népszerűsítése.

További infók

Art DECO 2024

A Ráday utcában lévő Golden Duck Gallery & Art Space nyílt nemzetközi pályázatot hirdetett megfizethető dekoratív művészet témában. A nyertes pályaművekből nyílik most kiállítás Art DECO 2024 néven, amelyet március 2-ig nézhetünk meg. A megnyitón, február 9-én 18 órától beszélgethetünk az alkotókkal is, miközben közösen ünnepeljük a dekoratív és megfizethető művészetet.

További infók

Február 10., szombat

Farsangi mulatság a Budapest Gardenben

Február 10-én izgalmas programokkal és ajándékkal várják a jelmezbe öltözött gyerekeket a Budapest Gardenben, egy felejthetetlen farsangi mókára. Lesz bábszínház, kézművessarok, álarckészítés, arcfestés és a farsang kötelező finomsága, ajándék fánk is!

További infók

Farsangfarka karnevál 2024

A farsang utolsó hétvégéjén jön a télzáró Farsangfarka karnevál, jóféle disznóságokkal és farsangi ízekkel a Hello Buda fedett tereiben és az udvaron. 

Szombaton Árpás László Sonkamester lesz a vendég, aki egész malacot süt, Szabi A Pék legendás fánkjaival érkezik, a Skrei halbolt helyben füstölt halakat készít, a Tom Yum thai fánkokat süt, a Buja Disznó(k) és a Pasarét Bisztró pedig belevaló disznótorosról és egyéb malacságokról gondoskodik. Természetesen a CAFAT és a VAJ is készül a szokásos kedvencekkel a hétvégére, melyet vasárnap morzsapartival és a Sunday Brunch kedvelt ízeivel zárhatunk.

További infók

Cziffra György Fesztivál 2024

Rachmaninov zongoraversenyeivel, különleges zongoraestekkel, egyedi tematikájú előadásokkal, fiatal művészek bemutatkozó programjaival, gyerekkoncerttel, változatos kiállításokkal vár bennünket kilencedik alkalommal a Cziffra György Fesztivál február 10. és 25. között Budapest több helyszínén.

Rachmaninov-esszencia címmel a nyitó- és a zárókoncerten felcsendül a szerző négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára című versenymű. Bogányi Gergely rendhagyó zongoraestjére Lackfi János író és költő, illetve Bősze Ádám zenetudós érkezik a zongoraművészhez, akik február 20-án a MOMkultban többek között arról is beszélgetnek majd, hogy az előadóművészet mennyiben életforma, életmód és világlátás. A gyerekek is izgalmas programokra számíthatnak: Halász Judit és Balázs János a legkisebbeknek szóló mesés-zenés koncerttel várnak.

További infók

TechnoCool Kupola by Telecom Electronic Beats

Végéhez érkezik a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool kiállítása, ennek alkalmából pedig egy igazán különleges eseményen vehetünk részt február 10-én, ahol a korai technókultúra és a progresszív magyar képzőművészet násztáncát nézhetjük meg utoljára, hogy aztán a jelenkor jelentős e-zenészei zárják rövidre mindezt a múzeum kupolatermében.

Érkezik az analóg dolgokkal ügyesen babráló Acideal, a különböző összegyűjtött hangokból végtelen zenei panorámákat képező Emcsi, a hazai underground elektronika kulcsfigurájának számító MZ/Y, és DJ-szettezik a budapesti éjszaka megkerülhetetlen alakja, Galactic Jackson és az improvizatív experit készítő Mákó Rozi. A zenei program mellett kedvezményes belépő váltható a TechnoCool kiállításra, ahol tárlatvezetéseken is részt vehetünk. Az esemény zenei és vizuális világa a kiállításhoz hasonlóan a 90-es évek hangulatát idézi majd meg, felhasználva a kor eszközeit és hangzását.

További infók

Vera Molnar művei és kortárs reflexiók

A Ludwig Múzeum À la recherche de Vera Molnar című kiállítása a 100. születésnapja előtt nem sokkal elhunyt Vera Molnar életműve előtt tiszteleg. A Magyarországon született, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett művész 1947-től haláláig Franciaországban élt és alkotott. 1968-tól az elsők között hozott létre műalkotást valódi számítógép segítségével, és máig világszerte a számítógép-művészet egyik legjelentősebb úttörőjeként tartják számon.

A kiállítás címe Vera Molnar À la recherche de Paul Klee című sorozatára utal, felidézve a művész arra tett kísérleteit, hogy saját alkotói módszerei és eszköztára segítségével vizsgálja a számára meghatározó művészettörténeti előképeket.

További infók

Február 11., vasárnap

Szép farsang – Maszkabál a Múzeumban

Február 11-én színes forgataggal várják a Szépművészeti Múzeumban azokat a gyerekeket, akik szívesen vesznek részt egy télűző maszkabálon. A kreatív aprónép a gyűjtemény festményeinek egy-egy szereplőjét idézheti meg a jelmezével, de akár a plüssöket is beöltöztethetik.

További infók

Kiskertpiac februárban

Február 11-én, idén első alkalommal, virágok, növények, gasztronómiai különlegességek, természetes dizájn vár a Kiskertpiacon, szerelmes hangulatban. Ez alkalommal a természetközeli esküvőt tervező párokat virágos inspirációkkal, köszönetajándék-ötletekkel, alkotásokkal fogadják a szervezők.

További infók

Szülinapi Makers′ Market

A Makers′ Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a dizájnra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat. Februárban ez a programsorozat születésnapot ünnepel, ennek örömére pedig 11-én, vasárnap a vásár mellett kézművesworkshopokon, vetítésen vehetünk részt a Marczibányi Téri Művelődési Központban, 19 órától pedig a Felső Tízezer Akusztikus Formáció koncertje koronázza az estét.

További infók

Február 12., hétfő

Valentin-nap a Light Art Museumban

Ha idén felejthetetlen programmal töltenénk a Valentin-napot, érdemes elnéznünk az új funkciót kapott, ikonikus Hold utcai piac csarnokába, a Light Art Museumba. A független művészeti kiállítótérben modern, kortárs és művészettörténetileg is emblematikus műalkotásokkal találkozhatunk, hiszen a Superluminal kiállítás számos világhírű magyar fényművész és több mint 40 nemzetközileg jegyzett művész munkáit mutatja be.

Ezek az alkotások új nézőpontokkal segítenek megérteni a fény természetét: a szupernóváktól a fekete lyukakig, a programozott neuronhálózatoktól a sugárzó üvegtárgyakig vagy a kristály szerkezetébe záródott északi fénytől a retinán létrejövő fénykoreográfiáig. (x)

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Juhász Norbert - We Love Budapest)

Címkék