A Bartók Béla út folyamatosan virágzik, ezen az utcán télen-nyáron nagyon szívesen sétál végig az ember. Mostanában azért is jó visszatérni erre a környékre, mert a nemrég nyitott, Brutål nevű hely mellett nyílt egy másik B betűs is: a Budachrome.

Mögötte pedig Szemerey Bence áll, akinek a neve már ismerős lehet innen-onnan. Bence több mint 10 éve fotózik, a Kolorádó, a Bánkitó és a Sziget Fesztivál egyik fő fotósa, emellett operatőr, reklámokat és klipeket is csinál. Képalkotással is foglalkozik, idestova 7-8 éve fotózik filmre, és az elmúlt jó pár évben speciális mozifilmre is.

A mozifilmről azt kell tudni (ahogy a nevében is benne van), hogy eredetileg nem civil felhasználásra tervezték, hanem filmforgatásokon használják. Ezt a különleges filmet eddig csak nagy tételben lehetett kapni, kis kamerába befűzendő formátumban egyáltalán nem volt elérhető.

Bence találta ki, hogy azt, amit ő eddig magának csinált, fűzött évek óta, itt az ideje intézményesíteni!

Mások általában kézzel fűzik a mozifilmet, amiben elég nagy a hibalehetőség: például fűzik, fűzik, és addig fűzik, amíg nem szorul a film, és ez tönkreteheti a filmet, a használhatósága pedig kérdőjeles. De Bencéék erre kitaláltak egy saját módszert, hogyan lehet gyorsabban nagy mennyiségben, viszont még mindig nagyon stabil minőségben fűzni. Így alakult meg a Budachrome filmmárka és fotósbolt a Bartókon. 

Hogy miért éppen a mozifilmet gondolták újra? A mozifilmről a laikusoknak és a szkeptikusoknak azt kell tudniuk, hogy sokkal olcsóbb, mint a legszakszerűbb film, de ugyanolyan profi, mint a sima, hiszen profiknak készül, mozifilm gyanánt. Gyönyörű színei vannak, kiváló minőségű, nagyon éles film. Bence elmondása szerint már csak ezért is nagyon jó ezzel a filmtípussal dolgozni, de mivel ez egy speciális film, nem tudja minden labor előhívni, mert más kemikália kell hozzá, mint a szokásos filmhez. Bence tapasztalatból tudja, hogy akármilyen jó a film vagy a fotó, sok múlik a szkennelésen is, épp emiatt arra is nagy figyelmet fordítanak a Budachrome-ban.

Az üzlet előterében egy galéria van, amely a Random fotós csoporté, de néha nekik is lesznek itt kiállításaik, mert az a cél, hogy egy analóg fotós közösség jöjjön létre. Ezenkívül azért is választották a budai oldalt helyszínnek, mert Budán nem igazán volt eddig fotósbolt, csak 1-2 kisebb, Pesten pedig van már jó pár. Fontos, hogy nem az a céljuk, hogy egy túlárazott brandet népszerűsítsenek, hanem tényleg a nagyon magas, nemzetközi szintű és minőségű szolgáltatásra törekszenek, miközben a maradék, elfekvőben lévő mozifilmet is felhasználják, így nem megy kárba. Itt nem kell hetekig várni a tekercs elkészítésére, a klasszikus film 3-5 napot, a mozifilm (jelenleg) 1 hetet vesz igénybe. A mozifilm hívását Szilas Szilárd végzi, ahogy mindenkinek az egész országban.

Az extrém igényekre is figyelnek, színkorrekciót is végeznek, például ha van olyan profi ügyfelük, aki a kékebb színű képeket preferálja, akkor neki kékesebben szkennelnek, ha van olyan fotós, aki a melegebb és puhább színeket kedveli, akkor neki úgy. Összességében a Budachrome-ban bármire képesek, úgy kell tekinteni a kis csapatból álló üzletre, mint egy szakmai helyre, amely személyre szabottan figyel, ötletel, segít. Kivételes, hogy az online kommunikációjuk teljesen angol nyelven folyik, így az itt élő külföldiek is bátran felkereshetik a „Bartók analóg oldalát”!

ELÉRHETŐSÉGEK

Budachrome

1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Címkék