Tudatos fogyasztónak lenni nemcsak azt jelenti, hogy igyekszünk megfontoltabban vásárolni, de azt is, hogy ha már porosodnak a házban a felhalmozott, egyszer használt, megunt tárgyak, készek vagyunk azoktól megválni! A lomtalanítás erre jó alkalom, de megtörténik, hogy az embert épp felkészületlenül éri a dátum, és az év más részében végzett nagytakarítás után csak pislog a sok felszínre jövő kacatra. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük azokat a vásárokat és boltokat, ahova elvihetitek a megunt ruháitokat, használati tárgyakat, kiegészítőket, könyveket.

Szimpla Bolha

Minden hónap negyedik szombatján rendeznek a Szimpla Kertben bolhapiacot, ahol elsősorban a kisebb tárgyakat, megunt ruhákat, ékszereket értékesíthetjük. 3000 forintért vásárolhatunk magunknak asztalt, de célszerű e-mailben előre bejelentkezni, ha vásározni szeretnénk. Legközelebb február 24-én vehetünk részt ilyen vásáron, 12 és 18 óra között.

További infókat itt olvashattok.

Gardrób Közösségi Vásár

A Gardrób Közösségi Vásár csapata rendszeresen szervez vásárokat, ahol megunt ruháinkat és különböző kiegészítőinket pénzre cserélhetjük. A következő gardróbcsere az ELTE Gömb Aulában lesz, február 10-én. Az árusításhoz asztalt kell foglalnunk 6000-7500 forintért, az eladott ruhadarabok után viszont nem kell adni blokkot.

További részleteket itt olvashattok a február 10-i eseményről, itt pedig az általános tudnivalókról.

Swappis – Ruhaforgó

A Swappis – Ruhaforgó üzleti modelljét Svédországban találta ki Fritzson-Bajdor Tünde, és hazatérve Pesthidegkúton folytatta a vállalkozást, melynek lényege, hogy a még hordhatónak ítélt ruhaneműket, kiegészítőket (maximum 15 darabot) forintot érő pontokért beveszik. Az így keletkezett összeg határain belül 50%-os kedvezménnyel válogathatunk a fogason lógó blézerek, szoknyák, kabátok, pólók, estélyik, táskák, bizsuk, cipők és társaik közül. Két helyszínen találjuk meg őket: a Kresz Géza utcában és Budán, a Lövőház utca 28. szám alatt.

További infókat itt olvashattok, február 1. és 10. között pedig készletkisöprésre és extra kedvezményekre csaphattok le.

RE RU HA

A ruhacserék közösségi élményét tapasztalhatjuk a budai, Kosztolányi Dezső téren található RE RU HA-ban is, ahol beválthatjuk a nem használt, megunt ruháinkat, és a kapott pontokért cserébe kedvezményes áron vásárolhatunk nekünk tetsző darabokat. Fontos, hogy itt a környezettudatosság harcosaiként azokat a ruhákat, amiket nem visznek el, nem dobják ki, hanem traumatológiákra vagy alapítványokhoz kerülnek.

A RE RU HA-ban mi is jártunk, erről itt írtunk. További infókat pedig itt találtok.

Adományboltok

Szerencsére egyre több adománybolt nyílik a város különböző pontjain, így nem kell messzire mennünk, hogy megtaláljuk a számunkra legszimpatikusabbat. A SZIA (Szülők Iskolája Adománybolt) a Budafoki úton található, és örömmel fogadnak ruhákat, tárgyakat, könyveket. A Dohány utcai Mozaik Adománybolt, a Menedékház Alapítvány adományboltja elsősorban hajléktalan emberek, illetve családok reintegrációjával foglalkozik. Vihetjük cuccainkat az Aradi utcában lévő Filantrópia Adományboltba, a Rákosi úti Kotta Adományboltba vagy a Hernád utcai KincsVárba. Nem lehet elmenni a Narancsliget Adományközpont mellett sem, amit már csak a különleges hangulata miatt is kötelező meglátogatni. Az Alkotás utcában működik a Pakk Adománybolt, és biztosan meglesz a helye a bevitt dolgainknak a Vedd-add-vidd szociális adományboltban és a KÖZ-ép-PONT-ban is.

Cseriti

Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jót teszel – így hangzik a Cseriti adományboltok mottója, amikből szerencsére már tizenkettőt is lehet találni Budapesten. Megunt, már nem használt, de mások számára még értéket képviselő, tiszta és működőképes használati tárgyakat, ruhákat hozhatunk be ide, a mosógéptől a karácsonyfadíszig, amelyeket aztán kedvező áron, a valós érték alatt vásárolhatnak meg a rászorulók. Nagy mennyiségű apróságokért ingyen házhoz is jönnek Budapesten és környékén előzetes egyeztetés alapján. Fontos, hogy csak a szezonnak megfelelő ruhákat fogadnak be, nagyméretű bútorokat pedig adományfelajánló űrlapon nevezhetünk, nem kell bevinni őket. Különösen szimpatikus jellemzője ezeknek a boltoknak az, hogy itt a munkaerőpiacról kiszorult emberek végzik a boltok, raktárak üzemeltetését, a logisztikai feladatokat.

További infókat itt és itt találtok.

Szemléletformáló és Újrahasználati Központ

Budapesten két helyen, a XV. és a XVIII. kerületben működik SZÚK, azaz Szemléletformáló és Újrahasználati Központ. Az FKF kezelésében lévő tiszta, modern raktárakban díjmentesen leadhatunk a fazekaktól kezdve a szobabiciklin át a ruhásszekrényig számtalan megunt holmit és eszközt, amelyek jelképes összegért aztán megvásárolhatók. Például 100 forintért elárvult apróságok, dekorációk, bögrék és könyvek, 1000–3000 forintért fotelek, karosszékek várják, hogy hazavigyék őket. A tárgyak leadására csak budapesti lakosoknak van lehetősége, személyi és lakcímkártya felmutatásával. A ruhákat az udvaron álló ruhagyűjtő konténerekbe várják, amelyek mellett amúgy egyéb hulladékgyűjtő szigetek is találhatóak.

További információkat a SZÚK működéséről itt és itt találtok.

Katolikus Karitász

Az egyházi humanitárius szervezet is elfogad tárgyi adományokat országszerte. Budapesten a Hunyadi téren találjuk az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központját, ahol élelmiszer, ruha, bútor vagy háztartási eszköz adható le. Mielőtt felkeressük őket, érdemes egyeztetni velük az elérhetőségeik egyikén.

További részleteket itt olvashattok.

Korábbi toplistánkat a témában itt találjátok.

(Borítókép: Joos Mind - Getty Images)

Címkék