Ez az a kiállítás, ami látványossága miatt biztosan a tartalomgyártók, valamint az Insta- és a TikTok-felhasználók kedvence lesz, ugyanis a festmények és a multimédiás elemek csak úgy ontják magukból a lehetőséget a legjobb fotók és videók elkészítéséhez. A 20 000 négyzetméteres tárlat egyik különleges elemeként a látogató körül életre kelnek Van Gogh festményei, de ennél még érdekesebb élményt nyújt, ahogy egy VR-szemüveg segítségével bekerülhetünk a művész festményeibe.

Február 2-án nyílik a nagyszabású, látványos Van Gogh – The Immersive Experience kiállítás a BOK Csarnokban, ahol 20 000 négyzetméteren fedezhetjük fel a festő életét és műveit, de ha ez nem csillapítaná eléggé a művészet iránti vágyunkat, akkor az a különleges tér- és vizuális élmény, ami a „festményeken” túl vár ránk, biztosan fogja. A tárlat különlegessége immerzív mivoltában rejlik, ugyanis mi magunk is bevonódhatunk a kiállításba. Persze itt nem a már megszokott interaktivitás a lényeg, sokkal inkább arról van szó, hogy a vizualitás meg a technológia segítségével nem egyszerűen megelevenedik körülöttünk minden, amit Vincent van Gogh vászonra vitt, hanem egy kicsit olyan érzésünk lehet, mintha mi magunk sétálnánk a festményekben, így A sárga ház utcájában vagy az Éjjeli kávézó körül, de akár a búzamezőkön is.

A multimédiás művészeti élményt három különböző részre osztották fel a szervezők: az elején többek között Van Gogh életéről és munkásságáról, színhasználatáról, testvéreihez és Paul Gauguinhez fűződő viszonyáról tudhatunk meg részleteket. Ez a rész az, ami egy kicsit próbál úgy viselkedni, mintha egy rendes kiállításon járnánk: állhatunk hosszasan a festmények előtt, a magyarázó szövegek pedig pont annyira edukatívak, hogy a festő személye, művészete és világlátása is ismert legyen előttünk. Persze itt nem mennek bele a különféle színelméletekbe és a művészettörténeti háttérbe, mint ahogy egy múzeumban szokás, de itt nem is ez, hanem az élmény a lényeg.

És ha már élmény: már a kiállítótérként funkcionáló teremben is láthatunk különleges elemeket, mint amilyen a külön részekből összeálló festmény, amit csak egy bizonyos nézőpontból látunk egésznek, illetve a Csillagos éjről szóló kisfilm, amelyből még azt is megtudhatjuk, hogy Van Gogh azért használt ennyire élénk színeket, és egy-egy színnek azért van nála ennyi árnyalata, mert színvak volt

A multimédiás és audiovizuális élmény innentől kezdve fokozódik: beléphetünk egy olyan térbe, ahol a falakon és a padlón is áramlanak a holland művész festményei.

Mivel ez a kiállítás leglátványosabb része, szerintünk itt készül majd a legtöbb videó, amik közül biztosan sok visszaköszön majd a közösségi média legkülönfélébb platformjain. Ha mázlink van, és találunk üres nyugágyat, akkor érdemes itt nagyjából 10-15 percet eltölteni, mert Van Gogh önarcképeitől kezdve a perspektívaszámításon és a vonatokon át a búzamezőkig elég sok minden életre kel itt. Mi is belefeledkeztünk az animációba, és ahogy többedmagunkkal ültünk ott a térben, egy picit az volt az érzésünk, mintha egy fesztivál chillzónájában lennénk.

A következő tér viszont az alkotásról és a VR-élményről szólt: a kreatívkodni vágyó látogatók kiszínezhették Van Gogh alkotásait, melyek a falra kivetítve egyszerű zsírkrétarajzból Van Gogh inspirálta művé változtak. A VR-szobában a művésszel sétálva nyolc ikonikus festmény inspirációjával ismerkedhetünk meg, ami biztosan felejthetetlen élmény, de annak, aki szeretné kipróbálni, felárat kell fizetnie – ez számunkra is meghökkentő volt, pláne a jegyárakat látva. Ide kapcsolódik az a tapasztalatunk is, hogy bár mi mindenfelé forgattuk a fejünket, és állítgattuk a VR-szemüveg élességét, sajnos mindenhogy homályos képet kaptunk – persze lehet, hogy ez még csak a nyitány előtti állapotot tükrözi, és a látogatóknak már több szerencséje lesz.

A Van Gogh –  The Immersive Experience  című multimédiás élménykiállítás szeptember 1-ig várja a látogatókat a BOK Csarnokban, amit leginkább azoknak ajánlunk, akik a múzeum helyett egy könnyen fogyasztható tartalomra vágynak, vagy csak kíváncsiak, hogy milyen egy olyan tárlat, ami a mai generáció preferenciáira és az újfajta kultúrafogyasztásra reagál. 

Kultúra

Van Gogh – The Immersive Experience

Program adatai

BOK Csarnok Facebook-oldal Weboldal 2024. február 2., péntek - 2024. szeptember 1., vasárnap

Címkék