A január 25. és 28. közötti napok az időjárást tekintve sok újat nem hoznak, az események azonban annál ígéretesebbek. Végre ismét divatba borul a város, amely a két fő napon túl ingyenes workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és előadásokkal csábít korosztálytól függetlenül mindenkit. Ha koncert, akkor nem kérdés, hogy a hétvégén sokan Krúbira szavaznak, de a MORDÁI rajongói is boldogok lehetnek péntek este. Akik most nem utaznak el, de vágynak egy kis kultúrsokkra, a Kínai Újévi Fesztiválon ezt magukba szívhatják!

Január 25., csütörtök

Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete

Két ismétlődő arc, számtalan karakter és történet. Valóság, fikció, szépség, szomorúság, identitás, vágyakozás, emlékezet és magány. Ezek jellemzik a két francia fotográfus, Elsa Parra és Johanna Benaïnous munkásságát, akik 2014 óta dolgoznak együtt. Az alkotópáros védjegye, hogy történeteikben kitalált és valós elemek keverednek, ezek elbeszéléséhez – különböző karakterek bőrébe bújva – saját magukat állítják színpadra, egyszerre betöltve a modell, a stylist, a díszlettervező és a fotográfus szerepét. Érzékeny és aprólékos munkáik földrajzi, társadalmi és kulturális miliőket barangolnak be, amelyeket a fotó eszközével értelmeznek.

További infók

Budapest Central European Fashion Week 2024

A Budapest Central European Fashion Week az elmúlt évek során a közép-európai régió egyik legfontosabb divateseményévé vált, a szakma képviselői, a buyerek, a tervezők, valamint a hazai és a nemzetközi média találkozásának első számú platformja a térségben.

A programsorozaton január 22. és 28. között vehetünk részt, a Szépművészeti Múzeumban, ahol több mint 20 márka mutatkozik be. Emellett a BCEFW teljes ideje alatt a Fashion Hub az Andrássy úti Hungarian Art and Business épületében vár bennünket. Az itt hallható szakmai előadások, afenntarthatóságra és a technológiai innovációkra fókuszáló workshopok, kerekasztal-beszélgetések kifejezett célja a fiatalok, a Z generáció megszólítása, inspirálása a divat irányába.

További infók

DIA-beszélgetések: Petri György tekintete

Mit gondolhatunk az „el nem fordult tekintet” poétikájának ki nem sajátítható etikájáról? Avagy miért marad Petri György költészete örök ellenzéki a soha nem múló „örökhétfőben”? A beszélgetés résztvevői: Forgách András író, műfordító, Turi Tímea költő, szerkesztő és Wirth Imre költő, író. A beszélgetést Bazsányi Sándor vezeti.

További infók

Brontë–Máthé–Kákonyi–Mátyássy: Üvöltő szelek

Az Emily Brontë angol írónő egyetlen regénye, az egyetemes regényirodalom egyik kiemelkedő alkotása.

Mátyássy Bence producer felkérésére Máthé Zsolt újraolvasta a könyvet, színpadi adaptációt készített a történetből, Brontë verseit alapul véve ő írta a musical dalszövegeit is. Kákonyi Árpád zenéjét a színészek különleges és izgalmas formában állították színpadra, hiszen a zenekart is ők maguk alkotják. A musical zenéjében fellelhetők popos, rockos, jazzes és klasszikus zenei elemek is, ezeknek szabad keveredése és váltakozása adja ki a darab saját zenei világát.

További infók

Január 26., péntek

ODA: Aperitivo

Január 26-án újabb Aperitivo-bulira kerül sor az ODA-ban. Azok, akik lemaradtak az elsőről, erre számíthatnak: lesz egy jó hosszú büféasztal, amin a kedvenc hideg és meleg olasz falatkáink sorakoznak. Az már csak ráadás, hogy jelen lesz a Lees Brothers is, akik összeállítottak egy borkínálatot. Sőt, akkora fúzió lesz, hogy Vidó Nóri egy pét-nat-koktélt is fog fejleszteni az estére a Boogie-ból, érdemes kipróbálni ezt a műfajtágítást! Zene is fog szólni: a Kürti testvérek után Silye Dani DJ-zik zárásig.

További infók

Tűréshatár – premier előtti vetítés

Amir magányos iráni drogdíler, akinek egyetlen társa a kutyája. A fiatal férfi éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern, betépett prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a teheráni külváros sötét útjait rója, két meló között pedig blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból. Éjszakai portyája során folyton szembesül az iszlamista rezsim ordító ellentmondásaival, visszataszító álszentségével.

Ali Ahmadzadeh szabad és merész filmje az iráni főváros ritkán látott, drogmámorban úszó oldalát mutatja meg a folyton utazó magányos drogdíler karakterén keresztül. A stáb az iráni hatóságok engedélye nélkül, gerillamódszerekkel, rejtett kamerákkal forgatott, majd az államapparátus arra kérte a rendezőt, hogy vonja vissza a filmet a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjából. A Tűréshatár végül a fesztivál fődíját nyerte.

További infók

III. Krúbi

Krúbi január 26-án, pénteken beveszi a Papp László Sportarénát! A szókimondó, háromszoros Fonogram-díjas énekes-rappertől most is nagy alakításra számíthatunk, régi slágerekre, na meg néhány újdonságra is.

További infók

MORDÁI

A MORDÁI a 60-as, 70-es évek kísérletező magyar népzenei vonulatainak repertoárjából táplálkozó folk-rock zenekar, melynek vezetője a Middlemist Redből is ismerős Nóvé Soma. Hangvételében az útonállók sötét szellemiségét idézi meg – legközelebb január 26-án, a MANYI-ban.

További infók

Január 27., szombat

BIDF 2024

Január 27. és február 4. között immáron 10. alkalommal nyitja meg mindenki előtt kapuit Magyarország legnagyobb filmfesztiválja, a BIDF. Közel 70 filmmel és 200 vetítéssel érkezik a 10. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, melynek fő kérdése: A Te tíz éved hogy telt? Az elmúlt évtizeden kalauzolnak végig bennünket a különböző kategóriákban látható nemzetközi és magyar filmek, rövidfilmek.

További infók

Szépséghibás és akciós könyvek vására az Alexandra Kiadócsoporttal

Idén január 27-án lesz lehetőségünk Budapesten válogatni az Alexandra Kiadócsoport kínálatából, a Rákóczi téri vásárcsarnokban. Az év első vásárában szinte teljesen új készlettel, más könyvekkel érkeznek – nehogy kifogyjunk az olvasnivalóból! Az árkategória pedig a régi: már 100 forinttól kaphatók lesznek a könyvek.

További infók

Paloma-szombat: gyerekworkshop és körbevezetés

Gyerekek és szüleik is jól fognak szórakozni január 27-én a Paloma nyílt napján. Míg a kicsiknek a workshopszobában kreatív foglalkozásokat tartanak a tervezők, addig minket körbevezetnek a helyszínen, és megismerhetjük a műhelyeket, a művészeket. A felnőttek számára is lesz workshop, 15 órától tűzzománc ékszereket készíthetünk Szilaj Eszter segítségével.

További infók

RaktArt nyílt nap

Január 27-én nyílt napra hívnak a szentendrei RaktArtba. Mostanra újratöltődött a bakelitkészlet, és a polcokon is bőven lehet találni kincseket. A középpontban ezen a napon a retró tárgyak lesznek, és ehhez igazodik a büfé kínálata is: a vásárlásban elfáradókat napközis tea várja, hozzá párizsis szendvics Piros Arannyal, és palacsinta is fog sülni!

További infók

Január 28., vasárnap

Kínai Újévi Fesztivál

A budapesti kínai közösség szervezésében részt vehetünk az idei kínai újévi ünnepségeken a budapesti Chinatownban, a X. kerületi Jegenye utcában. A sárkány évét köszöntő 2024-es Kínai Újévi Fesztivál két hétvégén keresztül fog zajlani, január 28-án, majd február 3. és 4. között.

Az első hétvégén az ősi Quanzhou város mutatja be gazdag kultúráját és hagyományait. A tengerparti város UNESCO Szellemi Kulturális Örökséggel rendelkezik, mint például a nanyin népzene, a marionett és a teakészítési technika – ezekbe nyerhetünk betekintést vasárnap.

A második, februári hétvégén többek közt a nyolc szellemi-kulturális örökséggel rendelkező Chengdu (Szecsuán tartomány székhelye) előadói fogják bemutatni tudásukat. Most is számíthatunk látványos előadásokra, például hagyományos hangszeres zenére és sárkánytáncra, de mi magunk is elsajátíthatjuk a bambuszbottáncolás alapjait. Részt vehetünk ételkészítésen, kézművesoktatáson, teakóstolón, és a kínai gyógyászatról is megtudhatunk izgalmas dolgokat. Ezek mellett 11 órától 16 óráig az ételstandoknál kulináris izgalmak várnak. (x)

További infók

Arkki – kiállítás és családi nyílt nap

Az őszi Arkki-félév során készült alkotásokból nyílik kiállítás a K11 Művészeti és Kulturális Központban. Ezt egy családi nyílt nap keretén belül lehet megnézni január 28-án, amikor két korcsoportban foglalkozások is indulnak.

Az Arkkiban minden foglalkozás a tervezői gondolkodásban támogatja a gyerekeket, arra tanítva őket, hogyan gondolkodjanak, és nem arra, hogy mit gondoljanak. Minden egyes projekt egy egyedi, érdekes és játékos kísérlet, amelyben a diákok a tervezői gondolkodást (design thinking) alkalmazzák, és a S.T.E.A.M. (természettudomány, technológia, mérnöki tudományok, művészetek és matematika), valamint a humán és a szociális ismereteket integrálják a feladatok megoldása közben.

További infók

MOST brunch és lemezvásár

Hátradőlös bruncholás, ráérős koccintgatás lesz várható vasárnap: bagelekkel, zabkásával, French toasttal, smoothie-kkal, alkoholos és mentes koktélokkal várnak bennünket a MOST Kortárs Bisztróban. A háttérben pörögnek majd a bakelitek, és mi is válogathatunk majd ezek közül.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék