A Teleki téren nyílt meg Budapest legújabb közösségi helyszíne, a Repair Café. A szerelőműhelybe bárki elhozhatja megjavítani elromlott háztartási kisgépét, kerékpárját vagy éppen kerekesszékét, de ruhaneműk átalakításában, barkácsolásban is szakszerű segítséget kaphatunk. A kezdeményezés érdekessége az is, hogy megvalósításáról közösségi költségvetés keretében döntöttek a budapestiek, így valóban a helyi igényekhez szabott szolgáltatás született.

December elseje óta szerelhetjük elromlott kisgépünket, biciklinket a Teleki téri Repair Caféban, ahol barkácsolás és a szerelés mellett ruhák javításában is szakszerű segítséget kaphatunk. Az első hasonló szerelőműhely 2009-ben indult útjára Amszterdamban, azóta pedig a világ számos pontján hozza össze az embereket. A budapesti Repair Café a Parafitt Sportegyesület nyertes ötletének köszönhetően 48,6 millió forintos támogatással, Budapest Főváros közösségi költségvetéséből valósulhatott meg.

A Repair Café egy olyan közösségi műhely, ahol szakértők segítségével közösen barkácsolhatunk, kisebb háztartási gépeket javíthatunk, ruhákat igazíthatunk, valamint kerékpárokat vagy akár kerekesszékeket is szerelhetünk. A szakemberek értő segítsége mellett a műhely lehetőséget kínál a tudásmegosztásra is, hiszen a helyszínen számos nemzetközi példa, leírás és szerelési útmutató áll a rendelkezésünkre. A műhely jóval több, mint egy helyszín, ahol szerelhetünk, hiszen segítségével visszakerülhet a köztudatba a tárgyak hosszú távú használatának, megbecsülésének kultúrája, lehetőséget kínál arra, hogy a legegyszerűbb javítási munkákat elsajátítsuk. A közös szerelésben részt vesznek hajléktalanok, enyhén és közepesen értelmi sérültek is, ezáltal a program a társadalmi beilleszkedést is segíti.

A közösségi költségvetés ötletbeadási szakasza idénre lezárult, a közel 700 beérkezett ötletről itt olvashatunk, ha pedig azt szeretnénk tudni, hogy milyen egy olyan városrész, ahol több projekt is megvalósult a finanszírozási formának köszönhetően, itt hallgathatunk meg egy podcastet Budafokról.

ELÉRHETŐSÉGEK

Repair Café

(Borítókép: Getty Images)

Címkék