Szerencsére ma már sokkal kevesebb építkezési szerencsétlenség történik, mint a 20. században, de házomlások sajnos a mai napig előfordulnak. Bár Budapesten sok a romos épület, a szerencsétlenségeket leggyakrabban emberi mulasztások okozzák. Kevesebb rossz van annál, mint amikor a házunk, mely a biztonságot jelenti számunkra, összedől a fejünk felett.

Szent László út, 1931

Nyolc áldozatot követelt 1931 nyarán a Szent László úti tragédia, amikor egy épülő négyemeletes ikerház utcára néző frontja megingott és leszakadt.

„A Szent László úton járkáló emberek délután 3 órakor egyszerre csak azt vették észre, hogy az épület állványzata és az ikerház egyik részének az uccára néző frontja megingott, majd egy pillanattal később óriási robajjal összeomlott – írta a Magyarország nevű lap. – Egy pillanat alatt sűrű porfelhő borította el az egész környéket. Ijedt jajveszékelés, sikongatás hangzott mindenfelé. A környékről futólépésben rohantak elő az őrszemesrendőrök, egy perc alatt feketéllett az egész környék. […] Percekig nem lehetett megközelíteni az összeomlott háztömböt, mert a sűrű porfelhő szinte járhatatlanná tette az utat. A rendőr azonnal jelentette a szerencsétlenséget a mentőknek és a tűzoltóságnak, akik nagy készültséggel vonultak ki a helyszínére. A központi tűzoltóság néhány perccel a szerencsétlenség után négy kocsival jelent meg a helyszínen. A mentők pedig Körmöczy Emil dr. igazgatófőorvos vezetésével ugyancsak négy kocsival vonultak ki.”

A balesetnek a nyolc halálos áldozaton túl ugyanennyi sérültje volt. Egy 21 éves nő, Kármán Istvánné a törmelékek közé szorult, és mivel nem lehetett azonnal kimenteni, egy gumicsövön keresztül adtak neki tejet órákon át. A vizsgálatok megállapították, hogy a szakszerűtlen és elsietett építkezés miatt a ház mennyezete szakadt be, ami magával sodorta az egész épületet. A következmények nem maradtak el: Moór Géza építőmester 16 hónap fogházat kapott, és innentől kezdve szigorúbb szabályok vonatkoztak a házépítésekre.

Rákóczi út, 1936

Az ember a saját lakóházában általában teljes biztonságban érzi magát, és egy pillanatra sem gondolkodik el rajta, hogy összedőlhet alatta/felette. Ritkán ugyan, de megesik sajnos, hogy a legnagyobb rémálmunk mégis valósággá válik. 1936. július 24-én a Rákóczi út 73-as ház négy emelete szakadt le, ám egyáltalán nem váratlanul. A lakók többször is jelezték a tulajdonosnak, a Magyar Általános Ingatlanbank Részvénytársaságnak, hogy repedeznek a falak, és nem érzik magukat biztonságban, de érdemi intézkedés nem történt. A ház fala hirtelen repedt szét, amit szerencsére egy épp arra járó rendőr és egy hajómérnök is észrevett, nekik köszönhetően pedig több járókelő élete megmenekült, ám még így is két halottja és kilenc sérültje lett a katasztrófának. A Pesti Napló azt írta, a fal omladozása után téglák kezdtek potyogni az utcára, amikor a két férfi vagy harminc embert irányított el a beomló homlokzat alól. Szerencsére a lakók többsége – akik már hetekkel az összeomlás előtt sejtették, hogy valami nagy baj van készülőben – addigra elhagyta az épületet, és a földszinti boltokban is csak kevesen dolgoztak.

A felfordulás így is hatalmas volt, amiről hűen tanúskodnak ezek a képkockák:

A szerencsétlenség helyszínén azonban nemcsak jó szándékú emberek igyekeztek segíteni az áldozatoknak. Megjelentek a tolvajok is, akik a lakások utcára potyogó értéktárgyait próbálták összegyűjteni. A tragédia oka többtényezős volt: az átalakítások, az újonnan kialakított erkélyek, a tartópillérek lefaragása együttesen járult hozzá a bajhoz. A Rákóczi úti lakóház még ma is áll, a leszakadt épületrész helyére egy ablaktalan falat építettek, tele hirdetésekkel.

Ó utca, 1994

Az egész országot megrázta az Ó utcai házomlás, mely egy 43 éves nő életét követelte, és melyben ketten súlyosan megsérültek. Az akkor már százéves (háromemeletes) lakóház hét lakása február 5-én, pénteken a délelőtti órákban omlott össze. Belegondolni is rossz, mit élhettek át a lakók; az egyik túlélő, Krezinger György a Népszabadság riporterének így beszélt a tragédiáról:

„A gyerek játszott, én tettem a dolgom. Egyszer csak minden előzmény nélkül megrázkódtak a falak, és hatalmas robajlás hallatszott. Kirohantam a körfolyosóra, de a porfelhőtől nem láttam semmit. Leszakadt a fal, üvöltötte két első emeleti lakó. A harmadik emeleti ismerősöm önkívületi állapotban volt: a födémmel együtt szakadt le a felesége. Úgy kellett lefogni, nehogy utána ugorjon. A bejárati ajtójától egy méterre a nagy semmi – a földszintig le lehetett látni: gerendák, falak, törmelék. Azt kiabáltam, hogy mindenki öltözzön fel, zárja el a gázt, a villanyt és a hátsó lépcsőn menjünk kifelé. Szerencsére működött a telefon, azonnal hívtam a mentőket. Robbanást senki nem hallott, az omlást más okozhatta.

Az Ó utcai házomlás után sokan attól féltek, hogy nem egyedi eset lesz a tragédia, hiszen a budapesti házak nagyon rossz állapotban vannak. Később kiderült, hogy a házomlás bekövetkezéséhez a pince szakszerűtlen átalakítása járult hozzá, amelynek során megbontottak egy statikailag fontos falat. A romos épület sokáig fantomházként állt, de bérlők laktak a megmaradt épületrészben. „Pest feketére fest, szegény nagyapám mondta mindig, hogy menjek haza. Hát most elmegyünk innen vidékre, elég volt a büdös városból” – mondta Anna néni, az Ó utca 26. legrégebbi lakója akkor aMa.hu-nak. A ház maradványait 2003-ban bontották el, a helyén ma új épület áll.

Jókai utca, 2022

2022. június 27-én omlott le és zuhant az utcára az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatt található ház párkányfala. A leomló törmeléktől több parkoló jármű összetört, a balesetben négyen megsérültek, hárman könnyebben, az Operettszínház egyik táncművésze, Tóth Nikolett viszont életveszélyesen: súlyos gerinc-, koponya- és belső sérüléseket szenvedett, napokig kómában volt, műtéteken esett át. A balettművész a legutóbbi hírek szerint jelenleg kerekesszékben él, kezelésekre jár, szeretne újra lábra állni és sétálni.

Hogy a Jókai utca 1. alatt álló ház végzetes omlásához pontosan mi vezetett, arra egyelőre még nem derítettek fényt a most is folyamatban lévő vizsgálatok, de a kivitelező arra gyanakodott, hogy a háború utáni helyreállítási munkálatok nem voltak megfelelőek. A baleset ellenére az építkezés folytatódhatott.

Felhasznált irodalom:

(Nyitóképünk illusztráció, az Ó utca 7-et ábrázolja 1982-ben. Fotó: Makovecz Benjamin - Fortepan)

Címkék