Január közepén már azt érezzük, hogy szép lassan kezd beindulni az élet: visszaállunk a hétköznapi kerékvágásba, és ezzel párhuzamosan keressük a lehetőségeket, hogy a szabadidőnket tartalmasan töltsük el. Január 18. és 21. között ebben programok szempontjából bőven lesz segítségünk! Több mozis esemény, kiállításmegnyitó, koncert is kapóra jön, ha behúzódnánk valahova a tél elől, viszont ha nem riadunk vissza a hűvös, de egyébként naposnak ígérkező időjárás elől, akkor olyan izgalmakkal telhet a hétvégénk, mint az éjszakai korizás vagy a bunkerfelfedezés.

Január 18., csütörtök

Mert olyan uncsi lenne nélkülem – közösségi performance

A Jurányiban van a második emeleten egy terem, az ajtajára ez van írva: Mohácsi – Remete. Minden kedden és csütörtökön kinyílik ez az ajtó kicsivel hat előtt. A terem ilyenkor megtelik olyanokkal, akik szenvedélyesen és elkötelezetten rajzolnak, festenek egy hosszú iskolai vagy munkanap után.

2022 szeptemberétől Szántusz Noémi noya modellt ült ezeknek a művészeknek, és arra lett figyelmes, hogy mindez olyan, mintha egy előadást nézne. Ebből kiindulva hozta létre a Mert olyan uncsi lenne nélkülem című közösségi performance-ot, melyben kipróbálhatjuk, hogy milyen modellnek lenni, milyen lehet rajzolni, vagy éppen milyen lehet véleményt mondani az alkotásokról. Mindeközben lehetőség nyílik arra is, hogy egy kicsit megismerjük a mellettünk lévő nézőt vagy aki előttünk ül és rajzol.

További infók

Szívdesszert – Varró Dániel és Molnár György

Varró Dániel a kortárs magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja, aki számos műfajban megmutatta a tehetségét. Utánozhatatlan stílusában írott versei és műfordításai emelték őt korunk egyik legismertebb és legnépszerűbb költőjévé. Nemrég jelent meg legújabb, régóta várt gyerekkönyve, a Túl a Maszat-hegyen 2.

Kedvenc dalszerzőjével, Molnár Györggyel tíz éve lépnek fel szerte az országban megzenésített versekkel tűzdelt műsorukkal, amely a zenés irodalmi programok palettáján is kitűnik egyedi és modern stílusával. Január 18-án a K11-ben hallhatjuk őket.

További infók

Szabó Eszter Ágnes: Budapest Blue 3._ARAKHNÉ

A Delft Blue-t a 17. században Hollandiában fejlesztették ki, abból a célból, hogy a kínai porcelánok iránti megnövekedett keresletet hazai termékekkel tudják pótolni. A Budapest Blue kiállítássorozat – a Delft Blue után – Szabó Eszter Ágnes budapesti, illetve speciálisan magyar verziója. Saját magánmitológiai gyűjteménye személyes élményeinek, mérföldköveinek kékkel, máskor pirossal hímzett vagy festett kivetülése a valóság és a fikció határán.

Ezek a falvédők már régen nem a polgárság- vagy a parasztság vidám és szomorú életképei, nem is háziasszonyi kifejező eszközök, hanem sokkal inkább kérdésfelvetések, illetve kritikai észrevételek, amelyek Szabó Eszter Ágnes munkája által kikerülnek a nyilvánosság elé.

További infók

Január 19., péntek

Kamalect: Kőbánya underground

A majd egy millenniummal ezelőtt megnyitott kőbánya teret ad arra, hogy egy gránitszilárdságú koprodukció keretei közt újra mozgásba hozzuk az idő kerekeit.

A KamaRave, a Dialect, valamint a MOME és a Képző hallgatói január 19-én együttes erővel élesztik fel a kerület nevét is adó végtelen tárnarendszert két színpaddal, számos térspecifikus installációval, illetve performance-okkal.

További infók

Boross Martin: Nyersanyag – premier előtti vetítés

A STEREO AKT színházi társulatot vezető, Junior Prima Díjas Boross Martin első játékfilmje egy kis magyar faluba kalauzol. A településre filmes csapat érkezik, hogy a helyi fiataloknak közösségépítő művészeti szakkört tartsanak. A filmrendező és társai hamar elnyerik az ott élők bizalmát. Közelebb kerülve hozzájuk felismerik, hogy a faluban félelmetes méreteket ölt az elnyomás. A szálak a települést vezető polgármesterhez vezetnek, aki a legfőbb megélhetést biztosító uborkafarmot is igazgatja.

Amikor a filmesek megtudják, hogy a vezető visszaél a hatalmával, a rendező úgy dönt, hogy leleplező dokumentumfilmet forgat róla. Jó szándékú missziója súlyos következményekkel jár. Nagy nyilvánosságot kapott filmjével éket ver a falu ártatlan lakói közé, és mindenkit veszélybe sodor. A Nyersanyag című film premier előtti vetítését január 19-én láthatjuk az Urániában, majd közönségtalálkozón vehetünk részt.

További infók

Totem Tribe: Alizarina (FR), Vedat Akdag, Baladi

A technó ütemeitől a könnyed klarinétig Alizarina különféle zenei hagyományokat fűz egybe: klezmer-, cigány és balkáni dallamok, ami január 19-én varázslatos zenei világot hoz létre a Toldiban. Ebbe a belvárosi hipnózisba kapcsolódnak be Vedat és Bálint Boldizsár ritmusai.

További infók

Január 20., szombat

Jégpályák Éjszakája 2024

Egyik kedvenc téli sportunknak hódolhatunk január 20-án az ország és a főváros több helyszínén, a Jégpályák Éjszakáján. Ez az esemény hosszabb nyitvatartást, különleges hangulatot, néhány helyen pedig extra játékokat, foglalkozásokat jelent a mozogni vágyóknak. Budapesten olyan pályákon korcsolyázhatunk, mint a Városligeti Műjégpálya és a Budapest Park, de a Jégkert, a Mátyásföldi Jégcsarnok, a Soroksári Jégpálya, a Szent László téri Korcsolyapálya és a Tüskesátor is csatlakozott az eseményhez.

További infók

Magashegyi Underground – lemezbemutató koncert

Hét év után új sorlemezt jelentetett meg decemberben a Magashegyi Underground. Az Egymáshoz rövid az út című anyag visszatérés a Bocskor Bíborka vezette csapat korábbi csúcskorszakához, elvarázsolt hangulatú popdalokkal, Tariska Szabolcs szövegeivel és természetesen a mai kornak megfelelő pophangzással. Ezeket a dalokat január 20-án hallhatjuk az Akvárium Klubban.

További infók

Wavy 2. születésnap

A Rákóczi tér mellett megbúvó Nyolcésfélben, a hetedik emeleten található a Wavy Stúdió, ami idén ünnepli 2. születésnapját. Ennek örömére bulit szerveznek január 20-án, amire minket is szeretettel várnak. A legjobb DJ-szettek mellett számíthatunk fotókiállításra Szabó R. Jani és Yungmatka fotóiból, grillezésre és finom falatokra is.

További infók

Bunkertúra Esztergomban

Egy kis időutazáson vehetünk részt január 20-án, a Strázsa-hegyre szervezett túrán: visszalátogatunk a közelmúlt sötétebb időszakába, a volt szovjet hadsereg egyik harckocsi-gyakorlóterére, hogy az ott található bunkereket keressük fel.

Négy bunkertípussal ismerkedhetünk meg ezen az alkalmon, megnézhetjük a harckocsimosó tavakat és a vízi átkelés gyakorlására szolgáló medencét is. A túra végső állomása a Kis-Strázsa-hegyen található irányítótorony, ami most kilátóként üzemel.

További infók

Január 21., vasárnap

Bem 8. születésnap: meglepetésvetítés

Január 21-én lesz pontosan 8 éves a Bem mozi, ennek örömére idén is szerveznek egy meglepetésvetítést az igazán bevállalós nézők részére.

A filmről legyen elég annyi, hogy a Bem mozi egyik kedvencéről van szó, ami furcsamód még sohasem volt náluk vetítve, és még a nyolcas számhoz is van némi köze. Az ünnepi alkalom tiszteletére a 8 óra 8 perckor kezdődő vetítésre a jegyek 800 forintba kerülnek.

További infók

Best of Corvin 2024

Más különleges mozis élményre is számíthatunk ezen a napon, a Corvin népszerű sorozata kezdődik még aznap, amikor is újra vetítik a kerek évfordulós sikerfilmeket, teljesen különböző műfajban, ugrálva az időben. Vasárnap Kubrick Dr. Strangelove című filmjét nézhetjük meg.

További infók

PöttömParty 2024

Farsangi készülődés, álarcok, varázspálcák, korcsolyázás, ügyességi játékok és csillámtetkó vár az aprónépre január 21-én, a Budapest Parkban szervezett PöttömPartyn. Ez lesz a téli szezon utolsó ilyen eseménye, úgyhogy érdemes élezni a korcsolyákat!

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Bódis Krisztián - Budapest Images)

Címkék