Az ország első zero waste mobilját, vagyis utazó csomagolásmentes boltját vezetgetik – néha szó szerint is – a Menő-Jövő csomagolásmentes bolt tulajdonosai.

A Menő-Jövő csomagolásmentes üzlet Nagykovácsiban nyitott meg közel két és fél éve, korábban itt írtunk róluk, és a fix bolt mellett rendezvényeken és piacokon is kiszolgálják a vásárlóikat. Elsősorban csomagolásmentesen lehet náluk válogatni a gabonák, fűszerek, tészták, hüvelyesek, olajos magvak, aszalványok, háztartási szerek, kávé, tea, snack és édesség kínálatából, aki pedig nem készült külön üveggel, dobozzal, az papírtasakban kapja a választott terméket.

Egészen a tavalyi év elejéig egy sátras kitelepüléssel várták a vevőket, de 2023 második felében léptek egy bátrabbat, és egy átalakított furgonba költöztették a kínálatot. Ennek köszönhetően a fix üzletnek lett egy folyton menő-jövő változata. A tulajdonosok célja, hogy felhívják a figyelmet erre az emberközeli és tudatos bevásárlási módra.

„Az elmúlt 5 évben igen hullámzó volt a helyzet a szegmensben, hiszen gombamód szaporodtak az ilyen típusú üzletek, majd pedig gyorsan eltűntek a süllyesztőben. Akik viszont fennmaradtak, azok megtalálták a saját közönségüket, és sok esetben összefogással küzdenek a fennmaradásért vagy haladnak a fejlődés útján” – meséli Csécs-Kertész Dóri, az egyik tulajdonos.

„Mindannyiunk élete ekörül forog, hiszen ez bőven túlmutat a hagyományos kiskereskedelmen, nálunk a közös vezérelv alapjaiban más, sok termék tiltólistás ezekben az üzletekben, nagyon igyekszünk meggyőzni a termelőket, hogy inkább nekünk adják el az itthon megtermelt árut az export helyett” – folytatta.

A furgon felbukkan a szombati Római parti Piacon, és havi 1-2 alkalommal a pilisvörösvári Platzon is, emellett kéthetente a budakeszi Punktum Galéria udvarán, és havonta az ürömi Zengő Termelői Piacon is megtalálhatjátok.

Címkék