Tavaly neveztek el egy parkot Törőcsik Mariról a Feneketlen-tó partján, idén pedig egy köztéri installációt is készítenek a Nemzet Színészének emlékére Újbudán. Mutatjuk, milyen lehet majd az emlékhely.

Még tavaly augusztusban írt ki Újbuda Önkormányzata egy pályázatot Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze emlékhelyének megtervezésére, amelynek helyszíne a Feneketlen-tó melletti Törőcsik Mari park. A pályázatra olyan munkát vártak, amely megmutatja az emlékek és az emlékezés sokféleségét, valamint a különböző rétegek egymásra rakódását. A beérkezett 27 pályázat közül végül Kálna Dávid és Hartvig Dániel koncepciója nyert, amelynek lényege, hogy évgyűrűkön mutatja be Törőcsik Mari életét az arra járóknak.

Az emlékhely alapjául a tervezők a színművész kedvenc virágát, a sárga rózsát, valamint a velemi évei egyik kedvenc helyét vették. Így az újbudai emlékhely középpontjában a 2022-ben ültetett, sárga virágokat hozó fa, valamint az azt körülvevő, amfiteátrumszerű installáció lesz. Az installáció utal Törőcsik Mari éveinek számára, vagyis 87 évgyűrűt láthatunk majd, amelyekbe a szerepeit gravírozzák. A tervezett emlékhely egyfajta adatvizualizációként szolgál majd, valamint kívülről befelé haladva, kronologikus sorrendben mutatja be Törőcsik életét. Az emlékhely várhatóan tavasszal készül el.

Címkék