Keresés EN

Ez is érdekelheti

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

Shopping

A plázák és a szupermarketek előtt – Így vásárolt Budapest régen

Néha már arra is nehezen emlékszünk, hogy 20-25 évvel ezelőtt hol vásároltunk ruhát, a fiatalabbak pedig csodálkoznak, ha a plázák és a szupermarketek előtti vásárlás kerül szóba. Pedig a vásárlás akkor is pörgött, csak épp a szatócshoz, a fűszereshez, az ABC-be vagy éppen az Úttörő Áruházba jártunk a szükséges holmikért.

Még mielőtt mindenért egy helyre mentünk, ha vásárolni akartunk, a kereskedelem is egy színes-szagos kis világ volt, ahol szakértők foglalkoztak az eladni kívánt áruval, legyen szó tőkehúsról, déligyümölcsről vagy éppen ruhaanyagról. A 20. századi Budapest megannyi kisebb és nagyobb üzletet, áruházat vonultatott fel vérzivataros száz évében, a filléres szatócsbolttól a luxuscikkeket kínáló diplomataboltig. Alábbi válogatásunkban a korszak legtipikusabb üzleteit mutatjuk be, a 10-es évektől egészen a rendszerváltásig. 

Aprócska szatócsbolt a Tabán egyik girbegurba utcájában 1910 környékén. Mivel a Tabán inkább a szegények, mint a polgárság lakóhelye volt, valószínűleg egyszerűbb termékeket, sót, petróleumot, lisztet tartottak az Aranykacsa utcával szemben lévő boltban. 

Elegáns belvárosi üzlet a Váci utca elején, olyan, akár egy patika. A polcok kínálata alapján valószínűleg gyarmatáruért, kávéért, teáért, fűszerért jártak ide a belvárosi lakosok. 

Szintén egy szatócsbolt, ezúttal 1932-ből – a feliratokon látszik, milyen sokféle árut tartottak egy ilyen üzletben: a csokoládén és az ezüstnemű tisztítására használt Sidolon kívül cipőkrémet is reklámoznak a pulton. A képről lemaradt, hogy mit adtak akkoriban a Glória Hangos Filmszínházban, de azt megtudhatjuk, hogy egy nagy tábla csokoládé 36 fillérbe került. 

A köztisztviselők boltjában, úgy tűnik, elég széles a választék – gyümölcsök, alkohol, édesség, cukorka, sajt és felvágottak –, pedig 1938-ban, a kép készültekor, a Győri út környéke nem is számított egy elegáns negyednek. 

Az utolsó tabáni mézeskalácsos, Benedek Samu üzlete. Az 1700-ban alapított cég a kezdetekkor a Várban működött, később a Tabánba költözött. A századfordulón még sűrűn lakott, macskaköves tabáni utcák a 30-as évekre eltűntek, de az a tömb, ahol Benedek Samu üzlete állt, a néhai Árok köz és az Attila utca között, még megmaradt. Az idős mester 1936-os halála után a felesége vette át az üzlet vezetését, ahol a bábsütés mellett a gyertyaöntés is a profil része volt. Sőt, maga az üzlet is költözött egy utolsót – korábbi helyével szembe, az Attila utcába, ugyanis a régi, földszintes kis házat elbontották. Az üzlet a 60-as években zárt be végleg – addigra már senki nem vásárolt mézeskalács bábot és öntött gyertyát a Tabánban...

1942, Retek utca, húsbolt.

1948-ban, kevéssel a háború után, csekély mennyiségű árut kínáló szatócsbolt.

Nagy bevásárlásra teljesen alkalmatlan bolt, de az 50-es években a nagy bevásárlás sem volt túl jellemző. Ahhoz képest, hogy a kép készítésekor, 1951-ben mekkora nyomor volt az országban, egész széles a kínálat a Kerepesi úti Utasellátóban...

1954, Flórián tér (Óbuda). Az azóta elbontott sarokház aljában nyitott Élelmiszer-Csemege üzlet iránt láthatóan nagy az érdeklődés. 

Karácsonyi sorban állás a Felszabadulás téren (ma Ferenciek tere), az 1. sz. Csemegeüzletben 1955-ben.

A Black Friday talán még Amerikában sem létezett, az árleszállítás azonban a hazai közönséget is megmozgatta. Az Úttörő Áruház az 50-es években, nyitás után pár évvel.

Különleges alkalomra különleges ital – Palackozott Italok Boltja a 60-as években.

Gyerekek kedvenc célpontja – játékbolt a Párizsi utcában 1970-ben. 

És egy kis rendszerváltó hangulat: az első hazai Adidas üzlet nyitásakor a Váci utcában.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

Nőnapi tulipánvásár a Normafán

Március 8. és 10. között virágba borul a Normafa Síház Étterem, és a tavasz hírnökével, tulipánnal telik meg a helyiség nőnap alkalmából. Lesznek 10 és 20 szálból álló csokrok, a hétvége zárásaként pedig vasárnap egy tavaszköszöntő brunchra kerül sor.

Shopping

NOS Nőnapi garázsvásár

Ismét kinyitják a NOS csodagarázsát március 8. és 10. között, a Hunyadi János utca 22. szám alatt. Kincsek között válogathatunk, és a tematika természetesen nőnapi lesz, ami csomó csajos cuccot jelent, és persze a szokásos, széles választékot.

Gasztró Shopping Szponzorált

Konyhakiállítás 2024

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1. és 3. között megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal. A kiállítók standjainak kínálata mellett a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és egy nagy értékű nyereményjáték is várnak bennünket a 14. alkalommal megrendezett Konyhakiállításon.

Neked ajánlott

A