Citromfűillat, légies darabok, utaztató zene és szabad minták – a Kamala Kaftan márka első budapesti üzletébe belépve kérés nélkül minden érzékszervünk meg van szólítva. Olyannyira, hogy a szürke januárt is elfeledteti velünk: a Madách Imre úti üzletből egy pillanatra Balira vagy Goa homokos tengerpartjára tévedünk, ahol egy nap egy hosszú perc, a nyugalom pedig alapállapot.

Erdős Zsuzsi, a Kamala Kaftan darabjainak tervezője mindig úton van, és folyamatosan inspirálódik hol ebből, hol abból, de minden tapasztalatból és élményből kiszakít egy-egy darabot, és beleépíti egy kaftánba, egy kimonóba vagy akár egy ékszerbe. Zsuzsi pontosan azt szerette volna elérni a Kamalával, hogy ha az ember nem is utazik el, a feeling és a szabadság megélése akkor is megtörténjen, például egy kényelmes ruha viselésével.

Kelet mint inspirációs forrás

Mindig is vonzották a keleti, egzotikus kontinensek és szigetek, melyek folyton visszacsábítják. Ez nem véletlen, hiszen ott az öltözködés nagyon erősen összefonódik a rituálékkal és a mindennapi életbe rejtett ceremóniákkal, a színeknek, szimbólumoknak is jelentősége van, amelyek Zsuzsira nagyon impulzívan hatnak, amikor ruhatervezésről van szó. A brand kezdetekor az volt a célja, hogy ezt a fajta világot megismertesse a nyugati világgal. A márka eleji női érzékenység-, érzékiség- és egyenlőségközpontúságból mára egy összetettebb globális egységtudat iránya felé mozdult a fókusz.

A mozgástól a kézzelfogható termékekig

Zsuzsi egyébként gyerekkora óta foglalkozik mozgással, tánccal, előadóművészként is tevékenykedett, a táncnak pedig rengetegféle stílusát próbálta, tanulta. Egy összművészeti projekten keresztül tette magáévá azt a gondolatot, hogy a különböző művészeti ágak mindenfajta találkozásával egy új születik, ami önmagában is érvényes, mindazonáltal egyik sem jobb a másik formánál. Elkezdett jógával is foglalkozni, mivel rájött, hogy ha a testünket eszközként használjuk a mindennapi életünk során, akkor azt táplálni kell.

Oktatott is jógát, viszont egyre jobban érezte a távolságot a tudás eredete és a saját kelet-európai kísérletezései között, így hát hallgatott India hívó szavára, amiből egy hosszabb utazás lett, mint várta. Ez az utazás pedig életmóddá alakult át, amely során folyamatosan magába szívja az ihletet. Ez idő alatt fogalmazódott meg benne az is, hogy a mozgás, előadó-művészet és tánc, ami benne él, nem létezhet valami kézzelfogható dolog nélkül. Így született meg a Kamala Kaftan.

Az ázsiai út után irány a Madách út!

A Kamala Kaftan ruháival már találkozhattunk a Paloma Artspace-ben, ahol egy kis showroomot kb. 3 évig több branddel osztottak meg. De ekkoriban Zsuzsi egyre jobban érezte azt, hogy bármennyire is szereti és támogatja a közösségi dolgokat, meg kell lépnie, hogy teremtsen a Kamalának egy külön teret. Ráadásul mindig is a fejében volt, hogy szeretne „otthon”, Budapesten egy utcafronti shopot a Kamalának, csak eddig még nem talált rá megfelelő környezetet. 2023 nyarán nyílt meg az üzlet, aminek az előzménye, hogy amikor májusban hazaérkezett az ázsiai útjáról, már az első héten szembejött a Madách Imre úti boltba való átköltözés lehetősége, amire aztán gondolkodás nélkül igent mondott. Ez a szituáció is úgy történt a Kamala életében, mint az egész vele járó kaland és az egyes kollekciók is.

Az otthon szó pedig azért is zárójeles, mert 13 éve éli ezt az utazó életformát, ami maga után vonta azt, hogy kialakultak második otthonai, ahova folyamatosan visszatér, de minden alkalommal azért felfedez új helyeket is. Most épp Goán tartózkodik, Indiában, ahol egy ottani barátnőjével nyitottak boltot a tengerparttól pár percre.

Híd Nyugat és Kelet között a kelméken át

A Kamala Kaftan kollekciói sem egy determinált terv alapján készülnek, hanem – mondhatni – manifesztáció útján: jön egy lehetőség, amit egy érzésből Zsuzsi megvalósít. Ezenkívül azért is szeretett volna Budapesten egy külön boltot, mert az egész brand kialakulásánál fontos szempont volt, hogy Nyugat és Kelet között egy hidat építsen a kelméken keresztül, ehhez pedig elengedhetetlen egy budapesti bázis.

A márka tervezője utazásai során gyakran beleszeret helyi kézműves termékekbe, amelyeknek a tradicionális létük inspirálják őt, hogy saját ötletei és dizájnja alapján elkészíttesse saját cuccait az adott helyi kézművesekkel. Így jönnek létre az egyedi, egzotikus darabok, amelyek mégis praktikusak, és helytállnak a mai modern világunkban is. A brand mint egy átfogó érzés és szimbolika termékeken keresztül – a cél pedig a szabadság filozófiájának átadása.

Etikus darabok, transzformálható megoldások

A Kamala Kaftan a kezdetektől kísérletezik különböző formavilágú lenge ruhákkal, kabátokkal, poncsókkal és szettekkel. Tavaly pedig már saját ékszer-, gyerekruha- és fürdőruha-kollekció is készült. Zsuzsi elárulta, hogy idén a férfikelmékre szeretné helyezni a hangsúlyt – a sok más meglepetés mellett. Főleg, hogy idén új országot, Vietnámot fedezi fel, ahol ki tudja, mi ihleti még meg…

A különböző anyagok, tradicionális viseletek, az egzotikus kultúra, a természet iránti imádat és az etikusság mind vezérli az újabb és újabb kollekciók megalkotásában. A Kamala Kaftant kényelmes, színes és tudatosan megtervezett egyméretű kelmék, kaftánok, kimonók, könnyed nyári kisestélyik alkotják, melyek akár bármely alkalomra viselhetők, köszönhetően annak, hogy ezek valóban kényelmesre és praktikusra álmodott limitált darabok.

Nemcsak egy ruhát eladni, hanem egy életérzést is átadni

Indián, Indonézián és Marokkón belül is kialakult szoros kötődése, a baráti társaságoknak is hála, így bár Zsuzsi fizikailag nincs a boltban, mivel folyamatosan utazik, azért tavasszal örömmel tér haza a családjához és itteni barátaihoz. Ezután jön a fesztiválszezon, ahol sátrat építenek, és utazó shopként varázsolnak egy különleges világot a fesztiválozóknak. A Kamala Kaftan hitvallása, hogy ne csak a kelmét adja el, hanem átadjon egy életérzést, amit a könnyed, laza és egymás támogatására épülő környezet is megtámogat.

A Kamala Kaftan darabjait a Madách út 10. szám alatt egy galériás térben csodálhatjuk meg, felpróbálásukkor pedig megtapasztalhatjuk azt, hogy lebbenésük garantáltan megtáncoltat és felvidít nemcsak minket, hanem a körülöttünk lévőket is.

Elérhetőségek

Kamala Kaftan

(Borítókép: Iványi Luca)

Címkék