Nem is lenne igazi a karácsony Budapesten csodás, ünnepi díszbe öltözött kirakatok nélkül. Körbenéztünk a belvárosban, és lefotóztuk néhány kedvencünket, amelyek különösen sokat adnak hozzá az ünnepi hangulathoz.

Talán nem is gondolkodunk el rajta, hogy mennyire megváltoztatta a városképet a kirakatok megjelenése. A hatalmas üvegtáblák mögött rejtőző, csodásan prezentált árucikkek, nemcsak a vásárlók kedvét hozták meg az adott termékhez, hanem színesebbé, csillogóbbá is változtatták az utcákat. Ám ahhoz, hogy a kirakatok létrejöhessenek, számos újításra volt szükség.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi cikke izgalmasan összegzi a kirakatok történetét. Eszerint a divatjuk nagyjából a XIX. század végén, Londonból indult, és olyan progresszív, technikai újításokra volt megjelenésükhöz szükség, mint, hogy legyen csak gyalogosok által használt járda, villanyvilágítás és megfelelő szintre jusson az üveggyártás is, lehessen megfelelő méretű üvegtáblákat készíteni.

A XX. század elején jelentek meg az első olyan épületek, amelyek alsó szintjét már úgy tervezték, hogy jusson hely a csodás üzletportáloknak is. A kirakatrendező képzés hazánkban 1930-ban indult, a szakmát a legnevesebb iparművészek, grafikusok oktatták, talán ennek is köszönhető, hogy

a 30-as években Budapest kirakatai semmiben sem maradtak el London vagy Párizs csillogó portáljaitól.

A szocializmusban persze ebben is visszaesés következett be, hogy aztán a rendszerváltás után elszabaduló fogyasztói társadalomban újra annyi dekorációval, pörgő-forgó, villogó díszekkel hívják fel a termékekre a figyelmet, amennyivel csak lehet. Az utóbbi években egy kicsit visszafogottabbá vált a felhozatal, de azért a karácsony ilyen szempontból mindig igazi különlegességeket tartogat. Talán nincs is olyan, aki vásárlás közben ne feledkezne bele néha-néha az üveg mögül csalogató látványba.

Ebben az évben sincs ez másképp, így fényképezőgépet ragadtunk, és összeválogattuk kedvenc kirakatainkat a Váci utca és a Pozsonyi út környékéről. A furcsán leleményestől a csinoson át a túlzóig mindenféle típusból igyekeztünk válogatni, az igazi ünnepi hangulat érdekében.

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Kapcsolódó cikkek: 

Címkék