Összegyűjtöttük, hogy az ötcsillagos budapesti szállodák közül melyek vették nagyon komolyan az idei karácsonyt, és mertek túllépni a színes üveggömbök és girlandok megszokott eszköztárán. Van köztük olyan, amely karácsonyi meséket idézett meg, más papírvárossal és pávákkal ünnepel, de olyan is akadt, amely a cirkusz témájában látta meg a kitűnés lehetőségét.

Hogy milyen a luxusszállodák ünnepi dekorációja, az bizonyos szempontból a városról is elmond valamit. Elsősorban a külföld felé mesél arról, hogy az adott desztináción élőkbe mennyi kreativitás, ötlet, fantázia szorult. Megmozgatja a tudatalattit, bogarat ültet az ember fülébe, hogy érdemes-e felkeresni az adott lokációt. 2023-ban az ilyen hotelekhez szokott utazóközönségnek bizony már több kell annál, hogy az ember teleaggatja a tereket girlandokkal, boákkal, fényfüzérekkel vagy kisebb-nagyobb színes gömbdíszekkel. Az emberek ugyanis szomjazzák az újszerűt, a meghökkentőt, a művészit, az egyedülállót. Szerencsére már itthon is akadnak jó példák, olyan hotelüzemeltetők, akik értik ezt, akik látják, hogy a foglaltságuk mértékéhez is komolyan hozzájárulhat a befektetett energia, pénz, a jó ötletek. A közelmúltban rendre a Four Seasons Hotel Gresham Palace járt az élen, amelyet az egyik évben fókák és jegesmedvék leptek el, de népesítették már be a közösségi tereit mesehősök szobrai, a klasszikus gyerektörténetekből vett jelenetek is. Mindezek persze nem tudták lefőzni a szálloda átriumában több éven át megrendezett karácsonyi vásárukat, ahol a minőségi termékeket egy mesebeli karácsonyi falu díszletében járkálva vásárolhatta meg az ember. Hozzájuk most más szereplők is felzárkóztak, lássuk, melyek ezek!

Tündérmesék téli köntösben a budai Várban

Gyermekkorunk klasszikus meséit idézik meg az ünnepi dekorációk a Hilton Budapest épületében. A bejáratnál útjelző tábla segít ugyan, de a főbb szpotokról hadd rántsuk most le itt a leplet. (Mindent nem fogunk elárulni, érdemes tehát egy karácsonyi sütire beugrani ide felfedezni a többi, a Fleurt virágüzlet által megálmodott installációt is.) A fő kompozíció természetesen a lobbyban került kialakításra, a Szépség és a Szörnyeteg elvarázsolt kastélyának szereplőivel találkozhatunk itt, olyan részletességgel lemodellezve a Disney-mesét, hogy nemcsak a főszereplők közé sorolható karos gyertyatartót, teáskannát és csészéket vagy az asztali órát fedezhetjük fel, hanem még a tollseprűt vagy az üvegbúra alatt szirmait hullajtó mágikus rózsaszálat is. Szintén erős koncepció az executive lounge-ban lévő Hófehérke és a hét törpe-sarok, ahol a varázstükör, a gonosz királynő koronája és egy kosár piros (nyugalom, nem mérgezett) alma reprezentálja a mesét. A concierge-asztal mögött a három kismalaccal találkozhatunk, míg a recepcióspulton Hamupipőke tökhintója és üvegcipellője található, üvegbúra alatt. A részletekre olyannyira odafigyeltek, hogy a dekoratőr emellé kis egérfigurákat helyezett, valamint szétválogatandó lencsét és napraforgómagot szórt.

 

Cirkuszi forgatag óriáskerékkel és körhintával

A Matild Palace, a Luxury Collection Hotel Budapest idén a cirkuszi tematikát választotta karácsonyra, amelyet természetesen össze lehet kötni azzal, hogy a hotel Matild Café & Cabaret nevű kávézó-éttermében revüműsort is adnak. A szilveszteri programot Cirque de Matildnak nevezték el, amelyen többek közt fellépnek a Magyar Állami Cirkusz világhírű akrobataművészei is. A hotel közösségi tereiben is adta magát ez a téma: a századfordulós vigadalom, amelynek elemeit a Fleurt csapata már augusztusban elkezdte tervezni. A díszes passzázsban a vurstlik állandó eleme, az óriáskerék jelenik meg, a lobbyban lévő karácsonyfa tányérzsonglőrködést imitáló elemeket kapott. Mellette egy asztalon hatalmas körhintadekoráció, amelyet olyan részletességgel alkottak meg, hogy a szánokba szőrmetakarók is kerültek.

A 150 éves Budapestet is megünneplik karácsonykor

A Four Seasons Hotel Gresham Palace nemcsak a karácsonyt, hanem a főváros jubileumát is ünnepli az Edina’s Paperrel közösen megálmodott dekorációval, amelynek tervezése kb. 300 órát, legyártása pedig 1000 munkaórát vett igénybe. A lézervágott elemek három helyen köszönnek vissza, a nemzetközi szinten is egyre ismertebb, papírdekorációkat gyártó magyar cég ez ügyben a hotel állandó virágkötőjével, így a karácsonyfáért és egyéb virágdekorációkért ezúttal is felelő Arioso Budapesttel is egyeztetett. A szálloda egyik legikonikusabb részlete, hogy a kovácsoltvas kapukat pávafigurák díszítik, így a főbejárathoz megálmodott kompozícióban is visszaköszönnek ezek a madarak. Nem lehet nem belelátni, hogy a dizájn alapja kissé távol-keleties, ami nemcsak a szálloda kínai vendégeinek tetszhet, de összecseng a Múzsa bár fúziós ázsiai menüjével is. A recepciónál lévő kandallón helyet kapó papírházaknál sokkal látványosabb a fotópontnak is szánt összeállítás a Kollázs étterem benti bejáratánál, ahol a Gresham-palota papírmakettje mellett olyan ikonikus budapesti épületek jelennek meg kivilágítva, mint a Lánchíd vagy a Szabadság híd, a Szent István-bazilika, a Keleti-pályaudvar, az Operaház, a Hősök tere emlékműve, a Vajdahunyad vára, a Budavári Palota, a Szabadság-szobor vagy az óriáskerék. 

+1: Égig érő karácsonyfa

Bár a fenti hotelnek is hatalmas karácsonyfája van, nem lehet elmenni szó nélkül a Kempinski Hotel Corvinus Budapest fenyőfája mellett sem, amelyet idén Zala vármegyéből hozattak. Bár a listánkban szigorúan nem szerepelnek olyan dekorációk, amelyek csak a fényekben és a gömbdíszekben merülnek ki, az impozáns méret és az ezzel járó nehézségek indokolták ennek a példának a megemlítését. Az Arioso Budapest virágüzletek – amelyek közül egy épp a budapesti Kempinskiben található  tulajdonosa, a svájci származású Katja Schläfli (mint minden évben) most is maga ment ki az erdőbe kiválasztani a legmegfelelőbb, idén több mint nyolc méter magas példányt, amelyet aztán speciális járművel szállítottak Budapestre. A Nordmann-fenyőt hat órán át díszítette nyolc dekoratőr, akik több mint 500 díszt és 12 000 égőt raktak fel rá. A dekoráció színe évről évre változik, idén a klasszikus piros és lila színekben pompázik a fa. 

(Borítókép: Matild Palace)

Címkék