Mai fejjel elképzelni is nehéz, hogy milyen lehetett a közel két évezreden keresztül át fennálló selyemúton egy áru útja, amikor megérkezett Kínából Európába. Az i. e. 4. századtól egészen a 14. századig meghatározó szerepet betöltő kereskedelmi útvonalon nagyon sok minden gazdát cserélt, valószínűleg alkoholos italok is.

A Kínát Európával összekötő útvonalnak a célja első körben ennek az értékes kelmének, a selyemáruknak az eljuttatása volt, de ezen az igen hosszú karavánúton üvegtárgyak, fűszerek, szőrmeáruk és drágakövek is áramlottak nyugat, illetve kelet felé egyaránt. Ennek a híres kereskedelmi útvonalnak tehát a mai gasztronómiai kultúra és ezzel együtt az alkoholgyártás kialakulásában is jelentős szerepe volt, hiszen nagyon sok ma ismert alkoholos italnak az alapját adják olyan fűszerek és összetevők, amelyek az egykori selyemútról érkeztek Európába.

Ázsia inspirálta koktélbár és a selyemút ihlette italok

Nem véletlen, hogy Budapest ázsiai tematikára épülő koktélbárja, a Tuk Tuk Bar a világ legfontosabb kereskedelmi útvonala előtt tisztelegve alkotta meg a legújabb koktéllapját, amelyen szereplő italokat a selyemút emblematikus helyszínei ihlették.

E gondolat mentén haladva az Európa szívében található Tuk Tuk Bar az ázsiai térségre jellemző fűszerek, gyümölcsök felhasználásával, a tradicionális és új ízek és eljárások ötvözésével teljesen egyedi ízkombinációkat alkotott italok formájába öntve. Az eredmény pedig egy szerteágazó ízvilág lett, amely jól mutatja a néhai karavánút eltérő és sokszínű világát, ami itt, a poharunkban ízek és illatok formájában testesül meg.

A bár koktéllapja a Han-dinasztia korából, az i. e. 300-as évekből fennmaradt térképen keresztül mutatja a selyemút és a koktélok útvonalát Sanghajtól egészen Konstantinápolyig. A koktélok közül érdemes kiemelni a füstbuborékos Osakát vagy az ázsiai fermentált chilipasztával készülő Reyt, de nem lehet elmenni – főleg nem kipróbálni – a zserbót koktél formájában megtestesítő Hanoi mellett sem.

Kutatás és kísérletezés a tökéletes ízélményért

A Tuk Tuk Bart is vezető Markarian Tamás már több mint 7 éve mozog otthonosan a nemzetközi és hazai bárkultúrában. Pályafutását Máltán kezdte, majd megfordult a főváros legfontosabb koktélbárjaiban is, mielőtt csatlakozott a Tuk Tuk Barhoz. 

Tamás elmesélte nekünk, hogy egy ilyen tematikus menü megszületése többhetes előkészítő és kutatómunkát kíván. A Tuk Tuk Bar csapata több héten keresztül tanulmányozta az egykori selyemút állomásait, az egyes városokra jellemző ízvilágot, fűszereket, amit a koktélreceptek megalkotása és sok kísérletezés követett, miután elkészült a végleges koktéllap.

A tematikus koktéllap megalkotása ugyan nem volt olyan hosszú idő, mint a néhai kereskedők által megtett út a selyemúton, de ennek ellenére olyan szakértelemmel megszületett italokat kóstolhatunk egészen kora tavaszig a Tuk Tuk Barban, amely a hazai ital- és koktélkultúra fejlődésében kétségkívül fontos szerepet játszik ma és a jövőben egyaránt.

Elérhetőség:

Címkék