Illusztrációkon mutatjuk, hogyan fejlesztené Rákosrendező barnamezős területét a Főváros: tó, patak, rengeteg zöldfelület és lakóházak.

Napok óta a XIII. és a XIV. kerület határán lévő Rákosrendező területének lehetséges fejlesztése mozgatja a sajtót és a nagyközönséget. A jelenleg leginkább illegális szemétlerakóként használt területen mindenki mást látna szívesen: felhőkarcolót, közparkot vagy egy új városnegyedet. A mini-Dubaj-sajtótájékoztatón Lázár János egy új, „millenniumi városközpont” létrehozásáról beszélt, amelybe egy nagyjából 350 ezer négyzetméteres közpark is beletartozna. Az elmúlt napok híreire reagált a Fővárosi Önkormányzat is, amely több tanulmányban is vizsgálta a terület lehetséges jövőjét, és most illusztrációkon mutatta be, mit látna szívesen a területen. 

Egy olyan fenntartható ökovárost szeretnének Rákosrendezőn létrehozni, ahol új, 30-40 hektáros városi közparkot és egy, a Rákos-patak vizéből felduzzasztott tavat is kialakítanának. A projekt Budapest Parkváros néven valósulhatna meg, és 8-10 ezer budapesti család otthona lehetne. „Az új városnegyed a budapestieké kell, hogy legyen. Feladata nem az, hogy megoldandó problémákat hozzon létre, hanem az, hogy létező problémákat oldjon meg. Ezért szükség van benne a különböző csoportokat (fiatalokat, családot alapítókat, időseket) célzó támogatott lakhatási formákra is. Szükség van klímabarát megoldásokra, és olyan méretű parkra, utcai zöldfelületekre, amelyek bár nagyvonalúnak tűnnek, valójában az alapját jelentik annak, hogy Rákosrendezőn valóban Budapest jövője épülhessen” – olvasható a Fővárosi Önkormányzat közleményében.

(Borítókép: Fővárosi Önkormányzat)

Címkék