A Véndiák már 1938 óta várja a téren átsétáló turistákat, a szemközti egyetemről érkező fiatalokat, az évtizedek óta idejáró törzsvendégeket egyaránt, és mindenki számára tudnak olyat nyújtani, ami után elégedetten távozhat: legyen az egy magyaros ebéd, egy hamburger, egy napi menü, egy finom desszert vagy egy különleges koktél.

A jelenlegi tulajdonosok már több mint 20 éve üzemeltetik a Véndiákot, és meg tudták lépni azt, ami sajnos sokaknak nem sikerült a vendéglátásban, képesek voltak a megújulásra. Az étterem belső terét és a konyhát is modernizálták, az ételek és italok pedig megjelenésükben és ízvilágukban egyszerre hagyományosak és újítóak. Nagy szó, hogy a változások után a régi törzsvendégeiket is sikerült megtartaniuk, nem véletlenül.

Modern és hagyományos egyszerre

Tarpál Dániel, az új üzletvezető áprilisban érkezett a csapatba, és új, fiatalos szemléletet hozott a Véndiákba.

„Már régóta ismertem a tulajdonosi kört, és ők kértek meg arra, hogy vállaljam el a Véndiák üzletvezetői pozícióját. Évek óta a vendéglátásban dolgoztam, és vágytam egy nyugisabb helyre, ahol több idő jut a vendégre. Egyre fontosabbnak érzem, hogy személyes kapcsolatot tudjunk ápolni a vendéggel, és a másik oldalról is nagy igény van erre. Fontos, hogy tudjuk, mit szeret a vendég, kinek mi a kedvence, mik az elvárásai.”

modern magyar konyhát képviselik. A Véndiák bár megújult, de a törzsvendégek most is abban az időpontban érkeznek, mint 10-20 vagy akár 30 éve, és sokszor ugyanazt kérik. Így vannak az étlapról olyan levehetetlen tételek, mint a bécsi szelet burgonyasalátával, a csirkepaprikás nokedlivel vagy a marhapörkölt.

„Magyar vendégeink igényei kiemelten fontosak számunkra. Sok külföldi is megfordul nálunk, akik a közeli szállodákból indulnak el a Belváros különböző pontjaira, az ő kívánságaiknak is eleget kell tennünk. A legtöbb köztük francia, amerikai, angol vagy spanyol. Van, aki azért jön, hogy megkóstolja, milyen egy jó magyar gulyásleves, de van, aki nem lép ki a komfortzónájából, hanem kér egy hamburgert vagy egy cézársalátát. Az a lényeg, hogy mindenki számára ugyanazt a magas minőséget tudjuk nyújtani.”

Az ökörpofától a sütőtöklevesen át a mákos gubáig

Megkóstoltuk a törzsvendégek és a külföldiek kedvenceit, illetve a séf, Molnár Attila néhány ajánlatát is. Szezonális kínálatának egyik tétele a kanadai sütőtökleves, amely hidegen sajtolt tökmagolajjal és saját, házi pirítású tökmaggal a tetején érkezik. Azt is elmesélte, hogy ő lassú tűzön süti a tököt, nem karamellizálja. Ahány hely, annyi sütőtökleves, itt inkább sós, mint édes, és a narancs nagyon jól kiemeli az ízeket.

Másodikként szintén a séf, Attila ajánlatában szereplő hamburgert kóstoltuk meg, ami az egyik favoritunk lett. Nincs jó hamburger jó buci nélkül, és itt a buci kiváló volt. Saját recept alapján kifejezetten nekik készíti egy pékség. Benne penészes kecskesajtot találunk, melynek remek kiegészítője a házi sütőtökös majonéz és a tökéletes hagymalekvár, melyet szilvalekvárral, csillagánizzsal és egy leheletnyi chilivel bolondítanak meg, és egy kis balzsam- és almaecettel is nyakon öntik, hogy az édes és a savas ízek megfelelő arányban legyenek. Mellé édesburgonyát kínálnak.

Az étlapról levehetetlen a marhapörkölt nokedlivel. A Véndiákban különösen figyelnek a hús minőségére, így ha egy külföldi itt megkóstolja a pörköltet, biztosan nem vallunk vele szégyent. Olyan, mint amilyennek lennie kell, omlós színhús, de a friss újhagyma és a céklával színezett savanyított hagyma még csavar egyet rajta. Attila büszke rá, hogy éppen úgy, mint a hagymalekvárt, a savanyított hagymát is helyben készítik el a konyhán. Friss, szezonális, jó minőségű alapanyagokkal dolgoznak.

Az ökörpofa is igen népszerű, nagyobb darabos zöldségekkel érkezik, de benne van a pirospaprika, paradicsom, köménymag és zöldpaprika íze is. Füstölt zsíron jól megpirított burgonyás dödölle társaságában tálalják, de ebben is van egy kis csavar, és mesés a tálalás is, a kupac tetejére többször átfőzött mustármag kerül.

A desszertek kapcsán is követtük a koncepciót, és egy hagyományosan újítót és egy új hullámos pohárdesszertet kóstoltunk. Mákos guba volt a másik nagy kedvencünk. A belekerülő vajas kiflit is a már említett péknél készíttetik el, és miután a konyhán megpirították, leforrázták és újraformázták, még tálalás előtt barna vajon is lepirítják. Ezután kerül rá a főzött, selymes mákkrém, amelyben a vaníliás és citrusos ízek egyaránt megjelennek. Végül az egészet megkoronázzák a szifonból kinyomott klasszikus sodóval, pár pöttynyi málnazselével, és még ropogós kakaós morzsával is megszórják. Otthon nyilván nem ennyire „macerásan” készítenénk el, de ez már tényleg a mákos guba magasabb szintre emelése.

Az „újító” kávés-sós karamellás pohárdesszertben a sós karamellás mousse-réteg fölé egy kávézseléréteg is került, amelyet hosszúkávéból készítenek. Nagyon intenzív az íze, így tényleg csak igazi kávérajongóknak ajánljuk, amolyan kettő az egyben érzés, desszert és az ebéd utáni kávé egyben. Egy kis roppanós díszítést is kapott.

Papírrepülő és zeller – különleges koktélok

A különlegesen kombinált és tálalt ételek mellett a másik meglepetés a koktélbár volt, ahol Szabó Gergő keveri az italokat. Szintén több helyen dolgozott már előtte is, de a Véndiákban inkább az egyszerűbb, könnyebben érthető italokra fókuszál. Éppen úgy, mint a konyha tekintetében, itt is van néhány apróbb „csavar”. A Malibu mellé tonik és zeller kerül, így egy igazán frissítő, könnyű italt kapunk.

A Paper Plane-ben Amaro helyett Unicumot használ, és stílusosan egy véndiákos mini-papírrepülő kíséretében kaphatjuk meg az italunkat, illetve saját, signature koktélokkal is kísérletezik.

Mivel nemrég érkezett a csapatba, egyelőre még felméri a vendégek részéről érkező igényeket és kedvenceket. A koktélok mellett pedig széles a magyar bor-, a prosecco-, a vermut-, a gin-, a whiskey- és pálinkakínálatuk is.

A Véndiák hétköznap délben is pörög. Ebédre betérnek az egyetemisták a szemközti épületből egy finom menüért, hétvégente törzsvendégek keresik fel, és bőven akad turista is, aki őket választja. Míg a szomszédos Váci utcai szakaszon konganak a helyek az ürességtől még ebédidőben is, itt zajlik az élet, pörög a konyha. Két szinten is helyet foglalhatunk, sőt hatalmas terasszal is rendelkeznek, ahova csúcsidőben akár 70-en is le tudnak ülni.

Több különtermük is van, amelyet akár családi rendezvényekre, akár céges partira is kibérelhetünk. Ehhez a sikerhez nem lenne elegendő a jó lokáció, kellett még hozzá a megújulás,kedvesség, az odafigyelés,kreatív konyha, a mesés koktélok és egy jó csapat is.

Címkék