Rajzolni egyáltalán nem könnyű, de van, akinek úgy megy, mint másnak a Rubik-kocka kirakása vagy az úszás. Persze azon túl, hogy minden önfejlesztés és gyakorlat eredménye is, elsősorban mégis a tehetség számít. Az alábbi programok csupa olyan munkákat mutatnak be, melyek készítői nemcsak eredeti alkotók, hanem az átlagosnál sokkal jobban rajzolnak, és mintha csak a teremtő vezetné a kezüket meg abban a ceruzát.

Barabás Miklós rajzai a Nemzeti Galériában

A 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjának, Barabás Miklósnak a rajzaiból és akvarelljeiből még szeptemberben nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amely 2024. január 14-ig látogatható. Aki számára a festő munkái unalmasak, még ők is elismerik a páratlan technikai tudást, ami Barabást jellemezte, és ami a kiállított több mint 100 művéről is azonnal lejön. Elképesztő, már-már fotószerű részletesség jellemzi jó pár rajzát, és ezt a kiállítás szervezői is érezték, mert néhány rajzot nagyító alatt is meg lehet nézni, elvégre az ördög mindig a részletekben rejlik.

Best of BILLUFESZT

Októberben zajlott a 3. Budapesti Illusztrációs Fesztivál, melynek díjnyertes alkotói és alkotásai beköltöztek az óbudai Fő téren található Esernyősbe, ami galéria, koncerthelyszín és kávézó egyben. November 30-ig nézhetők meg a magyar illusztrációs művészet legnagyobb seregszemléjének idei legjobbjai, ráadásul ingyen, merthogy ide nem kell belépő. Az összesen négy kategóriában jutalmazott pályamunkák mellett a díjazott alkotók illusztrált köteteiből is láthatunk válogatást, ezeket ráadásul eredeti kiadásban lapozhatjuk végig.

Anilogue 2023

Az idén már 21. alkalommal megrendezésre kerülő Anilogue Filmfesztivál évről évre a világ animációs művészetének friss termését mutatja be, és ez nyilván 2023-ban sem lesz másként. A november 28-án kezdődő és december 3-án befejeződő fesztivál vetítései három helyszínen zajlanak majd: Uránia mozi, Toldi mozi és Franci Intézet. Bemutatásra kerül többek között a japán mester, Mijazaki Hajao régóta várt új filmje is, illetve két magyar egész estés animáció, a posztapokaliptikus Műanyag égbolt és a jövőre az Oscar-díjért induló A Kojot négy lelke is.

Hungarocomix 2023

December 3-án délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 16 órakor zárul a Lurdy Házban megrendezésre kerülő idei magyar képregényvásár és -mustra. A rendezvény célja és így nagy előnye is, hogy aznap egy helyen elérhetővé válik a teljes hazai választék. De nemcsak ennyi az annyi, merthogy kaphatók lesznek a képregény készítéséhez, valamint a tárolásukra alkalmas eszközök is, továbbá idegen nyelvű képregények meg persze a közkedvelt képregényfigurák. Kerekasztal-beszélgetések során bemutatják az újdonságokat, ott lesz jó pár alkotó, akik közül néhányan bevállalják majd azt is, hogy a helyszínen pár óra alatt a megadott témában pár oldalas képregényt készítsenek.

Címkék