Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Képregények, rajzfilmek, illusztrációk – 4 jó program, ahol a rajz az úr

Rajzolni egyáltalán nem könnyű, de van, akinek úgy megy, mint másnak a Rubik-kocka kirakása vagy az úszás. Persze azon túl, hogy minden önfejlesztés és gyakorlat eredménye is, elsősorban mégis a tehetség számít. Az alábbi programok csupa olyan munkákat mutatnak be, melyek készítői nemcsak eredeti alkotók, hanem az átlagosnál sokkal jobban rajzolnak, és mintha csak a teremtő vezetné a kezüket meg abban a ceruzát.

Barabás Miklós rajzai a Nemzeti Galériában

A 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb alakjának, Barabás Miklósnak a rajzaiból és akvarelljeiből még szeptemberben nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, amely 2024. január 14-ig látogatható. Aki számára a festő munkái unalmasak, még ők is elismerik a páratlan technikai tudást, ami Barabást jellemezte, és ami a kiállított több mint 100 művéről is azonnal lejön. Elképesztő, már-már fotószerű részletesség jellemzi jó pár rajzát, és ezt a kiállítás szervezői is érezték, mert néhány rajzot nagyító alatt is meg lehet nézni, elvégre az ördög mindig a részletekben rejlik.

Best of BILLUFESZT

Októberben zajlott a 3. Budapesti Illusztrációs Fesztivál, melynek díjnyertes alkotói és alkotásai beköltöztek az óbudai Fő téren található Esernyősbe, ami galéria, koncerthelyszín és kávézó egyben. November 30-ig nézhetők meg a magyar illusztrációs művészet legnagyobb seregszemléjének idei legjobbjai, ráadásul ingyen, merthogy ide nem kell belépő. Az összesen négy kategóriában jutalmazott pályamunkák mellett a díjazott alkotók illusztrált köteteiből is láthatunk válogatást, ezeket ráadásul eredeti kiadásban lapozhatjuk végig.

Anilogue 2023

Az idén már 21. alkalommal megrendezésre kerülő Anilogue Filmfesztivál évről évre a világ animációs művészetének friss termését mutatja be, és ez nyilván 2023-ban sem lesz másként. A november 28-án kezdődő és december 3-án befejeződő fesztivál vetítései három helyszínen zajlanak majd: Uránia mozi, Toldi mozi és Franci Intézet. Bemutatásra kerül többek között a japán mester, Mijazaki Hajao régóta várt új filmje is, illetve két magyar egész estés animáció, a posztapokaliptikus Műanyag égbolt és a jövőre az Oscar-díjért induló A Kojot négy lelke is.

Hungarocomix 2023

December 3-án délelőtt 10 órakor kezdődik és délután 16 órakor zárul a Lurdy Házban megrendezésre kerülő idei magyar képregényvásár és -mustra. A rendezvény célja és így nagy előnye is, hogy aznap egy helyen elérhetővé válik a teljes hazai választék. De nemcsak ennyi az annyi, merthogy kaphatók lesznek a képregény készítéséhez, valamint a tárolásukra alkalmas eszközök is, továbbá idegen nyelvű képregények meg persze a közkedvelt képregényfigurák. Kerekasztal-beszélgetések során bemutatják az újdonságokat, ott lesz jó pár alkotó, akik közül néhányan bevállalják majd azt is, hogy a helyszínen pár óra alatt a megadott témában pár oldalas képregényt készítsenek.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A