A brit konyhát főleg szidni szokás – főleg párhuzamba állítva az örök konkurens franciával –, pedig egy hagyományokban gazdag, házias, nagyon szerethető konyháról van szó, tele olyan klasszikusokkal, amiket filmekből, irodalomból vagy épp a saját életünkből ismerünk. A magyar–brit páros Jókai utcai kis étterme egy pár négyzetméteres paradicsom azoknak, akik szeretik Agatha Christie-t, a londoni pubok hangulatát vagy úgy általában a brit konyhát.

Az Oktogontól pár perc sétára található Bob’s Kitchenen már kívülről is látszik, hogy Anglia nincs is olyan messze  a széles, kirakatszerű ablakok és a vörös tégla alapján automatikusan Nagy-Britannia, de legalábbis valamelyik angolszász ország jut eszünkbe. Odabent pedig olyan a hangulat  különösen, hogy közeledik a karácsony –, mintha a Holiday vagy az Igazából szerelem egyik díszletébe csöppentünk volna  a brit karácsony valahogy mindig sokkal kevésbé giccses, mint az amerikai.

A két tulajdonos, Bob és Katinka az üzletben vannak, mindketten kiszolgálnak, és velük van George, a kutyusuk is  ez külön ráerősít arra az érzésre, hogy egy kedves, családi étterembe léptünk be.

Bob egyébként skót származású, de nagyon sokat élt Fokvárosban is, sőt a vendéglátás sem idegen számára, bár az elmúlt 20 évben mással foglalkozott. Budapesten 4 éve él  a saját étterem ötlete pedig a brexit következményeként született meg benne. 

A brexittel ugyanis megszűnt az addig kényelmesen és relatíve olcsón hazánkba hömpölygő brit áru, és képtelenség lett beszerezni az angol reggeli hozzávalóit  egy igazi brit pedig képtelen arra, hogy frankfurti virslivel tálalja az ikonikus napindítót. Nemcsak Bob ütközött falakba angolreggeli-fronton, de az itt élő brit expatoknak is nagyon hiányzott a jó hazai, így aztán úgy döntött, ő maga fogja előállítani a hozzá való húsokat  az angol reggeli ugyanis komoly dolog, és szigorú szabályai vannak, hogy minek kell a tányéron lennie, hogy hivatalosan is English breakfast néven futhasson.

Így aztán kivették a mostani étteremhez tartozó hátsó helyiséget, és Bob egy hazai kistermelővel együttműködésben gyártani kezdte a különböző brit húskészítményeket  bacont, skót tojást, kolbászokat és pitéket. Eleinte arra gondolt, hogy a hazai brit puboknak adják el, de ott kevésbé voltak lelkesek Bob kitűnő termékeitől, sokan drágállották, illetve attól tartottak, hogy a helyieknek nem olyan fontos a tradíció, hogy megfizessék, hogy nem frankfurti pulykavirsli van a tányéron, hanem saját készítésű white és black pudding.

Így aztán Bob és Katinka úgy döntöttek, ők fognak létrehozni egy budapesti brit szentélyt, ahol minden olyan lesz, mint egy békebeli angol konyhán. 

A Bob’s Kitchen végül márciusban nyílt meg, és eleinte főleg helyi expatok és brit turisták látogatták, mára azonban bőven van magyar vendégük is. 

Az étlapon megtaláljuk a kihagyhatatlan klasszikusokat és az igazi ritka kincseket is, a brit popkultúra népszerűségének köszönhetően pedig egy kellemes, nosztalgikus érzést kelt az emberben  na meg a vágyat, hogy mindent kipróbáljon.

A reggeli szekció – nem meglepően  erős, akárcsak a reggeli forgalom Bobnál. A kínálatban találunk palacsintát, müzlit, különböző húsos angol fogásokat és persze az ötletadó brit reggelit, ami Bob’s full breakfast néven fut. A tányéron találunk két tükörtojást, frissen grillezett gombát és paradicsomot, hash brownt, sült babot, bacont és két reggeli kolbászt. A tányéron lévők közül minden frissen és helyben készül, kivéve a sült babot  Bob és a dublini séf, Brian szerint ugyanis a britek annyira szeretik a konzervet, hogy tulajdonképpen szentségtörés lenne a konyhán főzni. 

Az előételek közül a halpogácsát kóstoltuk  kívül roppanós, belül puha, nagyon nagymamás, nagyon házias, duci pogácsa borsópürével, citromkrémmel és paprikasalsával –, de nem bírtunk ellenállni a rákkoktélnak sem. A 70-es évek sztárja, a főtt óriásgarnéla Ezer sziget öntettel tálalva hatalmas geg, Bob szerint pedig hatalmas nosztalgiafogás, ami az angolok egy generációjának a gyerekkort jelent, míg mások, akik kimaradtak ebből a buliból, a korabeli filmek kellékeként rajongtak érte. 

A főételek közül különösen nehéz volt választani  az étlapon ott virít a bangers and mash, a báránycomb, a barna sörös steakpite, de végül a fish and chipsre és a vasárnapi sültre szavaztunk. A fish and chips megkerülhetetlen klasszikus, és Bobnál nagyon penge darabot kapunk  puha atlantitőkehal-filé, ropogós sörtészta, borsópüré, savanykás remulád és házi sült krumpli. Szép nagy adag  ez egyébként az összes ételre igaz, Katinka szerint náluk fontos, hogy rendes brit adagot kapjon a vendég.

A vasárnapi sült szintén megkerülhetetlen fogás, ha a brit konyháról beszélünk – a kínálatban van marha, sertés vagy pulyka, a hozzá illő teljes köretsorral, vagyis egészben sült krumplival, sült idényzöldségekkel, krumplipürével, különálló töltelékkel, gravy szósszal és Yorkshire-pudinggal. Bár a Brit-szigeteken ez a fogás a vasárnap szerves része, itt mindig kapunk a hatalmas adag otthonos, nosztalgikus ételből.

Az étlap viszonylag fix, de sokszor vannak szezonális angolságok  aki például szereti az angol karácsonyt, annak nagyon ajánlott benézni a következő másfél hónapban, mert a füstölt lazactól a hagyományos pulykán és sonkán át egészen az angol karácsonyi pudingig mindent megtalálunk náluk. De nem kell egy egész karácsonyi menüt végigennünk, ha egy falat brit karácsonyra vágyunk, beugorhatunk egy csésze fekete teáért (természetesen tejjel) és pár darab apró mince pie-ért, az angolok fűszeres aszalványokból készült teasütijéért. 

A Bob′s Kitchen egy üdítő folt Budapest nemzetközi konyhájának tengerében – nem akar trendi lenni, nem akar felülni semmilyen divathullámra, csak egyszerű, házias, otthonos brit konyhát visznek, figyelnek a hagyományokra és a vendégekre is  a visszajárók szerint a hely egyik nagy vonzereje maga Bob, aki remek házigazdaként lesi az asztalnál ülők óhajait. Bár az angoloknál erős a pubkultúra, ahogy a hely neve is mutatja, nem kocsmával van dolgunk. Van pár izgalmas italuk – sőt, az egyik sokat látott törzsvendég szerint Bob csinálja a világ legjobb Bloody Maryjét –, de a konyha a fő profiljuk. Reggel és este kicsit nyugodtabb, ráérősebb a hangulat, délben viszont a menü miatt érdemes őket felkeresni ilyenkor az étlapon található árak alatti összegért kóstolhatjuk végig a brit konyha legjobb fogásait. 

Bob’s Kitchen

1066 Budapest, Jókai utca 8.

Weboldal

Facebook

Címkék