Talán rá sem ismer a vásárokra az, aki pár évet kihagyott. Hógömbbe bugyolált szobor, Alice Csodaországban-fényinstalláció, magasból előadott hangulatzenei produkciók, egységesen 1500 Ft-os menük – ez vár a két legnépszerűbb adventi helyszínen.

Átlátszó „hógömb” védi a Vörösmarty tér ékét: november 17-én nyit a Vörösmarty Classic Xmas

November 17-től karácsonyi díszbe öltözik Budapest belvárosának egyik legnagyobb karácsonyi tere: nyit a Vörösmarty Classic Xmas, amely tavaly megújult arculata mellett idén újabb látványosságokat is ígér. Válogatott kiállítók, a klasszikus karácsonyi tradícióhoz illő kézműves termékek és gasztronómiai kínálat, többek között fix áras, 1500 forintos ételek is várják az adventezőket. 2022-ben esztétikus, új ruhát kapott, idén pedig már teljes szépségében, egy átlátszó „hógömbbe” burkolva áll majd a tér közepén a Vörösmarty szobor.

De nem ez lesz az egyetlen újdonság Budapest legrégebbi, tavaly megújult karácsonyi vásárában. A tér középpontjában álló szobor köré ledfal épül, amely egyfajta multimédiás információs pontként is szolgál, hiszen a sokrétű információs tartalmak mellett a látogatók akár a felületen egy QR-kóddal aktiválható közösségi játékban is részt vehetnek, egyedi élménnyel kiegészítve a vásározást. Itt kap helyet az a grandiózus fényfüzér, amely a tavalyi évhez hasonlóan várhatóan idén is majd az egyik legnépszerűbb szelfi pontnak bizonyul, csakúgy, mint a Váci utca felől a Vörösmarty térre érkezőket fogadó, zöld és piros színekben pompázó grandiózus Classic Xmas-karácsonyfa is. A vásár egyik kiemelt látványossága lesz a Kristálypalotán díszelgő óriási karácsonyfadekoráció, és a tér attrakciójának ígérkezik az ingyenesen igénybe vehető kisvasút is.

Idén látványos multimédia-kiállítás is várja a Vörösmarty térre érkező látogatókat, akik az Alice Csodaországban fényinstallációként testet öltött mesealakjai között sétálhatnak. 
 
Minden nagykonyhánál elérhető lesz naponta egy olyan étel is, amelyet 1500 forintos fix áron vásárolhatnak meg a látogatók. A rendezvényen megjelenő kézműves tárgyi kultúra darabjait bemutató kiállítók mellett edukációs helyszínként lesz felállítva az a kézműves ház, ahol az érdeklődő gyerekek hétvégente különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. 

A Vörösmarty Classic Xmas november 17-től december 31-ig várja az érdeklődőket Budapesten, a Vörösmarty téren.

Advent Bazilika: újdonságokkal nyit november 17-én Európa legjobb karácsonyi vására

2023. november 17-én, immár 13. alkalommal nyitja meg kapuit az Advent BazilikaA Szent István téren rendezett karácsonyi vásár nem csupán a magyar főváros, de az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye is egyben. A népszerű és kedvelt turisztikai célpont három alkalommal, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is elnyerte az „Európa legjobb karácsonyi vására” címet. 

Idén az eddigieknél is látványosabb, megújult ünnepi fénydekoráció, idén először varázslatos mesevilágba kalauzoló multimédia-kiállítás, új helyszínről, a magasból, élőben előadott hangulatzenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, szelfipont, ingyenesen igénybe vehető jégpálya, kézműves és gasztronómia kiállítók, az ételek között pedig 1500 forintos, pénztárcabarát menükínálat is fogadja a látogatókat a Szent István téren.

Új girlandok és fényhálók díszítik a teret, valamint a kiállítók épületeit, valamint új elemként látványos fény-installációkkal itt is megidézik az Alice Csodaországban bámulatos mesevilágát. Idén az Advent Bazilika utcazenei produkciói felköltöznek a magasba, a nagyhütte tetejére. Hetente négyszer lesznek zenei produkciók, hogy gospel, folk, jazz és funk stílusba csomagolt műsorukkal színesítsék a vásári forgatagot.

A Bazilika homlokzatára vetített fényfestés idén is elmaradhatatlan része lesz a vásárnak. A látogatók minden nap 17:30-tól fél óránként gyönyörködhetnek a 3D vetítésekben, a szünetekben pedig a rendezvény különleges szelfipontjáról a vállalkozó kedvűek egyedi mintát varázsolhatnak a Bazilika homlokzatára – hogy aztán fotót készítsenek, és a szelfiautomata 48 nyelvből választható karácsonyi üzeneteinek valamelyikével kiegészítve posztolják a saját maguk által kreált alkotást. Az Advent Bazilika VR szánján pedig bárki kipróbálhatja, milyen a Mikulás mögött utazni. 

A rendezvény területén idén is kizárólag hazai kiállítók kapnak helyet, akik között kézműves és gasztronómiai árusok egyaránt megtalálhatóak. Önálló helyet kapnak Magyarország legnevesebb pincészeteinek prémium bortermékei, de borpárosításként megjelennek a gasztrokiállítóknál is, akik javasolt bor-tétellel együtt megvásárolható menüt is étlapra tűznek. A látványműhelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait, és a régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított „Advent Anno” című fotókiállítás is, amely a kiállító pavilonok külső oldalát fogja díszíteni.   

Az Advent Bazilika november 17-től január 1-ig várja az érdeklődőket Budapesten, a Szent István téren.

Címkék