Didergős, ködös reggelek és esték ide vagy oda, november 9. és 13. között sem áll meg az élet Budapesten! Ha fáztok, irány a mozi, és válogassatok a Román Filmhét vagy az Európai Art Mozi Nap jobbnál jobb vetítései közül. Ha éheznétek egy jó kis Márton-napi étekre, akkor a Rómaira fel libasültet enni! Ha nagyon vágytok már egy új könyvre, akkor, ha hiszitek, ha nem, most a Pakk adományboltban 20 forintért bukkanhattok rá az őszi kedvenc(ek)re. További szórakoztató eseményekért csekkoljátok a listánkat!

November 9., csütörtök

7. Magyar Klipszemle

Eljött az éves Klipszemle, azaz a magyar vonatkozású zenei videók országos versenye: november 9-én az Akvárium Klubban óriás vásznon, koncertekkel, szakmai kerekasztalokkal, díjátadó gálával és afterrel várnak a szervezők. A műsorvezetők Co Lee és Miller Dávid lesznek.

A legtöbb alkotással Azahriah képviselteti magát a versenyprogramban, őt szorosan követi a Carson Coma, Dzsúdló és Lil Frakk. Több mint 450 nevezett klipből került ki az a 92 videó, amelyet láthatunk, köztük két klip ott debütál majd a nagyközönség előtt, versenyen kívül pedig még három alkotás premierezik az eseményen.

További infók 

Spanish Affair I.: Cava & Olíva

November 9-én a Spanish Affair rendezvénysorozat első estjén vehetünk részt, amelyen a méltán híres spanyol cava és az olívaolajok, olívabogyók lesznek fókuszban. A Tapas Finóban tartandó vacsora házigazdája Czinege Tamás lesz, aki végtelen könnyedséggel és humorral kalauzol el bennünket a spanyol pezsgők, a cavák világába. Beszélgetőpartnere ezúttal Tóth Gusztáv lesz, a magyar gasztronómia meghatározó személyisége, igazi „olívász” , aki lassan 20 éve foglalkozik a spanyol konyha kincsestárának nélkülözhetetlen elemeivel, az olívaolajokkal és az olívabogyókkal. (x)

További infók 

Megnyílik a Szerkesztőség

Multifunkcionális hely, kávézó, dizájnbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: november 9-én megnyílik a Szerkesztőség. A Buda szívében található hely nem akar egyedi lenni, hiányt sem szeretne betölteni, inkább lehetőséget teremt a párbeszédre és a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatunk el, hanem részt vehetünk az alkotók, képzőművészek, dizájnerek, elméleti szakemberek és műkedvelők által folytatott párbeszédben is.

A Szerkesztőség mindjárt egy kiállítással és egy koncerttel robban be Budapest életébe: 9-én nyílik a Such Magic – Májkül Nájt (Dóczi Attila) kiállítás, a megnyitót pedig L. A. Suzi koncertje követi, utánuk DJ Kulo gondoskodik a hangulatról.  

További infók 

November 10., péntek

Budapest Bejáró

Budapest idén ünnepli 150. születésnapját, a jeles alkalomból pedig a Főváros számos meglepetéssel, programmal és szabadidős tevékenységgel kedveskedik nekünk. Idén ősszel elindult a Budapest Bejáró, amelynek lényege, hogy újra felfedezzük Budapest értékeit, megismerjük helytörténeti érdekességeit. Már letölthető vagy a kijelölt BKK Ügyfélközpontokban átvehető az a kiadvány, amelynek segítségével játékos feladatokon keresztül felfedezhetjük a várost, mindezt ingyenesen. Sőt, aki végigjárja a sétákat és kitöltve visszaküldi a füzetet, az különleges városélmény-nyereményben részesül.

Budapest Bejáróval többek között olyan séták közül választhatunk, mint a Királyok és sztárok – szerelmek és pletykák Pesten és Budán; Állati jó séta – családi felfedezőtúra Budapest állatai nyomában; Budapest ma – kortárs épületek és szobrok a városban vagy az Ismeretlen ismerős: a Nagykörút titkai. (x)

További infók 

Pikszis Kultúrpont – nyitónap

Három év tervezés, majd hosszas felújítás után megnyílik a Pikszis Kultúrpont, és ezt november 10-én egy közösségi dínomdánommal ünnepli. A kulturális és kiállítótér, melynek fókuszában a vizuális kultúra és a zene áll, megnyitja a Soul Cure lemezboltot, és elindulnak a Pikszis Analóg Kör kreatív programjai is. Megnézhetjük ettől a naptól Hidasi Zsófi kiállítását, és DJ-k zenéjére mozoghatunk az új térben. Ha csak egy jó kávét vagy egy pohár sört innánk, akkor is szívesen látnak a szervezők.  

További infók 

17. Román Filmhét

November 7-én, kedden kezdetét vette a 17. Román Filmhét, amire még nem késő benevezni, hiszen egészen vasárnap estig tart. Ezen időszak alatt a magyar közönség számára hat kortárs román alkotás látható. A hagyományoknak megfelelően idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont az eseménynek.

A filmhét három vetítésére vendégek is érkeznek: a nyitófilmen a rendező, Tudor Giorgiu áll a közönség elé, az Alkalmi kémek című filmen Oana Giurgiut, a Derék embereken pedig a forgatókönyvíró párost, Radu Romanciucot és Oana Tudort hallhatjuk.

További infók 

November 11., szombat

Solar Fields (SE)

A 90-es évek vége óta alkot az elektronikus zenei szcénában a svéd Magnus Birgersson, ismertebb nevén Solar Fields. A 90-es évek nem ma voltak, és az azóta változatos pályaívet leírt előadó számos alkalommal járt az Avatarnál vendégségben. November 11-én a Turbina falai között ismét köszönthetjük Magnust, egy különleges apropóból: 50. születésnapját ünnepelni érkezik Budapestre.

További infók 

Márton-napi mulatság a Rómain

Márton napja alkalmából a Római parti Piac megtelik extra finomságokkal, termelőkkel, és kísérőprogramok is várnak november 11-én, szombaton. Reggel hegedű, brácsa és bőgő szólal meg a piactéren, majd a hagyomány alkalmából egy pásztor mulattat, elmondja Márton történetét, és libacsontból időt jósol a télre.

Természetesen nem marad el a libasült sem, a kihagyhatatlan lángosok, sült kolbász, kürtőskalács, és, ahogy azt ilyenkor illik, már újborral koccinthatunk mindezek mellé.  

További infók 

20 forintos könyvvásár

November 11-én, szombaton 10 és 16 óra között hatalmas antikvár könyvvásárra készülhetünk a Pakk adományboltban. Több ezer könyv közül válogathatnak a könyvek kedvelői ezen a napon, ráadásul 20 forintos egységáron.  

További infók 

November 12., vasárnap

8. Európai Art Mozi Nap

Nyolcadik alkalommal várja a művész mozik és az európai filmek rajongóit az Európai Art Mozi Nap, amelyet november 12-én, vasárnap 38 ország több száz art mozijában rendeznek meg. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas hálózat kezdeményezésére elindított, határokon átívelő esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a művész mozik mint kulturális és közösségi terek fontosságára és az európai filmművészet sokszínűségére.

A részt vevő mozik – köztük csaknem az összes magyarországi art mozi – ezen a napon fesztiváldíjas filmkülönlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget. Az idei filmkínálatban a cannes-i Arany Pálmát elnyert alkotástól Berlinben, Velencében díjazott filmdrámákon és spanyol vígjátékon át dán családi animációs filmig izgalmas új európai koprodukciók szerepelnek, és két új magyar film is bemutatkozik.

További infók 

WAMP design vásár a Néprajzi Múzeumban

A novemberi WAMP design vásáron, az előző hónaphoz hasonlóan, a Néprajzi Múzeumban vehetünk részt, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, lakberendezési tárgy, fotó vagy akár gasztronómiai finomság.

A WAMP a vásár mellett egy olyan közösségi hely, ahol találkozhatunk egymással, legyünk alkotók, vásárlók, fiatalok, családosok, kreatív érdeklődők vagy laikusok. A WAMP Magyarország egyik legnagyobb és leghosszabb ideje dizájnnal foglalkozó magánkezdeményezése, amely kiemelt hangsúlyt fektet az általa közvetített társadalmi felelősség- és értékvállalásra: a fast fashion és a plázák ellensúlyozójaként egy fenntartható, emberközpontú alternatívát teremt havi rendszerességű vásáraival.  

További infók 

Mercato di Teatro

November 12-én ismét megnyílnak a Teatro di Fragola ajtajai, mégpedig úgy, hogy Újlipótváros legnagyobb pop-up gardróbvásárával indítsa útjára a késő őszi, ünnepi időszakot. Az egész napos programon a ruhaválogatáson és a nézelődésen túl nápolyi pizzával, forralt borral és a legszolidabb vinyl DJ-szettekkel készülnek a szervezők. Olyan kiállítók mellett, mint például a Kamay Ko, Mari, Lá'Göncz. Ezenkívül mi is elvihetjük megunt cuccainkat a vásárba, a lemezek pörgetéséért pedig napnyugtáig Milon Miller, napnyugtától a Moonbase Patel Disco felel.  

További infók 

Freeszemle az Örkényben

November 12. és 18. között első ízben szerveznek Freeszemlét az Örkény Színházban. A fesztivál célja, hogy bemutassa a Freeszfe Egyesület hallgatóinak a munkáit, és támogassa a szervezet tevékenységét. A fesztivál hét napja alatt tizenöt előadásra, performance-ra, filmvetítésekre és konferenciára is sor kerül.

További infók 

November 13., hétfő

+1 Out of Office – Koktél és vacsora Litkai Gergellyel és Winkler Nórával

Jó hangulatú eseményre készül Winkler Nóra a következő Out of Office vacsoraesten, ahol ezúttal Litkai Gergellyel, a Dumaszínház egyik vezetőjével ül le beszélgetni. November 13-án egy finom koktéllal ülik majd körbe a vendégek Gergelyt és Nórát, akik csapatszellemről, a színpadi életről, üzlet és család közötti egyensúlyról és erdőkről fognak társalogni.

Nóra finomságokról is faggatni fogja vendégét, az Axis Café & Lounge séfje pedig különleges menüvel készül. Szó lesz munka és munka és munka egyensúlyáról, hiszen a magyar stand-up comedy egyik alapítója nemcsak jogász, hanem környezetvédő is. Pataki Ági, Tomán Szabina és Szűcs Péter után Litkai Gergely az Out of Office negyedik vendége. A beszélgetés előtt nekünk is lehetőségünk lesz vacsorázni az étteremben, finom koktélok kíséretében, de annak sincs akadálya, ha csak a beszélgetésre érkeznénk. (x)

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék