Nyáron meséltünk a rákoskeresztúri Ferihegyi úton található Toro Rosso pizzériáról, most pedig egy régebbi motorosról szólunk. Egy 2019-ben született vállalkozásról, aminek ugyanúgy örülnek a környék fiataljai, mint a sörkedvelő senior korosztály, a bicikliző családok és bárki, aki nem akar nekiiramodni a belvárosnak, ha egy kellemes helyen időzne és jó söröket inna.

Kár belecsapni a siránkozásba, hogy mennyire elmaradott Rákosmente a gasztronómia területén, elég, ha mi, lokálpatrióták tudjuk, hogy van még minek fejlődnie. Egy-egy oázis azért tartja bennünk a lelketés éppen ilyen hely a Rákosmenti Serház is, ami 2019 nyarán csapolt először sört a néhai lakóház, majd élelmiszerbolt helyén.

Temesvári Bence és felesége, Temesvári-Szepesi Nikoletta– ahogy az már megszokott a fiatal és lendületes vendéglátók színterén – nem feltétlenül erről a területről érkeztek. Nikinek mégis van egy erős családi és kerületi kötődése, ugyanis már nagyszülei és szülei is egy rákosmenti presszót üzemeltettek. Bence informatikus és zenész is, és persze kamaszkora óta rajongja a söröket, először a belga vonallal ismerkedett meg behatóbban. Valójában első randijuk is egy ilyen típusú sör mellett zajlott, aztán az esküvőjükön is szerepet kapott az ital. Konkrétan a jászapáti Guri Sörfőzde szolgáltatta a nedűket. Helyben is vagyunk!

Egy pilisvörösvári barát Serházában voltak Bencéék, amikor komolyabban megfogant a kérdés: miért ne lehetne minőségi, jóféle sört árulni Keresztúron? 

Van néhány klasszikus kocsma, kétes késdobáló, de egy igazán jó szaküzlet és beülős hely hiányzik. Miután észrevették, hogy a parasztház kiadó, le is csaptak rá, majd következett az átalakítás, otthonosítás. Fontos cél volt, hogy professzionálisan kivitelezve, különböző méretű PET-palackokba csapolva vihessük haza a söröket: hűtőkamrás rendszerrel megoldva, temperálva, a legjobb minőséget biztosítva

A Gurival való együttműködés hálás kooperáció: a jászapáti sörfőzde nagy öregnek tekinthető a kraft sörök területén, számos most nagyon menő kisebb főzde is náluk kezdte a bérfőzetést, modern technológiákkal dolgoznak, infrastrukturálisan a topon vannak. Ahogy Bencéék mesélték, idősebb és ifjabb Urbán Imre munkabírása és elhivatottsága példás, igazán dolgos emberek, akik az állandó minőségre és a serházas hálózat ellátására fókuszálnak, nem a magyar kortárs dizájnerek által tervezett extra címkézésre vagy a nagyon elszállt ízekre. Azért van néhány merészebb vállalás, mint például a spirulina algával készült, zöld színű Shrek IPA vagy az új, Komlósrétes nevű fahéjjal és almával aromatizált pastry ale. De a szezonális különlegességek nem írják felül az állandó kínálatot, ami immár 25-féle sörnél is többet jelent. 

Természetes, hogy náluk még mindig a pilseni típusú Guri Pils az első, ezt követi népszerűségben a Guri Meggy, a Keresztapa, a milk stout is nagyon jól teljesít, ahogy a Bajor Búza is. Bár nem volt sosem nagy hírverés körülötte, de 2016 óta a világ egyik legrangosabb versenyén, a Cseh Nemzetközi Sörversenyen már négy pecsétet gyűjtöttek be, köztük aranyakat is. Nem akarunk okoskodni, de például a Guri Szilva régóta az egyik kedvencünk… viszont az elismerésről csak a beszélgetésünk során hallottunk. 

A sörök csapolása egy hosszú, 20 karos állásból történik, ahogy mondtuk, temperált hűtőkamrában várakoznak a kegek, telis-tele sörrel. Ez a csapféle a Guri fejlesztése: egy álláson kétféle sört lehet csapolni, könnyen át lehet kapcsolni egyik hordóról a másikra. Helytakarékos és ügyes innováció! Alapértelmezett, hogy minden sör a saját típusát megillető pohárba/korsóba kerül, nyáron ráadásul jegesítik is a korsókat, ami egy fárasztóbb bringázás után maga a megváltás! 

Abszolút igaz a Rákosmenti Serházra a találkozóhely kifejezés, pont a cikk elején taglalt kerületi hiányosságok miatt is. De a barátságossága, kedvessége is sokat hozzátesz ehhez a funkcióhoz. Egyszerűen jó itt lenni, megbújni hátrébb az „olvasósarokban”, a nagy asztalhoz ülni rég nem látott barátokkal. Ilyenkor gyakran előkerül a gitár, kicsit muzsikálnak is a srácok. Persze nagy tivornyákra nem kell számítani, maga a nyitvatartás is szelíd a kertvárosra való tekintettel: legkésőbb 21:00-kor zárnak… kivéve, ha, mondjuk, beszorulunk egy monszunszerű eső miatt (megtörtént eset alapján). Nincs rövidital-árusítás, a sörön kívül még ciderrel is szolgálnak.

Ebben az évben – szintén a család és a barátok segítségével (ahogy ez igaz az egész Serházra is) – elkészült a Serbusz is, ami egy mutatós sárga Volkswagen LT (1984-es), kitelepülésekre, fesztiválokra, esküvőkre guruló Guri-egységként, szóval akár indulhat is a roadshow, nem csak a kerületben!

Akkor sem jönnek zavarba, ha elvitelre, házibulihoz vinnénk az italokat. 

Többféle kiszerelésben csapolják frissen, az IPA-tól a stoutig , hiszen ez volt az első gondolat, és megmaradt a mai napig fontos alappillérként.

Címkék

Elérhetőségek

Rákosmenti Serház 1173 Budapest, Ferihegyi út 172. Facebook-oldal Weboldal