Fiatal, tehetséges művészek varrnak egy V. kerületi lakásban. Kellemes eukaliptuszillat van, pasztell- és földszínű minden, változatos playlist szól a Spotifyról, és kisvártatva egy kutyus is érkezik… na meg a vendégek. Forma- és mintaálmokkal, jó esetben örökké tartó tervekkel. Vágyaikat nyár óta már a Lunatéka Stúdióban is valóra váltják, hiszen Zsófi és Márk létrehozta a teret, ahol kecses vörös nagymacskák alatt relaxálnak a tetoválásra áhítozók. Mi is a Makers’ Marketen ismertük meg őket, és örömmel ültünk a kanapéjukra, hogy bemutassák induló, de annál lelkesebb vállalkozásukat.

Amikor az ember első körben egy tetoválószalonra asszociál, néhány sztereotip kép ugrik be: sötétebb szobában vagyunk, a falat meglévő tetkók laminált fotóival borítják, mondjuk Slayer vagy Children of Bodom szól, és nehézfiúk terülnek ki az ágyakon egész hátas, hiperrealista művek elkészítéséhez. Persze ez nagyon old school megközelítés, nyilván megvan a hasonló vonal is, de rengeteg fajta tetoválószalont ismerünk, a teljesen női tereptől egészen a pár hónapja debütált Lunatéka Stúdióig. Ez egy biztonságos hely, egy befogadó, kellemes kis közeg, ami egyszerre tűnik holisztikus esztétikai kezelést végző szentélynek és művészeti stúdiónak. De lényegében pont erről beszélünk. 

A Lunar márka – amivel ugye az említett Makers' Marketen ismerkedtünk meg  leginkább printeket, posztereket, textiltermékeket jelent, és alapvetően a 2020-as karanténidőszakban született meg Zsófi és Márk nyomán. Sajátos, könnyen megismerhető forma- és színvilágot képvisel, közel-keleti behatásokkal, sok növény és állat szerepeltetésével, mondhatni, természetközelien, határozott stílussal. Főleg földszínekkel, de néha egy-egy vibrálóbb árnyalat is megjelenik a terrakotta-bézs-narancs mellett. 

Hűséges agarak, vadóc párducok, elegáns kócsagok vagy éppen lédús gránátalmák, narancsok, pálmafélék is megjelennek a Lunar-mintákban. 

Hűséges agarak, vadóc párducok, elegáns kócsagok vagy éppen lédús gránátalmák, narancsok, pálmafélék is megjelennek a Lunar-mintákban. 

Míg Zsófi reszortja a grafikai tervezés, addig Márk sokéves tapasztalatát veti be, és ő maga a tetoválóművész, aki a csodás mintákat, koncepciókat implementálja a kedves vendégek bőrére. Ugyanis a Lunar és az egész kreatív energia odáig áramlott, hogy megvalósult a szóban forgó stúdió. Az V. kerületben, közel a Nyugatihoz, egy gyönyörűen felújított és az igényeikre szabott lakásban. Az asztaltól a falrajzokig nagyon sok részlet a fiatalok műve, szerethető a Lunatéka Stúdió karaktere, tényleg azonnal átjön, hogy egy alkotóműhelyben vagyunk, ahol teljes a bizalom, és minden ötlet úgy valósul meg, hogy a legtökéletesebb végeredmény készülhessen. 

Márk a ventertattoo márkát is magáénak tudja, ez abszolút a saját stílusa és formavilága, továbbá Zsófi Lunar-tervezéseit is ő kivitelezi. A tervezés persze aránylag hosszú folyamat, és az elérhető flasheken (már meglévő grafikák, melyekre le lehet csapni) felül természetesen teljesen egyedi kéréseket is ugyanúgy teljesítenek, persze saját stílusban, az ő fantáziavilágukkal átitatva. Nagyon figyelnek rá, hogy a legapróbb részletekig mindent a vendég kedvére tegyenek, az aprólékos tervezés mellett a varrás előtti helymeghatározás is fontos. Addig próbálgatják a minta pontos helyét, amíg meg nem lesz a tökéletes elhelyezés. 

A Lunatéka Stúdió állandó művészei között találjuk Márk mellett Szőnyi Liát, Lujzát és az oultum világát, a Kurafi Tattoo-t és Kovács Petra petraetattot is. Egyéniségek egyéni látásmóddal, technikákkal, művészeti ars poeticával. Mellettük pedig természetesen helyet adnak vendégalkotóknak is, akik egy vagy pár napra érkeznek a Lunatékába. Ezért is mondtuk, hogy alkotóműhely, hiszen megvan benne a kreativitás szabad áramlása, a tapasztalatcsere, a párbeszéd, a közös nevező megtalálása, a szakmabeli jó kapcsolatok ápolása. 

Kifejezetten jó volt látni és érezni a harmóniát. Már öt perccel a beszélgetésünk megkezdése után úgy gondoltuk, hogy akármikor rájuk bíznánk magunkat, és a Lunatéka Stúdióban biztosan jó élmény a tetkózás. Mert tényleg befogadó, békés és kiegyensúlyozott a közeg. Egy tetoválási élmény pedig legyen komplex, hiszen sokszor nem a puszta esztétikai változásért érkezünk, hanem egyfajta spirituális utazás miatt is.

Emlékeket, traumák feldolgozását, fontos mementókat üttetünk a bőrünkbe, kis túlzással egy ismeretlen művész kezébe adjuk a jövőnket. Ehhez pedig szükséges az ősbizalom és a balansz. 

Emlékeket, traumák feldolgozását, fontos mementókat üttetünk a bőrünkbe, kis túlzással egy ismeretlen művész kezébe adjuk a jövőnket. Ehhez pedig szükséges az ősbizalom és a balansz. 

A tetoválásunk pillanatára ugyanis örökre emlékszünk: olyan ez, mint a nagy kollektív memóriába égett események, csak éppen egyéni szinten. 

Zsófi és Márk nagyon jól érzik magukat a harmadik emeleti stúdióban, de beavattak a távlati terveikbe is: szeretnének egyszer egy még több művészt befogadó helyet, nagyobb teret, mi több, mindezt összevonni egy kis kávézóval, növényüzlettel, kvázi butikkal. Egyelőre azonban a Lunatéka Stúdióban tetkóztathatunk, az ismertetett, nagyon klassz közegben, profi szakemberekkel, csodás légkörben. Indulhat az időpontfoglalás!

Címkék

Elérhetőségek

Lunatéka Stúdió 1055 Budapest, Bihari János utca 18. Weboldal