A környezetvédelemre fókuszál a Bolygó, a Margit körút új közösségi tere. Profi barkácsműhely, podcaststúdió, előadóterem várja azokat, akiknek van egy jó ötlete a témáról. Elfogadással és nyitottsággal teli, támogató közösségre lelhetünk, és ráébredhetünk arra, hogy a zöldgondolkodás nemcsak kötelesség és érdek, hanem alapvető emberi igény is, aminek teret kell engedni, ha jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben.

A Margit körút megújulása kapcsán talán nem is a szuper kávézóknak, divatüzleteknek, galériáknak örülünk a legjobban, hanem azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek segítségével a környék lakói társadalmilag aktívabb, jó ügyeket támogató civil közösséggé válhatnak. Nagyon bírjuk a kicsit régebb óta működő Habitat for Humanityt, ami a lakhatási helyzet javítását tűzte zászlajára, és ezért látogattunk el most a néhány hónapja megnyílt Bolygóba is, ami elsősorban a Z generáció tagjait segíti abban, hogy közös célokon keresztül váljanak a környezetvédelem iránt elkötelezett zöldközösséggé.

A Bolygó közösségi tér a Planet One nemzetközi projekt keretében jött létre, a Greenpeace és a Fryshuset svéd ifjúsági projekt kollaborációjának köszönhetően.

A Bolygó közösségi tér a Planet One nemzetközi projekt keretében jött létre, a Greenpeace és a Fryshuset svéd ifjúsági projekt kollaborációjának köszönhetően.

A kezdeményezésben összesen hat ország vesz részt (Kenya, Dél-afrikai Köztársaság, Kamerun, Örményország, Svédország és Magyarország). A nemzetközi összefogás célja, hogy társadalmilag aktív és a környezetvédelem iránt elkötelezett közösséget hozzon létre fiatalokból. A részt vevő országokban a szokások és a társadalmi jellegzetességek alapján alakultak ki a projektek, így míg például Dél-Afrikában inkább a közös célok pontosabb meghatározása, addig itthon maguk a közösségek szorulnak fejlesztésre.

A Bolygó célja ennek megfelelően egy társadalmilag aktív kisközösség létrehozása. 2021-ben indultak különböző programokkal a Turbinában, a mostani, Margit körúti hely pedig tulajdonképpen csak folyománya annak, hogy létrejött a szervezet körül az a kemény mag, amely aktív, és szívesen vesz részt a munkában. Ennek az aktív közösségnek pedig nincs is jobb jelképe, mint éppen a helyszín, hiszen az egykori lepattant cipőbolt mintegy 100 önkéntes munkájának köszönhetően alakult teljesen át. Nem egy újabb fényesre polírozott üzlethelyiséget szerettek volna, hanem egy olyan teret, amit tényleg a közösség tölt meg élettel, ők festettek, gletteltek és végezték a nagyobb felújítási feladatokat, nekünk pedig nagyon bejön ez a fajta hitelesség.

A munkába mindenki beletette szívét-lelkét, így sokfunkciós helyszín jöhetett létre, 

A munkába mindenki beletette szívét-lelkét, így sokfunkciós helyszín jöhetett létre, 

ahol azokon a dolgokon van a hangsúly, amik valóban fontosak. Van teljesen profi podcastszoba és barkácsüzem, egy csinos terem kisebb-nagyobb előadások számára, be lehet ugrani lazulni és olvasgatni a környezetvédelemről, vagy csak megnézni laptopon néhány e-mailt, anélkül, hogy rendelnünk kéne egy kávét. A hely egyébként nyitott a környezetvédelemmel, az ismeretterjesztéssel kapcsolatos új ötletekre is, bátran kereshetjük őket, ha profi segítségre van szükség a megvalósításhoz.

Nyitottságuknak és a helyszín változatos lehetőségeinek köszönhetően már a nyitvatartás elmúlt néhány hónapja alatt is nagyon sokféle program kapott itt lehetőséget. Érdemes a Facebook-oldalukat is megnézni, a közeljövőben társasjátékestek, kirándulás és gyerekprogramok is lesznek. A barkácsműhelyben volt madárodú-készítés, papírmerítés és különböző workshopok, a nagyteremben pedig filmvetítések, előadások. De rendezett itt konferenciát a Fridays For Future, és itt készült a Kihalni veszélyes podcast júniusi élő adása, a Miért (nem) lemondás zöldnek lenni? is.

A podcastet egyébként is érdemes hallgatni, ha érdeklődünk a környezetvédelem iránt, az itt készült rész végkicsengése pedig teljesen megegyezik azzal, amit a Bolygó is hirdet: zöldnek lenni nem lemondás, hanem kiszabadulás a folyamatosan fogyasztásra és tökéletességre biztató mindennapokból, a FOMO helyett a jelen megélésének, a gondoskodás örömének és a közös célok segítségével való kapcsolódásnak az öröme. Mindez egy olyan közösség segítségével, akik a látványos akciók mellett az apró egyéni cselekedetekkel is védik a környezetet.

Címkék

Elérhetőségek

Bolygó 1027 Budapest, Margit körút 28–32. Facebook-oldal Weboldal