Kedvenc hétvégéink azok, amelyek egy nappal tovább tartanak, mint általában. Az október 19. és 23. közötti hosszú hétvégére ajánljuk nektek, hogy nevezzetek be egy ízutazásra a Közel-Keletre a nor/ma grand és a Pingrumba jóvoltából, a többnapos, visszatérő 360 Design Budapest regionális kiállításra is érdemes kilátogatni, hiszen sok-sok érdekességgel várják az érdeklődőket, és néhány bulira is elnézhettek, ha bírjátok szusszal, hiszen most lesz idő kipihenni!

Október 19., csütörtök

Art Market Budapest 2023

Idén október 19. és 22. között vehetünk részt az Art Market Budapesten, Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárán, a Bálna Budapest épületében. A művészeti seregszemle számtalan kísérő programja között kiemelt fontosságú az Art Photo Budapest – amely Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására –, illetve az Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia.

Az Art Market Budapest széles választékán belül az idei évben a roma művészetet helyezi a figyelem középpontjába. A vásár díszvendégeként a kortárs roma művészetet külső helyszíneken létrejövő kiállításokon és különböző eseményeken is bemutatják, ez a programsorozat pedig SHUK.ART néven szerveződik művészeti fesztivállá. (x)

További infók 

Lumina Park-megnyitó

A tavalyi évben új látványossággal gazdagodott Budapest, a Palatinus Strandon nyitották meg a Lumina Parkot, ami egy olyan varázslatos hely, ahol különleges fény- és hangjáték által létrehozott mesebeli világot alkottak meg a szervezők. A Lumina Park október 19-én ismét megnyitja a kapuit, és új kiállítással várja majd azokat, akik a borongós és sötét, hűvös estéket feldobnák azzal, hogy tesznek egy sétát a Margitszigeten, és megnézik a fényinstallációkat.

További infók

Back to Back – Pingrumba x nor/ma grand

Október 19-én felizzanak a grill-lapok a nor/ma grand konyhájában, ahova a Pingrumba konyhafőnöke, Labancz Dávid érkezik. A közös sütés-főzésből egy finom, közel-keleti ízvilágú mezzeválogatás fog születni.
 
További infók 

Október 20., péntek

Feledi Project: Kozmikus konfliktus, Missa Duodecima, Teremtett világ

Feledi Project két kortárs zeneszerző, Szentpáli Roland és Orbán György kompozíciói által inspirált táncdarabokat mutat be a Liszt Ünnepen. A Kozmikus konfliktus koreográfiája Szentpáli 2020-ban, a Müpa Zeneműpályázatán díjazott, A szél és a nap című munkájára épül. A balett Aiszóposz (Ezópus) görög meseköltő történetét dolgozza fel, melyben a nap bebizonyítja az északi szélnek, hogy a rábeszélés hatásosabb, mint az erőszakos kényszerítés.
 
A táncest második részében a Müpa évadának kiemelt zeneszerzője, Orbán György misekompozíciójára, valamint kórusműveire készült koreográfiák a spiritualitás, a lélek világába vezetnek. A kiénekelt szavak és a mozdulatok együttesében a természet végtelenségére, kétségbeeséseinkre, örömeinkre, szomorúságainkra ismerhetünk rá, ugyanakkor Orbán György zenéje mindezeket játékosan, sok bájjal és varázslattal szólaltatja meg. (x)

További infók 

360 Design Budapest

Negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a többszörös díjnyertes 360 Design Budapest regionális kiállítást. Október 17. és 22. között közel 60 alkotó tárgyai lesznek láthatók az Adria Palota falai között. A kiállítás kurátora immár hagyományosan Bonta Gáspár, aki ezúttal a kulturális örökség tematikáját, a múlt és a jelen találkozását állította a koncepciója középpontjába.

Az Adria Palotában hazai exkluzív tárlatvezetők, nemzetközi előadók, Meet the Designer események várnak bennünket. Az esemény kiemelt vendége, Rossana Orlandi mentor, a Rossana Orlandi Galéria alapítója, aki az MDDÜ design LAB curated by Rossana Orlandi programját is bemutatja. Exkluzív tárlatvezetést tart Horváth Judit muzeológus, kurátor, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Főosztályának vezetője, Kelen Anna, a Virág Judit Galéria vezető művészettörténésze és árveréseinek vezetője, Varga Priszcilla stylist és art director, Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol zenekar énekes-frontembere, valamint Winkler Nóra művészeti és kulturális szakember.

További infók 

Madárfesztivál

Október 20. és 22. között dzsungellé változik a Lurdy Ház: a világ minden kontinenséről felvonultatott madarakat láthatunk. Lesz több száz kakadu, lóri, papagáj, kanári és különleges madár, mi pedig letehetjük a voksunkat a kedvenc madarunk mellett a szépségversenyen.

További infók

Vöx invites Soft Crash (DE)

Október 20-án a Vöx bulisorozat a Soft Crasht hozza el a budapesti éjszakába. A berlini székhelyű kollaborációt Pablo Bozzi és Phase Fatale alapította, most pedig más lemezlovasokkal kiegészülve fognak zenélni a Turbinában. Érkezik még AND/OR, CRB, Andi is OK és még sokan mások.

További infók 

Október 21., szombat

Ladik Katalin: A gyűjtemény

Ladik Katalin a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja. Szülővárosa, a volt jugoszláviai Újvidék többnyelvűsége alakította Ladik vizuális megközelítését a nyelv és a költészet dimenziójában. 1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a velencei biennálén. 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a 80-as években énekesnőként a Boris Kovač zenekar tagja volt. 

A sokrétű művész számára a test is költészetet szül. Megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját eszközként és médiumként használja. A kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videomunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performance-ait.

További infók 

Cinemira Teen Nemzetközi Ijúsági Filmfesztivál

Első szerelmek és csalódások, szülőkkel való kapcsolat, hazugság és őszinteség, elmúlás, a célokért való kiállás, a testvéri kötelék fontossága, barátság és elfogadás, együttérzés – a Cinemirán látható alkotások a gyerekek életét érintő és őket foglalkoztató fontos kérdésekről szólnak. A 6. Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon mintegy 80, a világ számos országából érkezett alkotás hét kategóriában versenyez az Aranymókus díjakért. A fesztiválon bemutatott filmek nagy részét még soha nem láthatta a magyar közönség.

A rövidfilmes versennyel párhuzamosan futó panorámavetítéseken mutatják be először a 2023-as Sundance Filmfesztiválon a zsűri fődíjával díjazott A vadóc (Scrapper) című brit filmet és az Átjáró az álmokba című, Annecyben díjazott japán animét is. Október 21. és 22. között a Corvin moziban zajló Cinemira Teen a kamasz korosztálynak, míg október 28-án és 29-én a margitszigeti Kristályban futó Cinemira Kids a kisebbeknek szóló vetítésekkel és interaktív kísérő programokkal várja a látogatókat. A fesztiválon ott lesz Gubik Petra, Zsurzs Kati, Elek Ferenc, Gryllus Vilmos és Rujder Vivien is.

További infók 

Totem Tribe x Pure Lust: Mira (DE)

Mira neve egybeforrt a berlini klubélettel: ő a végtelen partik egyik zászlóshajója, a Kater Blau nagykövete, bulijain az időtlen univerzum fogad – ez a művészien épített zenéjének az esszenciája.
 
Olyan lépegetés ez, amelyből nemhogy két óra, de egy hétvége sem elég. Mély, szenvedélyes, hipnotikus hangzásokra számíthatunk október 21-én, a Totem Tribe és Pure Lust eseményén, a Dürer Kertben.

Október 22., vasárnap

TO BE Continued

TOBE Gallery 10. születésnapja alkalmából különleges csoportos kiállításra készül, ahol számos új vagy a galériában még be nem mutatott alkotással találkozhatunk az általuk képviselt művészektől.

Kiállított alkotók: Bartha Máté, Bede Kincső, Gustavo Blanco-Uribe (VE-ES), Bohus Réka, Juan Brenner (GT), Fabricius Anna, Cristina Kahlo (MX), Kontha Dora, Lili(ana) (VE-US), Jean-François Lepage (FR), Major Ákos, Anthony Marchetti (US), Almudena Romero (ES-UK), Standovár Júlia, Carla Tabora (BR-ES), Dafna Talmor (UK), Bruno Veiga (BR).

További infók 

Steampunk Design Market

Október 22-én a steampunk lesz a középpontban a Dürer Kertben szervezett vásáron. Az eseményen találkozhatunk a szubkultúra tervezőivel, alkotóival. Lesz goggles, fűző, fejdísz, kiegészítők, csipkék, ékszerek, és részt vehetünk érdekes előadásokon is: dr. Leslie Aromo a mesterséges intelligenciáról fog beszélni, és Fischer Annamária előadásából azt is megtudhatjuk, hogy mit jelentett a spiritualizmus a viktoriánus korban. Workshopok és játék mellett idén is nevezhetünk Teapot Rallyra is.

További infók 

KATTT

Rég nem látott névvel, de töretlen energiával folytatódik tovább a Kegyetlen Arcok Társasága, ismertebb formájában KATTTOktóber 22-én másnap reggelig kattoghatunk a Turbinában, nem is akármilyen line-up kíséretében.

További infók 

Október 23., hétfő

Gyertyafényes búcsúvacsora a Rakparton

A hosszú hétvége és egyben a teljes 2023-as Rakpart-szezon lezárásaként téli álomra kísérhetjük a Rakpartot egy közös, gyertyafényes búcsúvacsorával, ahol a szervezők lila hagymás zsíros kenyérrel, forró teával, gyertyafényes hangulattal és kiváló zenei aláfestéssel várnak, egy nagy, közös hosszú asztal mellett a parton.
 
További infók 

De Markt x Kommenzi vinyl fair – október

Napjainkra szerencsére újra fellendülőben van a lemezgyűjtés, lemezezés műfaja. Ehhez szeretne kapcsolódni a De Markt vásárok szervezőcsapata is, úgy, hogy az október 23-i vásárt ezeknek a tárgyaknak szenteli. Lemez, CD, kazetta és merch mind lesz a vásárban, és mi is jelentkezhetünk árulni. A Kommenzi felel majd az egész napos kísérő programokért és az esti táncért.

További infók 

LaBrassBanda (DE)

LaBrassBanda több, mint egy tipikus német banda, akiket általában a sörfesztiválokkal azonosítanak. A zenekar stílusa a modern bajor népzene, a ska, a punk, a technó, a reggae és természetesen a fúvósok vad egyvelege. Egyedi hangzásviláguk kialakításában segíti őket, hogy imádnak elvegyülni a világ különböző kultúráiban, és a bulikra sem mondanak nemet.

Közönségükhöz hasonlóan a fellépési helyszíneik is rendkívül különlegesek. 2008-as ausztriai turnéjukon koncerteztek traktoron, vintage mopeden, sörsátrakban és hatalmas fesztiválokon, de ott voltak a müncheni Olympiahalle arénájában is. A zenekar hét tagja tökéletesen képviseli a bajor hagyományt és kultúrát, ők az ország sokszínű és modern zenei színterének nagykövetei, táncolható, szórakoztató dallamokkal, valamint fantasztikus élő show-kkal.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék