Itt az ősz, hűvösödik az idő, a gyerek pedig megint kinőtte a cipőt, a kabátot és a nadrágot. Meg a pulcsikat is. Mutatunk 4 helyet, ahol kevés pénzből igazi kincseket találhatsz a gyereknek – pár hónapos kortól a kamaszkor kezdetéig.

Minurka

Ábrahám Emőke és Tarnai Annamária rutinos garázsvásározók és kisgyerekes anyukák voltak, mikor rájöttek, hogy a gyerekruha-körforgás nemcsak fenntartható, de rendkívül hasznos dolog is, amire tulajdonképpen minden kisgyerekesnek igénye van. Kis Rókus utcai üzletük 6 éve várja a mini és a felnőtt vásárlókat – ráadásul itt nemcsak az új méret legjobb darabjait szerezhetjük be, de a kinőtt és még szép állapotban lévő gyerekruhákat is itt hagyhatjuk bizományba. A Millenáris melletti üzletben pár száz forintos játszónacikat ugyanúgy találunk, mint dizájnerkabátkát pár ezer forintért. 

Kisfogas Bolt

A Kisfogas Újbuda egyik gyöngyszeme, ha eredeti gyerekruhákat vagy épp kiegészítőket keresünk. Az ötletgazda-alapító Biri Eszter családi vállalkozásként hivatkozik a nagyrészt kanadai–amerikai, illetve német forrásból érkező ruhákat értékesítő kis üzletre. A ruhák ugyan hivatalosan second handnek számítanak, de a legtöbb darabon még ott virít az eredeti címke, és vannak teljesen nullakilométeres darabjaik is, mivel Eszterék fontosnak tartják a hazai kisvállalkozók reprezentálást is. A Kisfogasban megtaláljuk többek közt a Pálma Design, a Barkácsanyu vagy épp a Barka Dekorműhely termékeit is. Hatalmas előnyük továbbá, hogy mind halloweenkor, mind farsang környékén hatalmas és egyedi választékot találunk jelmezekből is. A Kisfogas árban középen helyezkedik el – az itthon kapható fast fashion márkáknál olcsóbb, viszont azoknál sokkal egyedibb darabokkal gazdagíthatjuk csemeténk gardróbját. 


 

Szamóca

A Krisztinavárosban szinte már veteránnak számító Szamóca tulajdonképpen kinevelt már egy generációt, hiszen megálmodója, Fehérhegyi Ági 2006-ban nyitotta meg. A Szamóca egyébként jóval több, mint egy second hand ruhabolt – igazi gyerekparadicsom, ahol mindent megtalálunk, a használt gumicsizmától kezdve a vintage játékokon át egészen a tulajdonos által saját kezűleg készített gyerekruhákig. Ági ruhái praktikus és cuki darabok – a pörgős szoknyáktól elkezdve a mindent bíró softshell nadrágokon át az űrhajóssapkákig kedvünkre válogathatunk az új ruhák közül –, a használt darabokat pedig bizományba hagyják az üzletben, így könnyen találunk játszós kezeslábasokat vagy nagyobb márkák különleges darabjait is. A ruhákon túl remek gyerekkönyveket és használt játékokat is árulnak – sőt, dekorációként olyan, a 60-as évekből megmaradt játékokat is megtalálunk, amikkel anno a szüleink és a nagyszüleink játszottak. Egy biztos: ha a Szamócába megyünk, készüljünk rá rendesen, mert biztosan ott ragadunk legalább egy fél órára. 

Háda Kids

Az angolszász kilós ruhák szerelmesei nyilván ismerik az itthon évtizedek óta jelen levő márkát, de van, aki nem tudja, hogy van egy külön gyerekruhaüzletük a Keleti pályaudvar közelében. A kilós rendszerben tényleg fillérekért szedhetünk össze 5-6 szettet, különösen 1-2 éves korig, de még egy nagyobb gyerkőc téli overallja is jóval a bolti árak alatt van. Márka tekintetében főleg a brit piac fast fashion termékeit találjuk meg, az alig használt ruhácskáktól a címkésekig mindent megtalálunk, de cipőt, lakástextilt, sőt plüssjátékokat is tartanak, szintén nagyon baráti áron. 

Címkék