Sok és sokféle izgalom várható az október 12. és 15. közötti hétvégén. Egy biztos, zenei programokból most olyan nagy a választék, hogy érdemes átjárni a különböző stílusok között. Hiszen jön a BÓNUSZ Electronic Music Festival, az Isolation Budapest, de egy igazi legendát, az angolai Bongát is köszönthetjük a városban. A Trafóval is érdemes tartani, hiszen 25. szülinapja alkalmából ingyenes programokkal, filmvetítéssel és koncerttel várnak titeket. Ősszel a legjobb bolhapiacozni, amit meg is tehetünk az Industrial Lamp szervezésében, a Budafoki út 70. szám alatt sok szép és egyedi kincsre lelhettek, amit kár lenne kihagyni. Továbbá jóga, filmfesztivál és más események közül is válogathattok a listában.

+1 Vonnák Diána-est (október 11., szerda)

Vonnák Diána Látlak című, Margó-díjas első prózakötetének elbeszélései különböző nemű, korú szereplőket hoznak játékba, akik valamilyen általuk választott világot – és ezen keresztül önmagukat – igyekeznek megérteni és megismerni. Bizonyos szempontból a Látlak az otthonkeresés történeteit mutatja be: a családtörténetben, a nyelvben, a kultúrában.

Az elbeszélésekben sokféle nézőpont érvényesül, a műsorban pedig ennek a sokféleségnek két kiváló színész, Szamosi Zsófia és Jéger Zsombor ad majd hangot és karaktert. Az előadás zenei világát ugyanígy a kultúrák, a nyelvek és a hagyományok interakciói határozzák meg: az Írországból a pécsi orvosi egyetemre érkező, a Mongooz And The Magnet duóból ismert énekes-dalszerző, Ian O’Sullivan fog közreműködni október 11-én a Müpában, a Liszt Ünnep keretén belül. (x)

További infók

Október 12., csütörtök

Országos Étterem Hét

Idén október 5. és 15. között kerül sor az Országos Étterem Hétre, amikor Magyarország topéttermei erre az alkalomra kreált, rendkívül előnyös árú, különleges menüsorokkal várják az előzetesen asztalt foglalókat. A Top kategóriában 5900 Ft-tól, a Prémium kategóriában 7900 Ft-tól, az Exkluzív kategória éttermeiben pedig 9900 Ft-tól kínálják a három- vagy akár négyfogásos menüsorokat, szervizdíjjal együtt. A vendéglőkbe a www.etteremhet.hu oldalon lehet előzetesen bejelentkezni.

További infók 

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Kortárs magyar és külföldi írók, friss megjelenések, dedikálás, esti zenei-irodalmi műsorok – erre számíthatunk október 12. és 15. között a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron.

Itt mutatja be új kötetét többek között Babarczy Eszter, Bódis Kriszta, Bödőcs Tibor, Jánossy Lajos, Nagy Gabriella, Pető Péter, Parti Nagy Lajos, Tisza Kata, Varró Dániel, valamint a korábbi Margó-díjas, Harag Anita. Idén is átadják a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, bemutatkozik a Helikonnal közösen kiadott Margó Könyvek sorozat, és a négy nap programjai során kiderül, mely köteteket érdemes forgatni a következő hónapokban.

További infók 

10. Skandináv Filmfesztivál
 
Október 12. és 18. között 10. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált. A jubileumi fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játékfilmek színesítik. Láthatjuk többek között a Semmi, a Rosszul vagyok magamtólAz igazság bajnokai, A boldogság íze, Az élet napos oldala című filmeket.  

További infók 

Október 13., péntek

CSENDES 15

Eltelt 15 év. Izgalmas utat járt be a belváros szívében található Csendes Létterem, tele szép pillanatokkal, élményekkel, emlékekkel. Volt itt számtalan mulatság, koncert, program, de a kávézós délutánok, a romantikus hétköznapok és a nevetős péntek esték is fontos alapjai lettek a helynek. Most itt az ideje, hogy együtt emlékezzünk vissza ezekre az évekre, és három napon át ünnepeljük velük az elért mérföldkövet. Lesznek DJ-k és élő zenés koncertek is, többek között Németh Juci is fellép majd, aki régebben egy third hand ruhaüzletet üzemeltetett a helyen. Ezenkívül a Csendes ajándékkal is készül a vendégeinek: ezeken a napokon minden termékük 15%-os kedvezménnyel vásárolható meg. Jövő héttől pedig 10-től nyitnak, és a készlet erejéig mindennap 10 és 14 óra között egy csökkentett árú kávélappal futnak majd, tisztelegve az elmúlt 15 év árai előtt.  

További infók 

Trafó 25

Október 13-án 25. szülinapját ünnepli a Trafó, ingyenes programokkal, filmvetítéssel és koncerttel. A Nehru parton és a Trafó Házban várnak minket táncelőadással, installációkkal, múltösszegzéssel és zenével.

Megnézhetjük például a Fermentált jövők című éléskamra-installációt, amely különféle tudások, narratívák és ételek megosztásán keresztül világít rá sürgető ökológiai kihívásokra, este 8 órától pedig K. Takács Márton és Kazsimér Soma Ó_25: Milyen állat a Trafó? című filmjének bemutatójára kerül sor, amit egy Los Orangutanes-koncert követ.   

További infók

Sör- és streetfood fesztivál a Hello Budában

Október 13-án és 14-én egy bajor bulira várnak a szervezők a Hello Budában. A legjobb kis- és nagyüzemi söröket kóstolhatjuk meg, sokszínű gasztronómiai élmények mellett, a hangulatról pedig Dj-k gondoskodnak. (x)
 
Résztvevők:

  • A Pizza Sztori
  • BpBARbq
  • Buja Disznó(k)
  • CAFAT Pulled Pork
  • VAJ
További infók

BÓNUSZ Electronic Music Festival

Két napon keresztül bulizhatunk a BÓNUSZ Electronic Music Festivalon, a Hungexpóban. A talpalávalót olyan zenészek biztosítják többek között, mint Worakls Orchestra, Hernan Cattaneo, Yotto, Ben Klock, Chris Liebing, Len Faki és Daria Kolosova

További infók 

10 éves Kürtőskalács Fesztivál az Állatkertben

Október 13-án, pénteken a Fővárosi Állatkert megnyitja kapuit a 10 éves Kürtőskalács Fesztivál előtt, amelyen 3 napon keresztül zajlik a dínomdánom: az egész Állatkert területén koncertekkel, gyerekprogramokkal és 30 különböző ízű, formájú kürtőskaláccsal várják a szervezők az édesszájúakat.  

További infók 

Október 14., szombat

PONT Fesztivál 2023

Nyugat-Afrika csodái a Múzeumkertbe költöznek október 14-én, a Liszt Ünnep keretén belül megvalósuló, ingyenes PONT Fesztiválon. Történetmesélés és koncert ad betekintést a mande kultúrába, táncon és kézműves-foglalkozásokon, interaktív programokon keresztül részesülhet a térség örökségében minden korosztály.

A tánc és a dobok szakrális és mindennapi jelentőségét a Ballet Camara csapata mutatja meg egy workshop keretében. Jobarteh Kunda kora játékain és történetein keresztül több száz éves mesemondó-hagyományt, Bassekou Kouyate és felesége koncertjén a ngoni kifejezőerejét ismerhetjük meg, és tánctanítás is lesz, melyen a szakrális szerepet betöltő, Szenegálban élő és az UNESCO listáján is szereplő tradíció mozdulatait sajátíthatjuk el. (x)

További infók 

Isolation Budapest 2023

A tavalyi indulás után az Akvárium Klub és a Liszt Ünnep közös szervezésű fesztiválja, az Isolation Budapest 2023-ban is erős programmal igyekszik bemutatni napjaink legizgalmasabb előadóit. Mindenki megtalálhatja majd a számítását, legyen a soul, a jazz, a punk, a lofi hip hop, a színház, a japán kultúra vagy a csontig hatoló klubhimnuszok rajongója.
 
A fesztivál kiemelt fellépője az amerikai virtuóz, Nick Hakim, akit biztosan nem kell bemutatni a soul és a pszichedélia világában jártas zenehallgatóknak. Hakim mellett az Isolation Budapest egyik izgalmas programja a felemelkedő punk rap szcéna vezetőjévé vált Wu-Lu koncertje lesz. Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik a stroboszkópos klubhimnuszok igazi dívája, a francia származású, Londonban élő producer-énekesnő, Coucou Chloe koncertje, akinek titokzatos, nyugtalanító, jövőből érkező hangzásvilágára 2017-ben Rihanna is felfigyelt.  

További infók 

Bonga (AO)

Igazi legendát, az angolai Bongát köszönthetjük októberben a Zene Házában. A 70-es években feltűnt zenész-énekes az angolai zene, a semba legnagyobb sztárja és kialakítója, ő tette híressé a Sodade című dalt, ami két évtizeddel később Cesária Évorát is a csúcsra juttatta.

Bonga zenei munkássága mellett globális szimbóluma az afrikai szabadságnak és függetlenségnek is. Ötven éve tartó karrierjét 2022-ben egy remek új albummal, a Kintal Da Bandával ünnepelte, mi pedig most ennek turnéján láthatjuk ismét Budapesten.  

További infók 

Családi nap a Gyermekvasúton

Október 14-én, szombaton családi napon vehetünk részt a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, KRESZ-pálya, óriás társas, óriás kirakó és vásári játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést és az alkotóházat is. A vonatokért rajongókat hajtánypálya, favasút, vonatszimulátor és terepasztal várja, és családi kvízen is megmérettethetik tudásukat.

Ezen a napon a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig, és természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. Az idén 75 éves Utasellátó sátrában az étkező- és bisztrókocsikból jól ismert START Burgeren és a helyben készre sütött lepényeken kívül édességekkel, üdítőkkel és meleg italokkal várnak a szervezők.   

További infók 

Október 15., vasárnap

Sziszi.Yoga x Entbient

Sziszi és az Entbient fiúk egyszer már összekapcsolódtak, hogy a jóga és a zene által utazásra hívják az eseményen részt vevőket. Október 15-én is erre invitálnak minket.
 
Ezen a napon a testünkre fókuszálhatunk egy jóga során, Sziszi vezetésével. Hogy a hangulat teljes legyen, az Entbient fog zenélni, akik a handpan mellett egy sokkal összetettebb és mélyebbre, messzebbre utaztatóbb hangzásvilágot képviselnek azáltal, hogy kiegészülnek az elektromos gitár és más, kisebb hangszerek hangjaival.  

További infók

Disney 100

Budapest is bekerült a Disney 100 éves évfordulóját ünneplő koncertsorozat helyszínei közé. Október 15-én az Arénában elevenednek meg a mindenki által ismert lenyűgöző mese- és filmjelenetek a Hollywood Sound Orchestra és sztárszólisták közreműködésével, varázslatos dalokkal és pompás filmjelenetekkel.  

További infók 

ReMarket közösségi bolhapiac – október

Októberben is piacozhatunk az Industrial Lamp  Vintage Garázsvásárok jól bevált helyszínén, a Budafoki úton. A szervezők célja a szórakozás mellett az újrahasznosítás, újragondolás erősítése, hogy minél kevesebb új tárgyat vásároljunk a lakberendezési és a ház körüli dolgok terén is. Bár az árusítóhelyek már beteltek, kereshetünk mások portékái között ruhát, könyvet, lakásdekorációs termékeket, vintage, retró bútorokat, képkereteket, festményeket, kiegészítőket, felújítható használati tárgyakat, valamint antik holmikat is.  

További infók 

+1: Wolf Péter: Sommerreise & A Reckless Requiem (október 17., kedd)

Ha van a klasszikus dalirodalomban ikonikus dalciklus, akkor Schubert Téli utazása egész biztosan az. A lassan kétszáz éve komponált sorozat immár nemcsak dalesteken varázsolja el újra meg újra a közönséget, felfedezte magának a színház, a balett és a film is. Wolf Péter és Fábri Péter csavart a dalciklus meséjén, ezúttal nem egy szerelmében csalódott, vigasztalhatatlan férfi alakja bontakozik ki előttünk – az angol nyelven írt Sommerreise, azaz a Nyári utazás 24 dalának főszereplője egy nő. A Wolf Kati által megformált figura egyedül van, mert eltűnt a szerelme, ő maga azonban nem menekül el, hanem éppen megérkezik valahová. Sok minden történik vele, de a legfontosabb, hogy újrakezdi az életét. A dalciklus zongoraszólamát Balog József, Wolf Péter zeneszerzői nyelvének és stílusának avatott ismerője játssza, ezt hallhatjuk október 17-én, a Liszt Ünnep keretén belül.
 
rekviem – gondoljunk csak Mozart, Berlioz, Verdi vagy Ligeti kompozíciójára – a modern ember számára elsősorban nem egy szigorúan kötött szerkezetű, latin nyelvű gyászmise, hanem egy olyan önálló koncertműfaj, mely hívőknek és nem hívőknek egyaránt lehetőséget teremt arra, hogy az elmúláshoz kapcsolódó örök kérdéseken töprengjen. Wolf Péter nyolctételes Requiemjének középpontjában nem a mindenek felett ítélkező Isten, hanem az életet szerető ember áll. A fiatal bariton, Szenthelyi Krisztián partnere maga a zeneszerző és Faludi Judit lesz. (x)

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék