Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Különleges épületbejárások, titkos helyszínek – Jön az Építészet Hónapja

Közeledik az október és vele együtt az Építészet Hónapja, így az Imagine csapatával különleges épületbejárásokon vehetünk részt. Olyan helyekre juthatunk be, amik alapesetben a látogatók előtt zárva tartanak, sőt, olyan műemlék épületbe is, ahol extraként az építész tartja a vezetést. A helyetekben mi minél hamarabb lecsapnánk a lehetőségre, hogy bejussunk a szuper épületekbe.

Azért is szeretjük a városi sétákat, mert az izgalmas történetek és környékek felfedezése mellett a legkülönfélébb épületekbe juthatunk be, az Imagine által szervezett Építészet Hónapja keretén belül pedig az építészetre, az építészeti stílusokra és a trendekre koncentráló sétákon vehetünk részt. Idén 13 tematika közül választhattok, a séták között több olyan helyszín is lesz, ahová a mostani túrákon kívül máskor nem tudtok bejutni. Ilyen a mi egyik nagy kedvencünk, a végtelen hosszú nevű Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétája, ahol építészeti hagyatékokat, korabeli terveket, fényképeket és plakátokat láthattok, sőt még egy kincskeresésen is részt vehettek. 

A kétszáz éves Központi Szeminárium elzárt tereit is felfedezhetitek, ahol a pálos szerzetesek által faragott csodás faajtókban és a bécsi udvarban is foglalkoztatott Johann Baptist Bergl falfestményeiben gyönyörködhettek. Szemfülesek egyébként még az 1838-as nagy árvíz emléktábláját is megtalálhatják a falakon belül, ahol egyébként még Mária Terézia is járt, de volt itt országgyűlés is.

Az idén 15 éves Imagine csapata az Andrássy út egyik legszebb épületeként emlegetett Krausz-palotába is elvisz titeket, ahol Lotz Károly fekete-fehér sgraffitóit csodálhatjátok meg. Az Andrássy úti palotán az ország legnagyobb mesterei dolgoztak, itt volt a nyugatosok kedvenc kávéháza, az épületet pedig a felújítást végző építész kíséretében járhatjátok be, ami szerintünk egy külön élmény lesz. Sőt, az egykori Józsefvárosi Telefonközpont szecessziós-historizáló épületét bemutató sétán is részt vehettek, ahol a műemléki épület felújítását vezető építésszel járhatjátok körül, hogyan születik újjá egy régi épület, és hogyan érdemes hozzányúlni az építészeti kincseinkhez.

Város- és építészetrajongóknak, de a séták szerelmeseinek is erősen ajánlott részt venni az Imagine Építészet Hónapja eseményén, mert ezeken a túrákon egészen más perspektívából láthatjátok az épületeket és a várost. Mi ki nem hagynánk! Több infót és helyszínt itt találtok.

Város- és építészetrajongóknak, de a séták szerelmeseinek is erősen ajánlott részt venni az Imagine Építészet Hónapja eseményén, mert ezeken a túrákon egészen más perspektívából láthatjátok az épületeket és a várost. Mi ki nem hagynánk! Több infót és helyszínt itt találtok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

it’s fine ─ a tehetetlen kiállítás

A 2022-ben alakult it’s fine művészcsoport egy anti-szuperhős mozgalomként határozza meg önmagát. Tagadják a világ pozitív alakulását, viszont a szorongás helyett a szembenézést választják. Társadalomkritikájukat mélyről jövő iróniával fogalmazzák meg, amelyből árad az őszinte keserűség, a világunkat behálózó depresszió, a kilátástalanság és az áldásos ignorálás képességének vágya.

Kultúra

Páratlan párok 3. szezon

Bősze Ádám zenetörténész, író, szerkesztő és László Ferenc történész, kritikus Páratlan párok c. előadássorozata harmadik évadának minden egyes estéjén hajdani kortársak kerülnek majd egymás mellé: egy nagy zeneszerző és egy koronás fő vagy jeles államférfiú. Csupa olyan kiemelkedő személyiség tehát, aki meghatározója és főszereplője volt a maga korának, a művészet világában, illetve a politika- és hadtörténet közegében. Kézenfekvő vagy épp meglepő párosítások, amelyek láttán rendre felmerülhet bennünk a kérdés: voltaképpen melyikük élt a másik korában? Február 27-én Joseph Haydn és Mária Terézia lesz a középpontban.

Kultúra

Filmszerész filmklub extra: Kálmán-nap

A Kálmán-napot március 7-én nézhetjük meg a Filmszerész filmklub keretén belül, és a vetítés után Hajdu Szabolcsot is köszönthetjük.

Kultúra

Határ Attila, Horváth Roland, Nagy Marcell: Torzult pillanat

A XXI. század esztétikáját és képekhez való viszonyát leginkább az érintőképernyő változtatta meg, amely fénylő simaságával a szépség új definícióját hozta. A szépség nem fenséges többé, pusztán szemet gyönyörködtetően problémátlan, sima és kizárólag pozitív érzéseket közvetít. A fenti gondolatok Byung-Chul Han A szép megmentése című művéből származnak és ellentétesen bár, de szorosan kapcsolódnak a Resident Art Torzult pillanat kiállításához.

Neked ajánlott

A