Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Az Andrássy úti villa, amit teljesen kitölt a művészet – A HAB-ban jártunk

Sokféleképp kapcsolódhatunk a művészethez, és ezt mind egyszerre élhetjük meg az Andrássy úti HAB – Hungarian Art and Businessben. Az egykori villaépület az MBH Banknak köszönhetően komplex művészeti funkcióval kelt új életre, összefoglalása annak a széles körű támogató tevékenységnek, amit a holding a művészet területén kifejt. Van itt rezidenciaprogram, workshopterem és egy tökéletesen felszerelt grafikai műhely is. A legnagyobb rész pedig kiállítótér, ahol a mostani tárlat a bank gyűjteményéből válogat.

Egyre több értelme van mostanában sétálni egyet az Andrássy úton, hiszen már nem csak irigy szemlélői lehetünk az egykori csodás villáknak, az épületek közül egyre több kap olyan művészeti vagy más funkciót, amihez mi is kapcsolódni tudunk. A HAB művészeti központnak helyet adó villa az 1800-as évek végén nyári rezidenciának épült, ám a XIX. század legvégén átépítették, így a homlokzat és a belső terek olyan mesterek munkáját dicsérik, mint Alpár Ignác és Pucher István. Az eklektikus-neoreneszánsz épület külsejében őrzi is ezt az örökséget, belül viszont különleges építészeti megoldások fogadnak minket. A tér központjában az épületen gerincként végigfutó csigalépcső fogad, miközben a mennyezet a felhőket idézi. Az extravagáns megoldás egyáltalán nem öncélú, összekapcsolja az itt működő sokféle funkciót.

Kiállítás és gyűjtemény

Az MBH Bank három pénzintézet fúziójával jött létre, ezek közül a korábbi MKB az egyik legjelentősebb hazai műgyűjtemény tulajdonosa volt. Már a 90-es évek közepén gyűjtési céllal vásároltak műtárgyakat, ám nemcsak a jó befektetést és a reprezentáció lehetőségét látták ebben, hanem régi típusú mecénásként is működtek.

A kezdetektől fogva nyitottak voltak a kortárs művészet felé, nagyon sok vásárlást pedig az értékmentés is motivált, így olyan művek is a gyűjteménybe kerültek, amelyeknek méretüknél vagy értéküknél fogva nem is juthatott volna hely egy magángyűjteményben. Így egy 280 darabból álló együttes jött létre, amelyben egyes alkotások művészettörténeti jelentőséggel is bírnak, mert művészeti irányzatok reprezentációi, az alkotó életművében ritkaságnak számítanak, vagy éppen fő művek.

A mostani, Korokon át című kiállításon látható 35 mű izgalmas válogatás ebből az anyagból, minket Vékony Délia művészeti igazgató vezetett körbe az ingyenesen megtekinthető tárlaton. A kiállítás első termében a kollekció legnagyobb büszkeségeit láthatjuk. A tulajdonos lehetőségei persze kijelölik a gyűjtemény fókuszát, így nem kell azon meglepődni, hogy egy bank esetében a legnagyobb szerep a tájképeknek jut. Több szép alkotást is láthatunk Mednyánszky Lászlótól, és itt jelenik meg a bank egy igazán komoly szerzeménye, Székely Bertalan Csónakázó szerelmesek című alkotása is.

A kiállítás célja, hogy teljes képet adjon a gyűjteményről, nem véletlen tehát, hogy a nagy mestereket egy tematikába passzoló kortárs alkotás kíséri. Boros Mátyás Babel Cloud című művének felröppenő madarai mintha egyenesen Mednyánszky alkonyi erdejéből repültek volna ki, egy teljesen más, modern, városi táj felé.

A teremből kilépve egy szinttel feljebb folytatódik a kiállítás, olyan alkotók műveit láthatjuk, mint Rippl-Rónai József, 

A teremből kilépve egy szinttel feljebb folytatódik a kiállítás, olyan alkotók műveit láthatjuk, mint Rippl-Rónai József, 

Perlrott Csaba Vilmos vagy a Nyolcak csoportba tartozó Orbán Dezső, a terem hátsó része pedig igazán izgalmas modern kitekintés egy jókora Fehér László-alkotással a festmények között. Itt is külön figyelmet fordítottak arra, hogy a bank saját gyűjteményében szereplő alkotások mellett lehetőséget kapjanak más kortárs művészek is. Kotormán Ábel, Sallai Dániel vagy éppen Metzing Eszter alkotásai jól kapcsolódnak a tárlat többi darabjához.

Jól működik, hogy a HAB-ban a korabeli villa hangulatát megidézve a beltér szervesen kapcsolódó eleme a gyönyörűen rendbe szedett kert. Bár a területe nem túl nagy, a hangulatos, girbegurba ösvények benyílóiban vár bennünket néhány kortárs szobor, amelyekre jókora idős fák vetnek árnyékot. 

Ha tehát bent már körbenéztünk, érdemes negyedórát a kinti részre is áldozni.

Ha tehát bent már körbenéztünk, érdemes negyedórát a kinti részre is áldozni.

Ezerféle pluszfunkció

A hely elnevezése HAB, amely az angol hub szóra is emlékeztet, ami a komplex művészeti alkotóterekre is használt kifejezés. Az MBH Bank ugyanis a gyűjtemény méltó gondozását alapítványi kerteben képzelte el, ennek égisze alatt jött létre a HAB is, amely művészeti központ és kortárs művészeti ökoszisztéma is, ezerféle pluszfunkcióval. Hamarosan indul a rezidenciaprogram, amelynek keretében az épületben elkészült csodás művészlakra lehet majd pályázni, de a fölszinti terek is sokféle tevékenységnek adnak otthont.

Az épület legalsó szintjén az alkotásé a főszerep. Itt személyesen is találkozunk Boros Mátyással, akitől a kiállításban már láttunk egy alkotást, ő vezeti ugyanis a tökéletesen berendezett grafikai műhelyt, ahol a tanfolyamok mellett a legkülönbözőbb technikákkal megrendelésre is készülnek majd a nyomatok. Ezenkívül jókora workshophelyszín is található itt, ami a legkülönbözőbb foglalkozásoknak ad majd otthont, de van podcastszoba és egy kis múzeumshop is.

Miután a komolyabb kulturális funkciókat körbejártuk, természetesen a könnyed élvezeteknek is maradt hely. Itt találjuk a Csók Bisztrót, ahol a helyben készülő édes és szép finomságok mellett szuper bisztrófogások is várnak minket, és hamarosan indul a sütöde is.

A kiállítások teljesen ingyenesek, 

A kiállítások teljesen ingyenesek, 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Kultúra

NYOMIK – még mindig premier előtt

Surányi Judit Nyomik című filmje 2025 körül fog mozikba kerülni, de szerencsére nem kell addig várnunk, ha meg akarjuk nézni: március 9-én egy laza bulival egybekötve lesz a vetítése a Premier Kultcaféban.

Neked ajánlott

A