Keresés EN

Látnivalók és kultúra Hírek

Könnyű- és komolyzenei csemegékkel startol októberben a harmadik Liszt Ünnep

A Müpa idén harmadik alkalommal rendezi meg összművészeti fesztiválját, amelynek alapértéke a 213 éve született zeneszerző életművét is jellemző műfaji sokszínűség és formai gazdaság. A harmadik Liszt Ünnepen izgalmas könnyű- és komolyzenei programok, tánc, jazz, képzőművészet és irodalom, sőt az egész családnak szóló élmények is várnak október 11. és 22. között, több fővárosi helyszínen is.

A fesztivál egyik legizgalmasabb eseménye Liszt befejezetlen operájának hazai premierje. A Sardanapalo David Trippett zenetörténésznek és csapatának köszönhetően vált előadhatóvá, és a Staatskapelle Weimar előadásában először hangzik fel hazai koncertteremben. Szintén zenetörténeti jelentőségű esemény Kurtág György egyetlen, Fin de partie című operájának hazai bemutatója, amelyre a milánói debütálással szinte egy időben kerülhet sor. A kortárs komolyzene másik korszakos jelentőségű képviselőjének, Ligeti Györgynek a szellemét pedig a Ligeti-centenárium alkalmából Borbély László, Csalog Gábor és Palojtay János idézi meg a Musica ricercata-ciklusból és Ligeti etűdsorozataiból válogatott darabokkal.

Liszt művészetében nagy szerep jutott a népzenei hagyománynak, ezt most a Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciója hozza közelebb a közönséghez. 

De egy igazi roma lagzi tradicionális pillanatai és hangulata is beköszön a fesztiválra a Boban Marković Orkestar, a Parno Graszt, Lakatos Mónika és a Romafest Gypsy Dance Theatre közös produkciója által.

De egy igazi roma lagzi tradicionális pillanatai és hangulata is beköszön a fesztiválra a Boban Marković Orkestar, a Parno Graszt, Lakatos Mónika és a Romafest Gypsy Dance Theatre közös produkciója által.

Izgalmas programnak ígérkezik a jazzt és az elektromos zenét kombináló fiatal lengyel zongorista-zeneszerző, Hania Rani koncertje, bár erre már csak a szemfülesebbek tudnak jegyet vásárolni. A legfrissebb hazai könnyűzenei újdonságokat, előadókat és formációkat pedig az Akvárium Klubban rendezendő Isolation Budapest minifesztivál mutatja majd be.

A zenei programok mellett más művészeteknek is jut hely, a Margó Irodalmi Fesztivál, az Art Market Budapest képzőművészeti vásár és a PONT Fesztivál is várja a látogatókat a Liszt Ünnephez kapcsolódóan. A programok között bizonyára mindenki talál majd kedvére valót.

Az esemény részletes programja itt olvasható.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Neked ajánlott

A