Budapest pályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára, amelynek célja egy olyan ünnepi torta megalkotása, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésébe a jelent képviseli. Az elődöntőn 20 különböző tortát zsűriztek.

A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett, melynek elődöntőjére szeptember 5-én került sor. A Twentysix Budapest étterem különtermében húsz cukrászati remekmű közül kellett a zsűrinek kiválasztania azt az öt elődöntős tortát, melyek október közepén tovább versenghetnek a megtisztelő Budapest 150 Torta és egyben Budapest hivatalos születésnapi tortája címért.

A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. 

A pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszak ízvilágát. 

Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt a szervezők segítségére. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított 

alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják.

alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják.

A zsűri tagjai:

  • Mautner Zsófia, gasztroblogger
  • Dobos Evelin, színésznő
  • Pataki Ádám, cukrászmester
  • Balogh Nóra, cukrászmester
  • Szűcs Árpád, pastry chef
  • Juhos József, cukrászmester
  • Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a zsűri elnöke

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség; ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.

Alább láthatjátok a zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegességet, melyek szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért (ábécésorrendben):

Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)

Az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandulapralinét használtak fel kiegészítésként.

Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajtmousse öleli körbe, a tetejét pedig egy budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. 

Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)

A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)

A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formákban: a piskótában pisztácialisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Címkék