A naptár szerint közeledünk az őszhöz, ami egyet jelent jó néhány évről évre visszatérő eseménnyel. Szeptember első hétvégéje meghozza a 19. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, a Bakáts Fesztet és a Pozsonyi Pikniket is. Augusztus 29-től pedig már tart a Belvárosi Sörfesztivál is a Szabadság téren, ahol egy teljes hétig kísérletezhettek az extrábbnál extrább sörökkel. Ha siratjátok a nyarat, ne tegyétek, hanem kerüljetek minifesztivál-hangulatba a Carson Comával a Budapest Parkban, vagy ha igazi stílusteremtők vagytok, akkor megleshetitek a 2024-es tavaszi-nyári kollekciókat a hétvégi Fashion Weeken.

Augusztus 31., csütörtök

Belvárosi Sörfesztivál

Idén is több mint 250-féle sörrel, a legkirályabb hazai főzdék kézműves különlegességeivel, a legjobb importőrök nemzetközi sörkínálatával, vagány food truckokkal várnak augusztus 29. és szeptember 3. között a Belvárosi Sörfesztiválon, a Szabadság Téren.

Az esemény célja a hazai sörkultúra népszerűsítése, a jól ismert márkák mellett a kisebb kézművessörfőzdék újdonságainak bemutatása.

További infók 

19. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Az idei BuSho fesztiválra 23 országból 64 alkotás került a versenybe, melyek között 45 fikciós, 12 animációs és 7 kísérleti alkotás szerepel. A hazai vizeken evező magyar alkotók adják a legtöbb versenyfilmet, aztán a szokásos spanyol, francia, német jelenlét mellett ezúttal kanadai és olasz alkotók is több röviddel képviseltetik magukat. A különlegességeket ezúttal többek között kazah, luxemburgi, grúz, új-zélandi, szingapúri vagy épp dél-afrikai filmek jelentik.

Puskin moziban és az Art+ Cinemában zajló versenyprogram mellett a fesztivál kísérőprogramjait főként az Olasz Kultúrintézetben rendezik meg, de ismét lesznek vetítések a szentendrei P’Art Moziban is. A különböző nemzetközi filmes prezentációk mellett panorámavetítéseket, workshopbemutatókat, a FESTINET nemzetközi rövidfilmhálózat válogatását és koncerteket is tartanak.

További infók 

Szeptember 1., péntek

Paradicsomnap a Füvészkertben

Péntek délelőtt 11:00-től paradicsomnapot tartanak a Füvészkertben, ami dr. Orlóci László igazgató megnyitójával veszi kezdetét. 11:10-től pedig különböző paradicsomfajták bemutatóján és kóstolóján vehetünk részt. Megízlelhetjük a Kertben termesztett bolgár fajtákat, ezenkívül ízverseny és szavazás is lesz. A paradicsomok ízének fokozásához a bolgár fehér sajtot a Bolgár Kutatóintézet biztosítja.

További infók 

The Nook 5. születésnap

Idén már az ötödik születésnapját ünnepli a The Nook Specialty Coffeeshop, aminek örömére sok finomság mellett kávékóstolóval is készülnek nekünk szeptember elsején. A Coffee Collective minden évben megörvendezteti a kávérajongókat egy Variety Garden-válogatással (limitált darabszám, 125 csomag), amire idén a The Nook is lecsapott, és ezt velünk is megosztja.
 
A kóstoló izgalmas palettát kínál kezdő kávérajongóknak és profi baristáknak is, hiszen az azonos pörkölésnek és termőterületnek köszönhetően csak a variánsok különbségeire lesznek kihegyezve a tételek.

További infók 

A Carson Coma bemutatja

A június 15-i, telt házas koncert után újra a Carson Coma érkezik a Budapest Parkba, ezúttal egy egészen új koncepcióval: az ősz kezdetét néhány kedvenc magyar előadójuk társaságában ünneplik, minifesztivál-hangulatban.

Ott lesz a Hakumba, a Hocuspony, a Mordái, Hegedűs Józsi, a kisbetűs ünnepnapok, a Nagy Emma Quintet és Dé:Nash, majd 20:20-tól a Carson Coma lép fel egy klasszikus, 100 perces koncerttel, az elmúlt négy lemez, köztük a IV dalaiból is válogatva. A koncertek után a Tesco Discóval és a Moonbase Patel Discóval folytatódik az este.

További infók

Bakáts Feszt

Az ősz első hétvégéjén a Bakáts téren izgalmas programokkal ünnepelhetünk: péntektől vasárnapig várják az egész családot színházi előadások, koncertek, kiállítások, irodalmi beszélgetések és civil szervezetek bemutatkozásai.

Érkezik többek között a Sárik Péter Trió, a Parno Graszt, az Óperentzia, de hallhatjuk Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyerekkoncertjét vagy a Freak Fusion Cabaret előadását.

További infók 

Nyit a DinoPark Köki!

Csehország, Szlovákia és Spanyolország után Budapestre is megérkeztek a dínók! Szeptember 1-jétől a KÖKI Bevásárlóközpont tetőkertje életnagyságú dinoszauruszokkal népesül be, amit a gyerekek és felnőttek egyaránt szeretni fognak. Emellett még számos interaktív program is várja az érdeklődőket.  

További infók 

Herschel 2023 – komolyzenei koncert és csillagászati bemutató

Idén is megszervezik a kedvelt kulturális-csillagászati rendezvényt, mely kapcsot képez a komolyzene művészete és az égi szférák fennköltsége között: szeptember elsején vehetünk részt a Herschel 2023 komolyzenei koncerten és csillagászati bemutatón. Az esemény a XVIII. századi híres csillagász, az Uránuszt is felfedező William Herschel csillagászati és zeneművészeti munkásságának állít méltó emléket. Herschel szimfóniái a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar előadásában és Uzsaly Bence karmester vezényletével csendülnek fel.

További infók 

TILOS 32. Születésnap – Re-KultiFESZT After

Idén 32. születésnapját ünnepli a Tilos Rádió, amit hagyományosan a Dürer Kertben tartanak, a nyár utolsó hétvégéjén. A szeptember 1. és 3. közötti esemény a Kultiplex elbontásának 15. évfordulója alkalmából megrendezett Re-KultiFESZT kétnapos záróeseménye is lesz. Érkezik erre az alkalomra a Deep Glaze, Bujdosó János, Vedat Akdag, Johnny Drama és még sokan mások.

További infók 

Szeptember 2., szombat

Bartók Feszt

Szeptember 2-án szervezik meg Újbuda egész napos zenei és civil fesztiválját, a Bartók Fesztet a Szent Gellért téren és a Műegyetem rakparton. A szervezők 7 zenei előadóval, számos hazai szervezettel, több mint 40 családi és felnőttprogrammal, 3 gyerekkoncerttel, városi sétákkal és beszélgetésekkel várnak, hogy megmutassák, hogy telik a Bartók-negyedben az év többi része.

Koncertezik többek között Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Hrutka Róbert és Udvaros Dorottya, az Analog Balaton, az Ivan & The Parazol és Barkóczi Noémi, emellett pedig találkozhatunk az InDaHouse Hungary, KÉK – Kortárs Építészeti Központ, Valyo – Város és Folyó csapatával – hogy csak néhányat említsünk. (x)

További infók 

Budapesti Fesztiválzenekar – ingyenes koncert

Fesztiválzenekar szeptember 2-án Budapest 150. születésnapját ünnepli a Hősök terén. A főváros születésnapjára rendezett koncertek történelmi léptékkel mérve is emlékezetesek tudnak lenni. Ahogy Fischer Iván meséli: „Budapest 50. születésnapján, 1923-ban nagy jelentőségű ünnepi hangversenyt rendeztek. Itt mutatták be az alkalomra készült új műveket: Dohnányi Ernő Ünnepi nyitányát, Bartók Béla Táncszvitjét és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát.”

Ehhez az előzményhez méltó koncertre készül a Budapesti Fesztiválzenekar, amikor egy kerek évszázaddal később bemutatja a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen hirdetett zeneszerző-pályázat győztese, Oláh Patrik Junior Prima Díjas zeneszerző Fusion című zenekari nyitányát, ami tehát először az ünnepi szabadtéri koncerten hangzik majd el. A hangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényli, és az ősbemutató mellett a koncerten elhangzik Beethoven 3. (Esz-dúr, „Eroica”) szimfóniája is.

További infók 

Pozsonyi Piknik

Pozsonyi Piknik rendezvényt Újlipótváros kulturális falunapjának is szokták becézni, ahol számos kulturális és zenei programmal várnak minket szeptember első szombatján.

2023-ban is igazi színházi fesztivál kerekedik az Újpesti rakparton, mely a magaskultúrát közvetíti, és minden korcsoport számára kikapcsolódást nyújt. Két színpadon több mint 30 fellépővel, közel 50 kitelepülő színházzal és 200 vásáros, kézműves- és gasztronómiai kitelepülővel szórakoztatnak ezen a napon!

További infók

Budapest Central European Fashion Week SS24

Magyar Divat & Design Ügynökség tizenkettedik alkalommal rendezi meg a közép-európai régió központi divateseményének számító Budapest Central European Fashion Weeket. A szezon fő helyszíne a Millenáris, ahol a G épületben és a Nemzeti Táncszínházban várják a divat iránt érdeklődő közönséget.

2024-es tavaszi-nyári kollekciókat bemutató BCEFW számos újdonságot tartogat augusztus 28. és szeptember 3. között. A legismertebb magyar és régiós tervezők alkotásai mellett ezúttal nagy hangsúlyt kapnak a feltörekvő tehetségek és az új generáció. Cél, hogy a közép-európai régió mérvadó divatmárkáit színvonalasan egybefogó és bemutató exkluzív eseményen a fiatal tervezők is lehetőséget kapjanak az előrelépéshez.

További infók 

Szeptember 3., vasárnap

Kiskertpiac – szeptember

Szeptember 3-án újra sok-sok növény, virág érkezik az óbudai paradicsomba, a Mad Garden Budába. Szabadtéri, Aroid és más szobanövények, termelői fűszernövények, pozsgások, kaktuszok, adeniumok, hibiszkuszok várják, hogy gazdát cseréljenek. Ahogy megszokhattuk, dizájn-, lakberendezési és divatkiegészítők, a fenntartható életmód kellékei is lesznek a kiállítók kínálatában.

További infók 

Kiscelli To Go – Rakpart

Kiscelli Múzeum kapuját őrző sárkány egykor a pesti rakodópart bejáratát, a mai Rakpartot díszítette. A Kiscelli To Go esemény most a rakparti Viaduktba megy, hogy magukkal vihessék történészek, művészettörténészek, muzeológusok tudását.

14 órától alkotóműhelyen vehetünk részt, de lesz kerékpárostúra is a hidak alatt. Megnézhetjük a Fővárosi Képtár és a Kiscelli Múzeum hetvendarabos válogatását, mely a Lánchíd alakulását örökíti meg 1842-től az 1970-es évekig. Ezenkívül lesz még kiállításmegnyitó a Viadukt történetéről, izgalmas vetítések és előadások.

További infók 

KULTUTCA – kortárs zsidó kulturális és művészeti fesztivál

KULTUTCA az első olyan zsidó kulturális fesztivál, ahol a kortárs művészetek játsszák a főszerepet. Az Európai Unió minden szeptember első vasárnapján ünnepli az európai zsidó kultúra napját, ami idén harmadikára esik. Ezért ezen a napon a VII. kerület legrövidebb utcájában, a Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és művészeti életet.

10:00 és 18:00 között nagyjából 25 különböző program zajlik az utcán, mindemellett a Gólem Központban két díjnyertes előadást (Kócos macskaember-kölyök és Vircsaft) is láthatunk, a Csányi 5-ben pedig koncertekkel és kiállításokkal várják az érdeklődőket.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék