A hallyu, vagyis a koreai hullám, a dél-koreai kultúra egyre nagyobb térnyerése az utóbbi időben Budapesten is egyre inkább érezhető, az ország kultúrája fontos és éppen olyan tudatosan felépített exportcikk, mint, mondjuk, a Kia vagy a Samsung termékek. A Magyarországnál csak egy kicsit nagyobb területű ország, amelynek csak a fővárosában, Szöulban annyian élnek, mint hazánkban összesen, ma a világ egyik vezető hatalma, ipari, gazdasági központja, egy hely, ahol Ázsia és Európa összeér. K-pop, kimcsi, K-drámák és kortárs művészet Dél-Koreából – Budapesten.

Ha az ország különleges kultúráját szeretnénk megismerni, mindenképp érdemes ellátogatnunk ősszel (most nyári szabadságukat töltik) a Koreai Kulturális Központba, ahol behatóbban megismerkedhetünk a tömegkultúrába tartozó kortárs kulturális jelenségekkel, a klasszikus művészettel, nyelvet is tanulhatunk, és más izgalmas programok is várnak bennünket. Ha pedig szórakoztató, olvasmányos formában olvasnánk koreai érdekességekről, például arról, hogy számolnak az országban, milyen a holdévalapú időszámítás, vagy kik a legismertebb kortárs művészek, ezt a blogot ajánljuk.

Gasztronómia

A koreaiak szerint „az evés maga a mennyország”,

A koreaiak szerint „az evés maga a mennyország”,

konyhájukat megismerve pedig ennél nem is érthetnénk jobban egyet velük. Az egyes ételeknek gyógyító erőt tulajdonítanak, így azon sem kell meglepődnünk, hogy nemcsak ízletesek, de alapvetően egészségesek is a hagyományos konyhaművészet fogásai. Az ételeket általában nem fogásonként, hanem egyszerre tálalják, az asztalra pedig mindig kerül rizs, leves és valamilyen raguszerűség. Fontos szerep jut a pancshanoknak, vagyis a kísérő ételeknek, amelyeket kis adagokban, a rizs mellé fogyasztanak. Közülük az egyik legismertebb a kimcsi. A fermentált, csípős zöldségből készült fogást a világ egyik legegészségesebb ételének tartják, melynek több száz változta létezik, és olyan népszerű, hogy külön napja van Koreában (november 22. a kimcsi napja). A konyha ezen kívül is változatos, a szendvicseknek és az asztalon sütögetős közös étkezéseknek vannak hagyományai. 

A koreai konyhaművészet változatosságát már Budapesten is könnyedén megtapasztalhatjuk. Rögtön egy rendhagyó ajánlattal indítunk, nem hagyományos, inkább újhullámos koreai reggelinek számít a toast. Már itthon is ehetünk az ottani ízlésnek megfelelő szendvicset, nemrég jártunk az Eggibenahol ez a régi ismerős jelenik meg egy kicsit más köntösben. 

A kedvelt koreai reggeli, a gilgeori toast tápláló édes-sós ízeit nyúlós sajt teszi még finomabbá, 

A kedvelt koreai reggeli, a gilgeori toast tápláló édes-sós ízeit nyúlós sajt teszi még finomabbá, 

a gazdag töltelék miatt pedig a délutánig tartó teli has is garantált. Ha pedig a hagyományos konyha fogásait kóstolnánk, akkor a Sejong és a K Point éttermet ajánljuk, de autentikus a Moim is (ők sajnos egy technikai probléma miatt néhány napig zárva tartanak). Újabb szereplő a The Gangnam, titkos favoritunk pedig a Nanum, amely néhány hetes szabadság után, szeptemberben nyit majd újra. 

K-pop

Ki gondolná, hogy a Gangnam Style már több mint 10 éves? Bár a K-pop ennél jóval régebben kilépett az ország határai közül, nem tagadhatjuk, hogy ez a dal és a hozzá tartozó videóklip volt az a pont, amikor nagymamától unokáig mindenki megtudta, mi ez a stílus. A K-popnak, vagyis a koreai popzenének Japánban is hatalmas rajongótábora van, ugyanis profibbak a koreai előadók, és annak ellenére, hogy sokan idegenkednek az ázsiai lány- és fiúbandáktól, nem vitás, hogy teljesen egyedi jelenséggel állunk szemben. A koreai sztárok rengeteg munkát és energiát fektetnek abba, hogy minél személyesebb kapcsolatot tartsanak fenn a rajongókkal, időről időre ajándékokkal, meglepetésekkel kedveskedjenek nekik. Az irányzatba az előbb említett PSY-n kívül olyan előadók tartoznak, mint a SHINee, a Stray Kids, az EXO vagy a MONSTA X

A K-popnak Magyarországon is jókora rajongótábora van, 

A K-popnak Magyarországon is jókora rajongótábora van, 

a közösség pedig már külön boltban is megvásárolhatja a kedvencek lemezeit. A bolt tulajdonosa Pop-Tóth Evelyn 15 éve hardcore rajongója a műfajnak, férjével együtt 2020 óta működtetnek K-pop-webshopot, mostanra pedig üzletük is lett a Corvin köztől nem messze, ahol lemezeket, plakátokat vásárolhatunk. Ha pedig buliznánk is a zenére, akkor az Omona-partikon a helyünk. Érdemes nyomon követni a hazai covertánccsapatokat is, amelyek a koreai sztárok, együttesek előadásmódját, jelmezeit, koreográfiáját utánozzák. Korábban csak országos versenyeken mérték össze tudásukat, ám néhány csapat már dél-koreai versenyre is kijutott, 2016-ban a 4DivaS csapata pedig elnyerte a koreai közönség különdíját.

Taekwondo

Bár a taekwondo legfontosabb ismertetőjegyei a látványos rúgások, a küzdősport ennél sokkal több. A test és a lélek harmóniájával is foglalkozik, egyszerre fejleszti testünket és szellemünket. A sportág több mint 2000 éves múltra tekint vissza, az egyik legismertebb és legnépszerűbb modern amatőr olimpiai küzdősport, amely őrzi a harcművészetek legnemesebb hagyományait, a harci tudományok szellemét, és gondoskodik ezek életben tartásáról. 

Ha a sport számunkra is jóval több, mint testmozgás, és szeretnénk Korea kultúrájával ezen a téren is megismerkedni, akkor több hazai takewondoegyesület is várja jelentkezésünket, a kezdőtől az egészen magas szintig. A Buday Taekwon-do Klubnál például időről időre vannak ingyenes próbaedzések is, így jobban megismerhetjük a sportot. De az MTK-nál és a Honvédnál is kipróbálhatjuk a taekwondót, az egyesületekről pedig a Taekwondo Szövetség honlapján tájékozódhatunk.

K-beauty

Bár a K-beauty, a több lépésből álló, holisztikus koreai bőrápolási trend ma még a legtöbbünk számára csak a jövő, 

Bár a K-beauty, a több lépésből álló, holisztikus koreai bőrápolási trend ma még a legtöbbünk számára csak a jövő, 

ám nem árt, ha tudjuk, hogy a kis ország a világ harmadik legnagyobb kozmetikai exportőre, olyan versenytársakkal, mint Franciaország vagy az USA. Arról, hogy ez mikor és mitől alakult így, itt olvashatunk érdekes összefoglalást. A bőrápolási termékek piacának virágzása egyébként szintén kapcsolatba hozható a hallyuval, hiszen a koreai sztárok kifogástalan megjelenése jó reklám a szépségápolási termékeknek is. A koreai társadalomban ráadásul nagyon magasak az elvárások a külsővel szemben, a szépség szinte kötelező. Hatalmas a verseny a helyi kozmetikai cégek között, a vásárlókért való küzdelem folyamatos, gyors innovációt, kutatásokat követel, a termékek pedig ennek köszönhetően jóval hamarabb piacra kerülhetnek, mint más országokban. 

A cél egyébként szimpatikus, ne a sminkkel, hanem a bőrápolási rutinunk segítségével érjük el a természetes, ragyogó bőrt. Ehhez pedig a koreai termékek a hagyományos alapanyagokat és a legmodernebb technikát ötvözik. Bár több helyen, akár a nagyobb üzletláncoknál is találkozhatunk a legújabb koreai krémekkel, pakolásokkal, amelyek sokszor cuki dobozokban érkeznek, a szépségtrend hazai nagykövet asszonyának, a hazánkban élő, koreai származású bőrápolási szakértő, Kim SeonHui, vagyis Sunny tekinthető, akinek saját webshopja van, ahonnan könnyen megrendelhetjük a termékeket.

K-drámák, sorozatok, filmművészet

Bár a legtöbben a koreai Szulejmánt, A palota ékkövét ismerjük, természetesen a helyi filmművészetnek is megvannak a mélységei és a magasságai. Ezzel együtt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a koreai hullám indulásában az egyik legnagyobb szerep éppen egy ehhez hasonló K-drámának, koreai filmdrámasorozatnak jutott a 90-es évek végén. A koreai filmsorozatok „jóképű, érzékeny, mégis erős” férfi karakterei először a japán és a kínai hölgyek szívét hódították meg, majd továbbmeneteltek Amerika és Európa felé. 

A K-drámák, a dél-koreai filmek és sorozatok a nagy tartalomszolgáltatóknál is megjelentek. Ezek közé tartozik a zombis A királyság titkai (Kingdom) és az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozata, a nyomasztó hangulatú Nyerd meg az életed (Squid Game) is. Ha azonban nem a popkultúra, hanem a minőségi tartalmak felé mozdulnánk, akkor elsősorban a Koreai filmklubot ajánljuk a Corvin Plaza Kultik Teraszán, ahol legközelebb a Szerelem az időn át című filmet nézhetjük majd meg. 

Címkék