Hétfőn adták át az Ipolydamásdot Helembával összekötő Károly Róbert hidat, amelynek segítségével könnyedén megközelíthetővé vált a Dunakanyar kisebb, Szlovákiához tartozó része, innentől az egész régió végigautózható a Duna északi partján is. Az Ipoly új hídja szimbolikusan és közlekedési szempontból is kiemelkedő fontosságú.

Hétfőn adták át hivatalosan az Ipolydamásdot Helembával összekötő Károly Róbert hidat. A Ipoly torkolatánál elhelyezkedő új hidat a gyalogosok és a kerékpárosok már fél évvel ezelőtt használatba vehették, most azonban megnyitották a járműforgalom előtt is. Segítségével a Dunakanyar kisebb, Szlovákiához tartozó része és a környéken található falvak, Helemba, Garamkövesd és Kovácspatak üdülőtelep is könnyebben megközelíthetővé váltak, 25 kilométeres kerülőt vághatnak le az errefelé autózók, bringázók

A híd helyén korábban már komp, ideiglenes átjáró és fahíd is állt, a mostani, végleges megoldás pedig megkönnyíti a környező falvak lakói közötti élénk kapcsolatok fenntartását, a Szlovákiában található településeket pedig még inkább bekapcsolja a környék vérkeringésébe. Helembára mindenképp érdemes ellátogatni, a falu különleges, löszfalba vájt egykori borospincéi között akár 300 éveseket is találhatunk, a híd a bringások számára is különleges lehetőséget kínál, segítségével ugyanis megvalósult az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút hiányzó szakasza. Így a híd a két ország között betöltött közlekedési és szimbolikus szerepe mellett a Dunakanyarban való túrázás és a szabadidő eltöltése előtt is új lehetőségeket nyit. 
 
Forrás: Válaszonline.hu 

Címkék