Kertész Violetta igazi kincskereső (és -találó), hivatalosan 2010 óta csinálja a „bogaras kisbolt” márkáját, a LoveBug Vintage-et, és most egy újabb mérföldkőhöz ért. A budai művészlakás-boltocska mellett szűk egy hónap alatt kialakították a pesti főhadiszállást is, LoveChild Vintage néven. Cigány népdalkönyv, tetoválásgrafikával ellátott tarot-kártya, Szécsi Pál-hanglemez, irizáló retró görkori és csodás selyemsálak lelőhelye ez, de ha a jelenlegi árukészletet kéne felsorolni, beletörne a bicskánk. Igazából lehet, hogy van bicska is. Mondjuk, Frida Kahlo-s vagy plüssborítású.

Aki csak egy picit is szereti a kacatokat, a régit, a nosztalgikusat vagy éppen a régen sosem birtokolt, de felnőttként is annyira vágyott dolgokat, annak könnyen ellágyul a szíve egy patinás fűszertartó, egy Madonna-hajgumi, egy 80-as évekből megmaradt, szép állapotú Barbie baba láttán. Szeret ócskapiacozni, a neten szaglászni limitált kiadású sneakerek után, együtteses pólót hordani és úgy gondolkodni, hogy ami másnak lom és szemét, az neki akár felbecsülhetetlen kincs is lehet. 

Eleve nagyon szeretem a másodkézből (vagy ki tudja, hányadik kézből) beszerzett holmikat, nemcsak a fenntarthatóbb jelen és jövő miatt, hanem a történetek, vagy ha nagyon spirituális módon fogalmaznék, akkor az energetikai lenyomat miatt is. Lehet egy gyűrűben, könyvben, brossban, bármiben csupa öröm és jó érzés. Mert valaki szeretettel viselte, óvta, tartotta a polcán. Ezt egyszerűen tudni vélem, sejtem, és ez már elég is ahhoz, hogy jól érezzem magam benne, vele.

Kertész Violetta fekete öves kincskereső, -találó, aki már azelőtt imádta a second hand világot és a turkálók hangulatát, mielőtt ez trendivé vált. 

Kertész Violetta fekete öves kincskereső, -találó, aki már azelőtt imádta a second hand világot és a turkálók hangulatát, mielőtt ez trendivé vált. 

A 90-es években volt tinédzser, amikor kevesebb esély jutott az egyedibb öltözködésre, az efféle önkifejezésre. Azért akiben megvolt az érzék, a finesz, a törekvés, az meg tudott jelenni egészen extrán is. Violetta is párducos kiegészítőkben, színes Martens bakancsokban járta a budapesti utcákat, sokféle forrásból beszerezve az egyedit, a mást. Volt, aki gratulált az outfitekhez és a bátorsághoz, kérdezősködött a hacukák beszerzési helyéről, mások csak meresztgették a szemüket, hogy így is lehet? Lehet hát, ő pedig tetőtől talpig képviselte a saját kis stílusát, és teszi ezt mindmáig. 

Tanult kommunikációt, divattervezést, dolgozott stylistként is, de mindig ott motoszkált benne, hogy mégis valami saját produktummal kéne előállni, amiben egyesítheti mindazt, amit szeret, amihez érzéke van. Először jött a webshop, kis költségvetéssel, apró lépésekkel. Nagy volt a siker, és sokan szerették volna testközelből is megnézni a válogatott szépségeket, az izgalmas ruhákat, kiegészítőket, így Violetta művész édesanyja Margit körúti műteremlakását lakta be a rengeteg kinccsel: először csak egy szobát, majd az egész lakást! Kezdődött mindez netes bejelentkezéssel, mára pedig már rendes nyitvatartással, csak éppen utcafronti kirakat és reklám nélkül megy. Rengeteg a törzsvásárló, és az olyan is, aki csak egy vicces felvarróért vagy fesztiválszezonban valami bohémabb napszemüvegért ugrik be. Szeretik a LoveBugot, hogyne szeretnék, tényleg kedves és szívhez szól a sok csecsebecsével

Most pedig megérkezett a pesti LoveChild is, 

Most pedig megérkezett a pesti LoveChild is, 

egyenesen a Hajós utcába, ami napról napra egyre jobb hely lesz a sok étteremmel, ételbárral, fiatalos kezdeményezéssel. Az üzlet már kintről is hívogató, kis szőnyeg, nyári styling vár és állítja meg az érdeklődőket. Mi lehet odabent? 

Nehéz lenne leírnom, erre szokták mondani, hogy rája, csája meg a szomszéd mája”, de a német katonákat is emlegetik a kontextusban. Viccen kívül, minden van: saját készítésű farmerdzsekik, agaras nippek, könyv a Queenről, kazetta Madonnától, rengeteg divatékszer, mintás selyemsálak, őrült napgépek  mind eladásra szánva. Illetve olyan dekoráció és enteriőr, ami egy erre fogékony embernek maga a mámor. A felújított Casino felirat, a purhabbal készült TikTok-tükör, a próbafülke meleg és szép fényei, a szőnyegek  mindenben meglátni a múltat vagy éppen a jelen szépségét. 

Eleve nem olyan ide belépni, mint egy boltba, kis önálló galaxis ez, jó hangulattal, sok nevetéssel. Mert ki ne mosolyogna meg egy lila szőrrel keretezett szemüveget vagy egy német pornómagazinból kivágott kisképpel készült kulcstartót? Na ugye!

A helyszín miatt evidens, hogy több a turista, a nálunk élő külföldi, ők eleve sokkal nyitottabban állnak a másodkezes vagy éppen különlegesebb cuccokhoz. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki éppen utazik, vakáción van, sokkal hamarabb lepi meg magát egy kis aprósággal, mint egy átlagos hétköznapon. 

Violetta szerint is van egy felfokozottabb, örömteli hangulat, gondolkodásmód, amivel belépnek ide a messziről érkezők. Ezt pedig igyekeznek fenntartani a rengeteg izgalmas portékával, melyekből hétről hétre csak több és több jön, válogatottan, szívvel szortírozva.

Címkék

Elérhetőségek

LoveChild Vintage Budapest 1065 Budapest, Hajós utca 19. Facebook-oldal