Tudjuk, hogy a Sziget leginkább a koncertek és a nagyszínpados fellépők miatt vonzó, de érdemes körbenézni a színpadokon túli világban is. Ha úgy döntünk, hogy kalandozunk egy picit a terepen, akkor biztos, hogy előbb-utóbb belebotlunk a Vándor Vurstliba, az akrobatákba, a zsonglőrökbe és a hatalmas állatokba. Aki pedig fokozná az ámulatot, az semmiképp se hagyja ki a kortárs tánc, a színház és a cirkusz élményét. Hogy ne vesszetek el a különféle látványos produkciók között, összeszedtünk nektek néhány izgalmasnak ígérkező előadást, melyeket érdemes megnézni.

Noha az egyik legnagyobb húzónév idén Billie Eilish, ha valaki kivételesen nem az ő, esetleg más izgalmas előadók koncertjére kíváncsi, vagy két fellépő között tartana egy kis kultúrpihenőt, akkor érdemes beleveszni a sétáló utcaszínházak, a kortárstánc-előadások, az akrobaták és a különféle izgalmas performance-ok világába.

Minket tavaly is magával ragadott a művészetek forgataga, úgyhogy idén is körbenéztünk, milyen előadások várnak ránk a Szigeten.

Minket tavaly is magával ragadott a művészetek forgataga, úgyhogy idén is körbenéztünk, milyen előadások várnak ránk a Szigeten.

Akrobatikus mutatványok és légtornászok a Cirque du Sziget helyszínén

Látványos előadások helyszíne a Cirque du Sziget, ahol légtornászok, akrobaták és zsonglőrök egyaránt helyet kapnak. Szerintünk érdemes megnézni a Circus School Baross Imre: Világok vándora – János vitéz előadást, ahol a klasszikus történet az artistaművészek segítségével elevenedik meg. Van benne akrobatikus ügyesség, zsonglőr- és egyensúlyozószámok, de légtornász-produkciók is. Ha már egyensúlyozás, akkor Yldor Llach – Sobre Rodes produkciójára is vessünk egy pillantást, ami egy zenével, tánccal, akrobatikával teli műsor – az előadó egy biciklivel piruettezik vagy épp fejen áll a mozgó kerékpáron.

Érdekes előadásnak ígérkezik a Cirk La Putyka – BOOM Vol. 2 is. A fiatal akrobaták az ukrajnai háború elől menekültek Prágába, így ez a történet bemutatja, hogyan képes a cirkusz világa összekötni az embereket. Ennél már csak a Das Arnak – Bakana produkciója különösebb, ugyanis itt a frizurájuknál fogva a levegőben lógó artistákat láthatunk. Akit viszont az egyik első marokkói cirkuszi kollektíva érdekel, az ki ne hagyja a Chouf le ciel előadását, amiben keveredik a zsonglőrködés, az akrobatika, a hiphop és a tradicionális zene. A Cirque Alfonse Animal produkciója viszont a cirkusz, a zene, a színház és a tánc egyvelege, ami a szereplők által csak „mezőgazdasági funkként” hívott élő zenével társul – vétek lenne kihagyni.

Kortárstánc-előadások

A táncszínházak és a kortárstáncok szerelmeseinek is tartogat jónéhány programot az idei Sziget. Kovács Domokos Tryangle szólóelőadása a kortárs tánc és a bábszínház kettőséből született, a tradicionális női, illetve férfiszerepeket és a párkapcsolatok dinamikáját vizsgálja. Lluís Garau Flesh című előadása miatt is érdemes felkeresni a Magic Mirrort, ez a táncszínházi darab a test fizikai és online megjelenítésről szól, ahol a sexting, az OnlyFans és a generációk közötti szakadék ugyanúgy megjelenik, mint az őrület.

Juhász Kata zenés one-woman show-ja is izgalmasnak ígérkezik, ami humorral átitatva mutatja meg, milyen az élet az átpolitizált európai kulturális életben, és mégis hogyan lehetne elérni a függetlenségünket. Váth Máté Az ember masinája előadása is legalább ilyen érdekes lesz, ahol öt fiatal kortárs táncos tanulmányozza az emberi testet, de a Frantics Dance Company – Last Space előadása is egyedi utazásnak ígérkezik. A Future Cargót viszont azért ajánljuk, mert a sci-fi-táncmozdulatok és az audiovizuális show egy kamion oldalán lesz látható.

Utcaszínház, Vándor Vurstli, miegymás

Ha nézelődés helyett inkább valami aktívat csinálnánk, akkor akár meg is tanulhatunk zsonglőrködni, ebben a Magyar Zsonglőr Egyesület segít. A Vándor Vurstlinál célba dobhatunk, megnézhetjük a bábosokat, és Németország legkisebb óriáskerekére is felülhetünk, vagy megismerhetjük a jövőnket is. Szerintünk a Sienta la Cabeza fodrászműsora is izgalmas lesz, ahol akár mi magunk is a színpadra léphetünk, persze csak ha bevállalunk egy új frizurát. A Magyar Táncházban pedig a Kárpát-medence népzenei kincseiből, a híres magyar táncházak hangulatából kaphatunk kóstolót. 

A Sétáló Utcaszínház idén is rengeteg meglepő produkcióval bukkan fel a legváratlanabb helyszíneken, a legváratlanabb időpontokban. Hol egy hatalmas sárkányba, hol pedig többméteres állatokba futhatunk bele, ahogy akrobatákba és őket kísérő dobosokba is. Mindemellett idén is láthatunk élőszobrokat a Szigeten, most a holland élőszobor-világbajnokság és a portugál Staticman-Living Statues Masters ügynökség által delegált 12 produkció versenyez majd a legjobbnak járó díjért.

Címkék