Valamennyien ismerjük az érzést, amikor a várva várt nyaralás vagy egy hétvégi kiruccanás után elveszetten lépünk vissza a mókuskerékbe. Július 27. és augusztus 2. között viszont nem kell ettől tartanunk, hiszen nyoma sem lesz az unalomnak a fővárosban: izgalmas koncertek, vásárok és családi programok színezik ezt a hetet. Péntek este a Depeche Mode koncertjén bulizhatunk, augusztus 2-án az Architectsén, de még a legkisebbek is rophatják a kimondottan nekik szervezett Pöttömkerten. Megfelelő hidratálás mellett – akár a Craft Beer Budapesten kóstolható sörkínálattal – kimozdulhatunk a Lupára, ahol gyerekprogramokra és éjszakai csobbanásra készülhetünk.

Július 27., csütörtök

Willany Leó x Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény – Chill Garden

Egymásra hangolódás, együttműködés, figyelem, elfogadás, tolerancia – ezek mind az improvizáció alapjai. Játékosság, humor, dráma, teatralitás – ezek mind a Willany Leó jellemzői. A társulat idén már második alkalommal működik együtt a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény csapatával, július 27-én a Chill Garden eseménysorozat részeként.

Az improvizációs előadáson négy táncművész és egy zenész együttműködésével lépnek fel a házban. A performance fő kutatási témája a házban található kiállított tárgyak, alkotások időre és emberre gyakorolt hatása lesz, illetve az előadók személyes és kollektív viszonyulása a térhez.

További infók

Trükk

Semmi sem az, aminek látszik. Már ha látszik egyáltalán bárminek. De mi is a trükk? Csalafintaság, szemfényvesztés, furfang és rejtély. Mutatványok és ellentmondások kelepcéje, amiből csak a megfejtés jelenthet kiutat. Ugyanakkor a trükk nem minden esetben ártatlan. A kellemes érzéki csalódások világa csapdákat és csalódásokat is rejtegethet.

A Nyolcésfél július 13-án nyíló kiállításán olyan művészek alkotásait láthatjuk, akiknek nézőpontjaiban közös a titokzatosság: a bemutatott fotóik közül némely már önmagában is trükk, annak dokumentációja vagy éppen annak leleplezése.

További infók

Július 28., péntek

Depeche Mode (UK)

Öt év után, 2023-ban ismét turnéra indult az idehaza is közönségkedvenc Depeche Mode. A július 28-án a Puskás Arénát is érintő Memento Mori-turné a zenekar azonos című, 15. stúdióalbumának tavaszi megjelenését követően indul.

Andy Fletcher, azaz Fletch a Depeche Mode alapító billentyűse idén májusban hunyt el, így ez lesz az első turné és lemez, amelyen ő már nem működhet(ett) közre. A zenekar legutóbbi fellépéssorozata, a 20172018-as Global Spirit volt az addigi leghosszabb turnéja, a banda több mint 3 millió rajongó előtt játszott 130 koncert során Európa-szerte és Észak-Amerikában, amivel az év egyik legnagyobb bevételét hozó turnéját produkálták. 

További infók

Viadukt kézművesvásár a Rakparton

Július 28-án, pénteken kézművesalkotók és -művészek veszik birtokba a pesti alsó rakpartot, mi pedig egész nap kedvünkre válogathatunk az ékszerek, a kerámiák sokaságából. A hűvös italokat és a kraft söröket a Viadukt Terasz csapata biztosítja, és a vásár alatt megtekinthető lesz Tripsánszki Dávid kiállítása is. Este pedig a Rythmic Steps csapata biztosítja a panorámához passzoló háttérzenét.

További infók

Július 29., szombat

Gyerekprogramok és éjszakai csobbanás a Lupán

Július 29-én, a Strandok Éjszakáján már délelőtt 10-kor elkezdődik a programsorozat Budapest „mediterrán tengerpartján”, a Lupán. Napközben a gyermekes családok, a napfürdőző strandolók és az aktív beach- és vízisportolók élvezhetik a homokos partot és a türkizkék vizet. Délutántól szolid partisorozat adja meg a hangulatot mindehhez, és ezúttal éjfélig csobbanhatunk a holdfényes nyári éjszakában.

További infók

Craft Beer Budapest – Kert Edition

Fél év után visszatér a Craft Beer Budapest, ezúttal a budapesti kraftos sörkertekre fókuszálva. Július utolsó hétvégéjén a Jégkertbe, a Mad Garden Budába, a Mad Kertbe, a Horizont Taproom Teraszára, az Élesztő Teraszára és a Jónás Craft Beer & Foodhoz látogathatunk el a pontgyűjtő füzetekkel, jobbnál jobb söröket kóstolva. Az izgalmas programok mellett azért is lesz érdemes beszállni a játékba, mert így minden vendéglátóhelyen aelső pohár ház sörét fél áron vehetjük meg.

További infók

30Y, vendég: Lázár tesók

30Y egy 2000-ben alakult pécsi rockzenekar. Több mint 20 éve meghatározó szereplői a hazai könnyűzenei klub- és fesztiváléletnek, évente nagyjából hetvenszer lépnek színpadra. Az elmúlt huszonkét évben megjelent 11 nagylemezük, tucatnyi online terjesztett független hanganyaguk, több mint 20 videóklipjük. Július 29-én, szombaton a Budapest Parkot töltik meg, a vendég pedig a Lázár tesók lesznek.

További infók

Július 30., vasárnap

Pöttömkert 2023

Idén két alkalommal vehetik birtokba a lurkók a Budapest Parkot, hogy felhőtlenül kikapcsolódhassanak. Koncert, színház és sok-sok interaktív játék vár minden kisgyermekes családra július 30-án 14 órától. Lehet majd társasjátékozni, hangszert kipróbálni, alkotni és persze ugrálni, táncolni, bulizni. A zenéért a Rutkai Bori Banda és az Eszter-lánc duett felel.

További infók

ZHU Lakoma – nyári kiadás

Július 30-án újra jön a ZHU Lakoma, amikor megtudhatjuk, hogy mit jelent az igazi kínai eszem-iszom. A Nagymező utcai ZHU & CO-ban olyan autentikus ételeket kóstolhatunk, amiket Kínában ünnepi alkalmakkor esznek. Nincsenek külön adagok, mindenki egy tálból szed, úgyhogy a közösségi élmény sem marad el, a szakácsok pedig mesélnek is a falatokról.

További infók

Tánc a Parkban: Hodorog András és a Tázló

Idén is folytatódik a Városliget Tánc a parkban című sorozata, amelynek keretében a Zene Háza szabadtéri színpadán július 30-án egy igazi legendát láthatunk-hallhatunk: Hodorog András klézsei furulyás érkezik, aki a táncházmozgalom fontos szereplője volt, számos táncházzenész mestere, és most a Tázló kíséretében fog muzsikálni.

További infók

Július 31., hétfő

Ünnepelj a 75 éves Gyermekvasúttal!

A forgalom megindulásának napra pontosan 75. évfordulójára emlékezvjúlius 31-én, hétfőn izgalmas programokkal várják a családokat és persze minden egykori úttörő- és gyermekvasutast az első szakasz végállomásán, Széchenyihegyen.

Az állomás területén 10-től 16 óráig járműbemutatók és gyerekprogramok fogadnak: felszállhatunk a mozdonyok vezetőfülkéjébe, a kisebbeknek lesz ugrálóvár és a Gyermekvasút környékét bemutató óriás társasjáték is. Az állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló „motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből tavasszal nyílt alkalmi kiállítás vár minket. A nosztalgia-motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsira és a postakocsira is felszállhatunk: a postakocsiban ünnepi emlékbélyegzés, a szalonkocsiban filmvetítés lesz. A Gyermekvasút járművei kicsiben LEGO-bemutatón is felsorakoznak.

További infók

RAMAZURI – élő zenés tánccirkuszi felfordulás

RAMAZURI látványos, élő zenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánccirkuszi kavalkád, melyben derűs és szellemes koreográfiák követik egymást. Újszerűségével, derűjével és magával ragadó lendületével egy bő év alatt a Társulat egyik legnépszerűbb produkciója lett, melyet már több mint 10 ezer ember látott különböző országokban és városokban. Augusztus 31-én, hétfőn 20 órától különleges helyszínen, a Városmajori Szabadtéri Színpadon nézhetjük meg a különleges előadást! (x)

További infók

Augusztus 1., kedd

CICC!

macskák különleges személyisége évezredek óta vonzza az emberiséget, inspirálva a képzőművészeket is. Az ókori Egyiptomban úgy tekintettek az állatokra, mint isteneik megnyilvánulásaira, és a kora középkorban is nagy becsben tartották őket, hiszen a termésre veszélyes rágcsálók elszaporodásának megakadályozásában nagy szerepük volt. Az érett középkori Európában azonban már sokan ártó lényt láttak, ördögi lelkeket sejtettek bennük, a boszorkányokkal és az eretnekekkel kapcsolták össze őket.

A kor képzőművészetében, főként a kódexek lapjain furcsa, groteszk, olykor humoros és talányos macskaábrázolásokkal találkozhatunk. Maga a cicatéma és a -motívum az évszázadok során egyre változatosabb formában került feldolgozásra, valamint további jelentésrétegekkel gazdagodott.

A Hegyvidék Galéria kiállítása a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül kívánja bemutatni, hogy milyen sokrétűen, többféle értelmezésben és stílusban lehetséges a macskákat ábrázolni, sokszor jelenkorunk problémáira reflektálva, aktuális kérdéseket felvetve vagy a személyes kapcsolódásokat, élményeket feldolgozva bársonytalpú kedvenceinkkel.

További infók

Augusztus 2., szerda

Architects (UK)

Az Architects az egyik legismertebb brit metalcore-csapat, akik minden egyes albumukkal képesek meglepni rajongóikat. Csakúgy, mint legutóbbi, The Classic Symptoms Of A Broken Spirit című lemezükkel is tették, amellyel nem féltek lesöpörni mindent, amit az emberek addig a bandáról hittek, és olyan fontos témákat dolgoztak fel, mint a mentális egészség és a démonaikkal való küzdelem.
 
A zenekart legutoljára 2019-ben hallhattuk a Budapest Parkban, augusztus 2-án pedig új lemezükkel térnek vissza a hazai közönséghez.

További infók

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék