Kis kávézó és információs pont is található a Várnegyed egyik leghangulatosabb részén, a mediterrán hangulatot idéző Török kertben megnyitott Karakas pasa tornyában. Ez azért nagy szám, mert a 17. századi torony egészen idáig a nagyközönség által nem volt látogatható.

Még tavaly fedeztük fel a Várnegyed eldugott részén, a Stöckl-lépcső mögötti Török kertet, ami egyből fel is került a kedvenc budapesti helyeink listánkra, mert imádtuk, hogy itt lényegében magunk vagyunk. A turisták vonalától picit kieső helyen az oszmán hódoltság idején még egy török városrész, az Újnegyed állt, ez Buda visszafoglalásakor megsemmisült. A középkorban ezt a részt és a Csikós udvart minden oldalról fal vette körül, ez volt a Vár védelmi zónája, és ennek az erődrendszernek a része volt Karakas pasa tornya.

1620 körül emeltette Karakas Mehmed budai pasa ezt az ágyútornyot, ami több ostromot is túlélt, és még a 19. században is őrizte eredeti formáját. A Nemzeti Hauszmann Program keretében újították fel ezt a sarokbástyát, ahol ma kávézó és látogatóközpont is működik. Szerintünk érdemes egy nyári délutánt szánni arra, hogy a budai Vár valamelyik csodás lépcsőjén felsétáljunk a Török kertbe, ahol az illatozó rózsák között belefeledkezhetünk a különleges panorámába, és a török korból itt maradt tornyot is felfedezhetjük.

Címkék