Már mindannyian szívesen fejest ugranánk a kedvenc tavunkba, folyónkba vagy távolabbi tengervizünkbe. Ha a nyaralás még várat magára, a fővárosban akkor is akad egy-két jó dolog a június 29. és július 5. közötti napokban. Mutatjuk is, hogy melyek!

Június 29., csütörtök

Laurent Baffie: Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka?

Komédia a köbön! Egy falrengető vígjáték, amely színpadon és filmen egyaránt nagy sikereket aratott!

Vegyünk egy csapatnyi ismeretlen embert, tegyük őket egy szobába – esetünkben egy világhírű pszichiáter előszobájába –, és csukjuk rájuk az ajtót! Előbb-utóbb ki fog derülni, hogy mindegyiküknek megvan a maga szórakoztató heppje…

Hőseink makacsul ragaszkodnak mentőöveikhez, melyekkel felszínen tudnak maradni a mindennapokban, és amíg várakoznak, egyik mentőöv kerül elő a másik után. Valódi akrobatika, amivel egymás mentőöveit bravúrosan kerülgetve és elkapkodva próbálnak meg igazi csapattá válni. A tét nem kicsi: megtalálják-e a játékszabályt, amellyel együtt és külön-külön is győzhetnek?

Az Orlai Produkciós Iroda előadása június 29-én 20:00-tól a Városmajori Szabadtéri Színpadon látható. (x)

További infók

Visky András: Kitelepítés – Műhelybeszélgetés a Nyitott Műhelyben

Újabb műhelybeszélgetésen vehetünk részt a Szófa szervezésében. A június 29-i alkalmon Visky András Kitelepítés című regényéről lesz szó a Nyitott Műhelyben, a beszélgetésen pedig a szerző mellett Gintli Tibor kritikus is jelen lesz.

További infók 

Night Lovell (CA), Ekhoe, Gyuris, Grasa

Június 29-én Night Lovell érkezik a Barba Negra nagyszínpadára, Kanadából. Az 1997-ben született ottawai rapper kezdettől fogva egy sötét és titokzatos stílust képvisel, feszült ütemekkel és kísérteties énekmintákkal fűszerezi a zenéit. 2014-ben Dark Light című dala azonnal óriási sikert aratott, jelenleg 71 millió lejátszásnál tart a YouTube-csatornáján. Night Lovell önállóan adta ki 2014-es projektjét, a Concept Vague-et, valamint annak 2016-os folytatását, a Red Teenage Melodyt. 2019-ben visszatért a Goodnight Lovell-lel, egy olyan nagylemezzel, amelyen $uicideBoy$, Gnar és Lil West is közreműködött. A június 29-i koncerten Ekhoe, Gyuris, Grasa, Slowgod és Sammiebeats is közreműködik.

További infók 

Június 30., péntek

15 éves a Dürer! Európa Kiadó-koncert

15. születésnapjához érkezett a Dürer Kert, amit több ingyenes koncert keretében ünnepel. Június 30-án a magyar alternatív könnyűzene úttörő, mára legendássá vált formációja, az Európa Kiadó érkezik. A ’80-as évek elején alakult, Menyhárt Jenő gitáros-énekes-igazgató köré épülő Európa Kiadó közel 40 éves fennállása alatt számos emblematikus felállásban működött, jelenleg Menyhárt Jenő mellett Bujdosó János, Kálmán András, Koroknay András és Gyenge Lajos a zenekar tagjai. 2020-ban rögzítette új lemezanyagát az együttes, Love 2020 címen, amely végül 2021 októberében jelent meg.  

További infók 

Bezár az Aranykorsó

Június 30-án nyit ki utoljára a legendás Aranykorsó. Buda egyik legkedveltebb kiskocsmája a Karinthy Frigyes út sarkán 23 éve kínálta a sört és a bort, most az önkormányzattal való huzavona következtében vérzett el. Pénteken egy hatalmas buli keretein belül vesznek búcsút a helytől, amire mindenkit szeretettel várnak.

További infók

Július 1., szombat

Josef Nadj: OMMA

„A tánc az emberi kifejezésnek az egyik legmagasabb és legtisztább formája” – mondja Josef Nadj (Nagy József) világhírű, magyar származású koreográfus, aki július elején Budapestre is elhozza a tánc születését kutató, OMMA című produkcióját. A koreográfus szerint az afrikai kultúra a tánc bölcsője, így a műfaj gyökereit kutató előadáshoz a déli kontinensről válogatta szereplőit: a nyolc táncművészből álló társulat Maliból, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Burkina Fasóból és a két Kongóból érkezett.

A július 1-jén és 2-án a Városmajor Szabadtéri Színpadon látható előadást az általuk hozott sokféle hatás, kultúra, mozgás és történet hatja át: mindenki a saját nyelvét, identitását, saját táncát képviseli. „Fogadjuk el a másikat és ismerjünk magunkra benne!” – inti az OMMA nézőit az alkotó. (x)

További infók 

Radiocafé party: Richard Dorfmeister (AT)

Új időszámítás kezdődött, és megint elindult a radiocafé: július elsején az Akvárium Klub teraszán kezdődik a hangolódás, ahol ott lesz a radiocafés DJ-k színe-java, Tibsã, Von Yodi, Nafta, Superman, GLMB, Selector Emká és Rob. Az Akvárium Bisztró kapui este 10-től nyitnak, a házigazda pedig Richard Dorfmeister lesz. Fellép még Cyborg Templar, Infragandhi, Marvin és a Push’n’Ball.

További infók

Tom Jones (UK)

A legendás walesi énekes, Sir Tom Jones továbbra is a világ egyik legnépszerűbb előadója, időtlen slágereivel, tehetségével és karizmájával ragadja meg a közönséget. Hat évtizede tartó karrierjével minden idők egyik legsikeresebb énekese, aki több mint 100 millió lemezt adott el, s a mai napig a zeneipar megbecsült és befolyásos tagja.
 
Tom Jones mindig is a dalai és hangja erejéről volt ismert, világslágerei, mint az It's Not Unusual, a What's New Pussycat?, a Delilah vagy a Green, Green Grass of Home mellett dinamikus színpadi előadásai igazi legendává tették. Mindig is rendkívül széles zenei skálán mozgott, és az évtizedek alatt több tucat előadóval dolgozott együtt, Stevie Wondertől és Aretha Franklintől Van Morrisonig, Dolly Partonig, az Art Of Noise-ig és Ed Sheeranig. Július elsején őt köszönthetjük az MVM Dome színpadán.

További infók 

Hunyadi téri kertmozi: Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Szombat este érdemes lesz elővenni a pokrócokat, a popcornt és a szúnyogriasztót, a Hunyadi téren ugyanis szabadtéri mozizásra készülhetünk. Baranyi Benő első nagyjátékfilmjét, a Zanox – Kockázatok és mellékhatások című alkotását láthatjuk, mely romantikus és sci-fi-jegyekkel átszőtt vígjáték.

További infók 

Július 2., vasárnap

Ruhacsere a Rakparton

Július 2-án a Swappis  Ruhaforgó és a Valyo szervezésében ruhacserén vehetünk részt a Jane Haining rakparton. A szabályok egyszerűek: használt vagy nem hordott ruháinkat, kiegészítőinket elvihetjük és a közösbe dobhatjuk, majd indulhat is a kincskeresés!

További infók 

Tánc a parkban: Erdőfű

Idén is folytatódik a Városliget sorozata, a Tánc a parkban, amelynek keretében a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán július 2-án az Erdőfű muzsikál. Az Erdőfű Magyarországon tevékenykedő táncházzenészek összefogásából jött létre. Tagjai mind elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, táncházakban és koncerthelyszíneken egyaránt.

A zenei műhelynek is tekinthető kezdeményes célja, hogy átfogó képet adjon a magyarlakta területek és a velünk együtt élő etnikumok vonós népzenéjének sokszínűségéről, az adott vidék vagy falu sajátosságait tartva szem előtt. A zenei társulás ars poeticája elmélyült szakmai tudást és specifikus hangszerismeretet igényel egy-egy tájegység zenei hagyományaira nézve, ezért fontos szempont, hogy az Erdőfű tagjai külön-külön is kellő tapasztalattal és tudással rendelkeznek a hangszeres népzene megszólaltatásában.

További infók 

Szarvasgomba-hétvége a Nourban

Szarvasgomba-rajongók, ez a hétvége rólatok szól! Júliusban két napig újra elérhető a Nour nemrég bemutatott szarvasgombás fagylaltja, az éjfekete Twist&Truff! Ezen a hétvégén bemutatják új, szarvasgombával készülő desszertjüket is, illetve az évben egyetlen alkalommal kedvezménnyel rendelhető meg az első magyar luxustorta, a La Truff – bármelyik 2023-as dátumra.

További infók 

Wes Anderson: Asteroid City

Az 50-es évek közepén egy amerikai kisvárosban éppen zajlik a Junior Stargazer kongresszus, melynek menetét teljesen felborítja egy, az egész világot megváltoztató esemény. Wes Anderson legújabb filmjét, az Asteroid Cityt nézhetjük meg június 2-án a budapesti Cinema Citykben vagy a művész mozikban.

További infók 

Július 3., hétfő

Champagne x Oyster

Július első hetében az Ensō gasztronómiai újdonságokkal vár: bemutatják az új champagne-t, amit erre a nyárra választottak ki a Bortársaságnál, hogy a szezonban az Ensō signature-buborékosa legyen. Ezt pedig méltó módon, egy egyhetes pezsgő- és osztrigamaratonnal ünneplik.

További infók 

Július 4., kedd

A cukiság faktor

Keddre a Ludwig Múzeum legújabb időszaki kiállítását ajánljuk, amely a kortárs képzőművészetben jelen lévő, aktuális és egyre nagyobb szakmai érdeklődést kiváltó jelenség, a cukiság (cuteness) témáját járja körül.

A kiállításon 14 ország összesen 32 művésze vesz részt, köztük olyan nemzetközileg elismert kortárs művészek munkái láthatók, mint Cosima von Bonin, Eddie Martinez, Annette Messager, Austin Lee, Takashi Murakami, Katherine Bernhardt, akik mellett a fiatal hazai (Bozó Szabolcs, Makai Mira) és régióbeli (Maja Djordjevic, Martin Lukáč) alkotók műveivel is megismerkedhetünk június 23. és november 12. között. (x)

További infók 

Trapp Dominika: „Gyűrűként zárul valami elevenre”

Trapp Dominika legújabb munkáin keresztül a csapda mint dimenziókapu metaforikus tartományait vizsgálja. Értelmezése szerint a csapdában a táj ágenciája az ember által drámai módon eltérített formában nyilatkozik meg. A képek az élesítés és a hatástalanítás mozzanatait érik tetten – az előbbiben egyértelmű az emberi szándék, az utóbbit mintha más erők mozgatnák.

A kiállítást július 14-ig látogathatjuk a Kisteremben, 4-én pedig tárlatvezetésen is részt vehetünk, ahol maga Trapp Dominika avat be a művészetébe.

További infók 

Július 5., szerda

Budapest Bár

A Budapest Bár több mint 15 éve képviseli az eredetiséget a hazai könnyűzenei palettán, ez idő alatt 11 lemezt jelentettek meg, és több mint 1000 koncerten szereztek felejthetetlen élményeket közönségüknek. A stílusokon átívelő zenekar filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres slágereket dolgoz fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében. A különleges egyveleget a legsokszínűbb énekesek teszik teljessé, ráadásul a Budapest Bár-család összes tagja ott lesz július 5-én a Budapest Park színpadán!

További infók 

Borszerda – Fény és árnyék

Júliusban is rendhagyó múzeumi programmal várnak a Magyar Nemzeti Galéria Borszerda eseményein, ahol a képzőművészet és a borászat ötvözésének lehetünk tanúi. 4-én a meghívott vendég a Pannonhalmi Főapátság borászata lesz, mely Magyarország legrégebbi szőlészeti-borászati hagyományokkal bíró pincészete.

Ebben a hónapban a Gulácsy. Na’Conxypan hercege című Gulácsy Lajos-életmű-kiállítás és a grafikai kísérőtárlat lesz a középpontban, melyhez az eseményen több tárlatvezetés és beszélgetés kapcsolódik. Az est során a kóstolók, az előadások és a kiállítás mellett koncertre is számíthatunk Párniczky András és Ajtai Péter jóvoltából.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék