A restaurált klasszikusok és filmtörténeti gyöngyszemek nemzetközi fesztiválját, a Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 12–17. között immár hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Filmintézet. A világhírű Kordák univerzuma lesz ezúttal Budapest legnagyobb filmes eseményének központi témája.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton idén is a jól bevált helyszíneken, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat, és ezúttal sem maradhatnak el az ingyenes szabadtéri vetítések a Bazilika előtt, a Szent István téren. A rendezvényt szakmai programok, kerekasztal-beszélgetések kísérik, valamint több restaurálási premier és filmtörténettel foglalkozó alkotás bemutatója is várható.

A fesztivál kiemelt témája a Korda-univerzum lesz,

A fesztivál kiemelt témája a Korda-univerzum lesz,

a látványos közönségkedvenc filmek alkotója, a Sir Alexander Kordaként világhírűvé vált Korda Sándor rendező-producer születésének 130. évfordulója alkalmából. A filmválogatás nemcsak Korda Sándor pályáját és fontosabb alkotásait mutatja be, hanem azt az izgalmas szellemi közeget, azokat a magyar és nemzetközi munkatársakat is, akik közreműködtek a II. világháború utáni brit filmipar megteremtésében, többek között a két másik Korda testvért, Zoltánt és Vincét, és a legendás forgatókönyvírót, Bíró Lajost.

A Budapesti Klasszikus Film Maratonon nagy vásznon, felújítva lesz látható többek között Korda első világsikere, a VIII. Henrik magánélete, a Vivien Leigh és Laurence Olivier főszereplésével készült Lady Hamilton és az Orson Welles főszereplésével forgatott A harmadik ember. A fesztivál további szekcióiban sport és mozgókép témában lesznek láthatók izgalmas alkotások, fontos női alkotók filmjei, továbbá a filmek visszarepítenek az időben, hogy bemutassák a 150 éves Budapestet és felidézzék a magyar közönség örök kedvencét, Latabár Kálmánt. A Maraton külön szekcióban mutatja be az Emeric Pressburger néven Nagy-Britanniában világhírűvé vált, Oscar-díjas Pressburger Imre alkotásait is. Minden további információ ide kattintva érhető el.

Címkék