Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Budapest

Nőnapi adománygyűjtés Józsefvárosban – Higiéniai eszközökkel segíthetjük a rászorulókat

Adománygyűjtést szervez a Józsefvárosi Önkormányzat nőnap alkalmából, március 5-ig több helyszínen adhatunk le higiéniai cikkeket.

Budapest

Hőhullám a IV. kerületben – Miért mindig Újpesten dől meg a melegrekord?

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok, sok közülük Újpesten. Ez a kerület lenne a város legmelegebb helye?

budapest

Gazdagrét, Kurucles és Vérhalom – Az 1847-es dűlőkeresztelőn 56 domb és rét kapott új nevet

Sas-hegy, Gazdagrét és Csillebérc, Farkasrét, Kelenföld és Naphegy, Törökvész vagy Vérhalom. Csak néhány azok közül a dombok, kirándulóhelyek, városrészek közül, amelyek 176 éve, Döbrentei Gábornak köszönhetően kaptak addigi német nevük helyet magyarosabbat. A reformkor szellemiségét tükröző dűlőkeresztelőt Zugligetnél olyan mulatság kísérte, hogy mindenki egyből meg is jegyezhette az új elnevezések többségét.

Pest-Budán a török uralmat követően legalább annyi német szót lehetett hallani, mint magyart. Mivel a térképek is legtöbbször német nyelvűek voltak, azon sem csodálkozhatunk, hogy a Budát körülvevő dombokat és mezőket is ilyen elnevezéseken ismerték. A XIX. században azonban a magyar lakosság növekvő számának és a nemzeti öntudatra ébredés éveinek nyomán 

megszületett az igény a magyarosabb helynevekre is.

megszületett az igény a magyarosabb helynevekre is.

A Budapest környéki dűlők átnevezésének ötlete Döbrentei Gábor fejéből pattant ki 1844-ben. A költő, akinek egyébként történelem szavunkat is köszönhetjük, de királyi tanácsos és a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt, a Honderű című újság hasábjain indított cikksorozatot Visszamagyarosítás Pesten címmel, és 56 helynév megváltoztatását javasolta.

Egyes esetekben – például Kelenföld, Sasad vagy Nyék – a török kor előtti magyar névhez nyúlt vissza, máskor, például Farkasrét (Wolfswiesen), Gazdagrét (Reiche Reid), Naphegy (Sonnenberg), Ördög-árok (Teufelsgraben) vagy Szépvölgy (Schönthal) kapcsán a német nevek tükörfordítását használta, de olyan is előfordult, hogy saját érzékére hagyatkozott, így születetett meg a Tündérhegy vagy a Vérhalom szó. Utóbbi, kevéssé barátságos hangzású elnevezés egyébként a legendák világából érkezett, állítólag itt temették el először Hunyadi Lászlót, később pedig Martinovicsékat is. 

De Döbrenteit dicséri Kurucles neve is, arra utal, hogy innen indulva támadták Budát a kurucok a Rákóczi-szabadságharc idején.

De Döbrenteit dicséri Kurucles neve is, arra utal, hogy innen indulva támadták Budát a kurucok a Rákóczi-szabadságharc idején.

Nyelvújítónk igyekezetének köszönhetően Buda város közgyűlése 1847. június 11-én 56 új elnevezést fogadott el, ám ez már akkor sem lett volna elég az új szavak sikeréhez, így Döbrenteiék nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki a neveket. A mulatság helyszíne a frissen magyarosodott Sauwink(e)l, vagyis Zugliget és egy itteni vadászmajor volt, és mintegy 150-en vettek részt rajta. Az ünnepély a Hunyadi László nyitányával indult, majd a Tündérhegyre sétáltak, és felolvasták a közgyűlés június 11-én kelt nyilatkozatát. Az eseményről a helyszínen emléktábla is megemlékezik.

Az 56 új név közül egyébként nem mindegyik aratott sikert, a Bátory-hegynek nevezett magaslatot ma inkább Hárshegyként ismerjük, de Virradó, Mátyáscsorgó és Nádorkút neve is a ködbe veszett már. Csatárka, Csillebérc, Dobogó, Farkasrét, Farkasvölgy, Gazdagrét, Kelen-bérc, Kelenföld, Kőérberek, Kurucles, Kútvölgy, Madárhegy, Mártonhegy, Naphegy, Németvölgy, Nyék, Orbánhegy, Ördög-árok, Őrmező, Örsöd, Pálvölgy, Pasarét, Péterhegy, Petneházyrét, Rézmál, Sasad, Sas-hegy, Spanyolrét, Svábhegy, Szemlőhegy, Szépvölgy, Törökvész, Vérhalom, Zugliget és Zöldmál azonban mind Döbrenteinek köszönhetően kapta ma is használt nevét. Az esemény pedig felhívta a figyelmet a magyarosabb, a város életét, történelmét jobban tükröző névadás fontosságára is.

A dűlőkeresztelőről évente teljesítménytúra keretében is megemlékeznek, a mostani kirándulás előreláthatólag szeptember 17-én lesz. Így már egy kiadós túra keretében is elmélkedhetünk arról, hogy milyen más is lenne ez a város megszokott, sokszor természetesnek vett nevei nélkül.

Források:


Cimkék

Hasonló tartalmak

Budapest

Budapest és a bűvös 7-es szám

Rejtélyes oknál fogva a 7-es számot misztikus titokzatosság lengi körül. Ezért megnéztük, mi az, ami kötődik vagy kötődött ehhez a számhoz Budapesten.

Budapest

Teljesen átépíthetik a Clark Ádám teret

Bár úgy tűnt, a Lánchíd rekonstrukciójával sok változáson esett át maga a tér is, teljes felújításáról most írtak alá szándéknyilatkozatot

Neked ajánlott

A