Nyár elején már aligha van ember, aki nem a szabadba vágyik, sőt, ezt most nemcsak az időjárás, hanem a június 15. és 21. közötti szabadtéri programok is megkövetelik! Pénteken jön a Mozgás Éjszakája a Hősök terére, ahol számtalan mozgásformát próbálhattok ki egészen szombat hajnalig, mindezt teljesen ingyen. A Rakpart nyitó hétvégéjén pedig birtokba vehetitek a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt: vár rátok ott jóga, gyerekprogram és zene is. Ha undergroundabb szinten mozognátok, akkor vétek lenne kihagyni a Metrófesztivált, ahol az M3-as metróvonal felújítását koncertekkel, kiállítással, stand-up comedyvel és játszótérrel ünnepelhetitek.

Június 15., csütörtök

Metrófesztivál – Menni jöttél, de maradni fogsz!

Május 22-én zárult le az M3-as metróvonal felújítása. Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros méltó módon zárja le ezt az átszállásokkal, pótlóbuszokkal, mozgólépcsőzéssel és várakozással túlterhelt öt évet: június 15-én és 16-án a metró felújított állomásain koncertekkel, kiállítással, stand-up comedyvel és játszótérrel várnak bennünket.

A Nagyvárad téren többek között a Jazzbois és Galactic Jackson koncertezik, az Arany János utcánál a Momentán Társulat és a Baltazár Színház, a Nyugati pályaudvar megállójában pedig a Soharóza is fellép. Emellett még a Corvin-negyed, a Kálvin tér, a Deák Ferenc tér és a Lehel tér megállókban is számíthatunk izgalmakra.

További infók 

Budapest – a város és hídjai

Budapest egyesítésének 150. évfordulója és a Széchenyi lánchíd felújítása alkalmából Budapest Főváros Levéltára kiállításon mutatja be a Dunát átszelő budapesti hidak történetét. A mai Budapest múltja szorosan összefonódik a Dunával, a folyamon való átkelés bonyodalmaival és lehetőségeivel és az adottságai okán a vidéki területek felől itt összefutó utakkal. 

A kiállításon ezeket az összetett kapcsolatokat láthatjuk: a főváros terjeszkedése szükségessé tette az újabbnál újabb hidak építését. A hidak építése, lerombolása, felújítása és fenntartása fontos társadalmi-gazdasági folyamatokat indított, egyúttal a Budapestet érintő történelmi események lenyomatait is hordozza. Az új átkelőhelyek pedig visszahatottak a város arculatára, meghatározták az érintett városrészek fejlődését és a három település, Óbuda, Buda és Pest egységes fővárossá, világvárossá válását.

További infók 

Június 16., péntek

Mozgás Éjszakája

Június 16-án ismét a Hősök terén és környékén rendezik meg a Mozgás Éjszakájátahol több ezer ember társaságában sportolhatjuk át az éjszakát. Bemelegíthetünk egy pörgős zumbával, vagy felpattanhatunk a 100 spinningkerékpár egyikére. Gyalogtúrán a Néprajzi Múzeum új épületének tetejét fedezhetjük fel, de jóga, tánc és boulder is vár ránk. Idén sem marad el az éjszakai futóverseny, túra vagy biciklizés, és az összesen 18-féle mozgásforma közül ki-ki megtalálhatja a hozzá passzolót. Az egészen másnap hajnalig tartó eseményen ingyenes a részvétel.  

További infók 

Gyerek Sziget

Gyerekekkel népesül be június 16. és 18. között a Hajógyári-sziget az idei Gyerek Szigeten. Fontos változás az előző évekhez képest, hogy most egyetlen hétvégén vehetünk részt a szabadtéri családi fesztiválon. Ennek ellenére több mint 40 ingyenes program közül választhatnak a kicsik, a nagyobbak és szüleik. Érkezik Halász Judit, és lesz többek között akadálypálya cserkészekkel, bábszínház, bűvészkedés, barkácsolás és sok-sok szórakozás.  

További infók 

Typo Showroom Summer Sale

Június 16-án és 17-én között is summer sale-lel indíthatjuk a szezont a Typo Showroomban, ahol több ezer ruhát értékeltek le, és teli lesznek a turkálódobozok is. Pénteken Sazabio, szombaton pedig Vedat Akdağ felel az emelkedett hangulatért, a fáradt vendégekbe pedig a szokásos vodka-szóda és fröccs lehel majd új életet.

További infók 

Funky Pho tribute napok a Pántlikában

Három év hallgatás után, június 16-án újból hírt ad magáról a Funky Pho, ezt pedig egy péntektől vasárnapig tartó eszem-iszommal ünnepelhetjük a Pántlikában. Klasszikusokkal és speciális ételkülönlegességekkel is várnak bennünket ezeken a napokon: kóstolhatunk pho-t lassan főtt lábszárral, a Funky Pho legendás kimcsijét, de lesz pacalsali és grillsaláta gyömbéres csirkével. A különlegességre vágyóknak érdemes kipróbálniuk a díjnyertes ázsiai bisztró és a Pántlika szerelemgyerekét, a Funky Pántlika Burgert is. 

Pénteken a Funky extulajdonosai, Éva és András személyesen fognak főzni és kiszolgálni, és a régi staffból is többen tiszteletüket teszik. Ott lesz Turi Peti a Tilos Rádióból, aki a muzsikaszóért és a jó hangulatért felel majd.  

További infók 

Június 17., szombat

Historical Tales: Mathame (IT)

Június 17-én újabb Historical Tales-bulira készülhetünk, és egy nem hétköznapi helyszínen, a budai Vár Oroszlános udvarában lép fel a Mathame. Az olasz testvérpárból álló technóduó hangzásvilágát az Etna lábánál töltött évek alapozták meg, majd 2018-ban robbantak be, többek között a Nothing around us és Fade into You számokkal. Készítettek már remake-et Diplo, Lost Frequencies, ZHU, Adriatique és Vril zenéjéből, májusban pedig felkerültek a Billboard listájára is, a Tiëstoval közös kollaboráció, a Feel Your Ghost megjelenésének köszönhetően.

További infók 

Rakpart nyitó hétvége

Június 17. és szeptember 24. között a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán, a Jane Haining rakparton hétvégente nem lesz autóforgalom. A nyitó hétvégét június 17-én méltó módon avathatjuk fel: lesz zene, sport, gyerekprogram és mindenekelőtt sétálók, bringások, görkorisok, rolleresek. Szombaton bűvészshow-t nézhetünk meg, este pedig a Csángálló vár, vasárnap városi evezésre, jógára, Hosszúlépés sétára és szitázóworkshopra is számíthatunk.

További infók 

V. Gárdonyi Piknik

Szeretjük a Bartók Béla utat. Részben azért, mert itt mindig történik valami. Június 17-én például a(z ötödik) Gárdonyi Piknik. A B32 Galéria előtti teret koncertek, virágbomba- és printkészítő-workshopok és termelői piac foglalja majd el. De a Játszóház Projektnek köszönhetően közösségi társasozással is fokozhatjuk a piknikhangulatot. (x)

További infók 

Nemzeti Atlétikai Központ és Szabadidőpark Családi nyitónap és futóverseny

Június 17-én megnyílik Budapest új szabadidőparkja, benne a Nemzeti Atlétikai Központtal. Ennek örömére ingyenes családi napot tartanak, amelyen játékos formában ismerkedhetünk meg az atlétika versenyszámaival, és bebarangolhatjuk a létesítményt. Sőt, aki regisztrál a futóversenyre, az még a profi sportolók előtt kipróbálhatja a futópályát. Így pedig abból is ízelítőt kaphatunk, hogy milyen lesz Budapest legújabb szabadidőparkja, amikor a vb után visszakerül a városlakókhoz

További infók

Június 18., vasárnap

Brunch + Pop-up – jewel edition

A nyári szettek mellé már csak az ékszerek beszerzése következik, amit meg is tehetünk június 18-án. A brunchcsal egybekötött pop-upon három márka gyöngyszemei közül válogathatunk: a LUIZA jewels, MALNAjewellery és a Goldenhour pakolják ki kincseiket a Greenhabit asztalaira. A vásárlás mellé isteni reggelivel, kávéval és Mimozával készülnek a szervezők, de meglepetésre is számíthatunk.  

További infók 

Son Lux (US)

Son Lux eredetileg tavasszal turnézott volna Budapesten, de végül június 18-ra időzítették a koncertet. A földrajzilag és kulturálisan is sokszínű zenekar tagjai, Rafiq Bhatia, Ian Chang és Ryan Lott más-más hangzásvilágot képviselnek, így lesz a zenéjük aprólékosan kidolgozott, izgalmas kavalkád. A Dürer Kert-es fellépésük során hallhatunk majd a trió öt lemezéről is számokat, de az azóta megjelent új dalt is.   

További infók 

Június 19., hétfő

Kezdd a hetet a szájízed szerint! 

Egy korábbi cikkünkben jó sok brunchos és villásreggelis helyet összegyűjtöttünk, így van honnan szemezgetni, ha szeretnénk feldobni a kedvünket egy nehezen induló hétfői reggelen. Legyen az péksüti, édes, sós, tojásos reggeli, specialty vagy olasz kávé, ha teli gyomorral kezdjük a napot és a hetet, akkor az már rossz semmiképpen sem lehet!

További infók

Japán Filmhét

Idén június 19. és 23. között vehetünk részt a Japán Filmhéten, a Toldi moziban. Hétfőtől péntekig öt filmet tűztek műsorra, amelyeket angol és magyar felirattal nézhetünk meg, minden nap 18:30 órai kezdéssel. A vetített filmek a StepFinal Fantasy XIV – A hős apu onlineA magányos szilvafaAsahi-za Mozi drámai hazugságai és A hosszú búcsú.

További infók

Június 20., kedd

abakanon – A test emlékezete

Szépművészeti Múzeum egyedülálló nemzetközi összművészeti produkciónak ad otthont Magdalena Abakanowicz lengyel képzőművész születésnapján. Az abakanon – A test emlékezete című előadást a múzeum gyűjteményében őrzött, Ketrec című, ember nagyságú szobor ihlette, amellyel a térinstalláció részeként június 20-án találkozhatunk.

Az előadás művészetértelmező szemlélettel közelít az életműhöz. A test emlékezete a tánc-, a báb-, a képzőművészet és a kortárs zene szintézise által törekszik a kimerevített rítusokként értelmezhető Abakanowicz-művek megidézésére. Misztikus és mitikus világok jelennek meg a színpadon, ahol az örök mozdulatlanságba zárt figurák életre kelnek.

További infók 

Szécsi Noémi: Nem eshet örökké

Szécsi Noémi Nem eshet örökké című sorozatában egy megosztó témát dolgoz fel: a boszorkánysághoz kapcsolódó évszázados előítéletek lebontására, valamint a mai Magyarországon önmagukat boszorkányként meghatározó nők közösségeinek bemutatására törekszik, mely világ sokak számára ismeretlen és láthatatlan.

A művész különböző rituálék résztvevőjeként ismerhette meg ezeket a közösségeket és örökíthette meg erős, független tagjait. Nem eshet örökké című sorozata kiemelten portrékból áll, de más műfajokkal (mint a tájkép és a csendélet) is kiegészül, melyek tágabb kontextualizálásra adnak lehetőséget, egy közösségi eseményt, rituálét vagy tárgyakat, helyszíneket megmutatva. Mindezeket olyan szimbolikus kompozíciókba gyűjti, melyek kerülik a boszorkányok képi ábrázolási közhelyeit.

További infók 

Június 21., szerda

Eszméimet nem cserélem – Titkos irodalmi mulatság és kesergés

Irodalomtörténet és színház találkozik a Nyáry Krisztián és Horváth János Antal által megálmodott előadásban, amely a Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. születésnapjára készült. Az elmúlt száz év képét megrajzoló előadásban megelevenednek a magyar irodalom nagyjai: Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső. Egy rendkívüli időutazás, amelyen a színház és a környék elmúlt száz évének eddig nem ismert részletei is feltárulnak. (x)

További infók 

A jóga világnapja a Hármashatár-hegyi reptéren

Az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a jóga világnapjává nyilvánította. Így 2015-től ezen a napon minden évben együtt jógázhatunk egy időben az ország, sőt a világ számtalan pontján.

A kezdeményezéshez a Downdog Jógastúdió is csatlakozik, és 21-én reggel fél 7-től egy 65 perces jógára invitálnak bennünket. A találkozó az Arad és a Kánya utca sarkánál lesz, onnan sétálhatunk át közösen a mezőre.  

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék