Budafok-Tétényben, a sajnos évek óta zárva tartó Nagytétényi Kastélymúzeum közvetlen szomszédságában nyitott meg a Magyar Nemzeti Múzeum Campona Victrix nevű szuper jó látogatóközpontja, melyben kiállítótér, mellette pedig kőtár és régészeti park is található. Az igazi különlegességét azonban az adja, hogy pontosan azon a helyen áll, ahol egykor a Campona nevű római katonai tábor is, melynek történetéről, életéről és mindennapjairól mesél a Campona Victrix.

Pannónia provincia meghódítása több hullámban zajlott: i. e. 35-ben kezdődött, és i. sz. 49-ben fejeződött be, majd a rómaiak egészen a 430-as évek elejéig megtartották a területet, amit a hunok miatt adtak fel. Meg persze azért is, mert addigra a birodalom – a Nyugatrómai Birodalom – nagyon meggyengült. Pannónia határtartomány volt, közel 400 évig létezett, és állta a sarat a be-betörő vagy azt megkísérlő barbárokkal szemben. A provincia területén több római katonai tábor is működött, a legismertebb és legnagyobb Aquincum volt, ahol jórészt a gyalogság állomásozott, az i. sz. 50-ben létesült Camponában pedig a lovas segédcsapat.

Miután a régészek felfedezték a tábor nyomait, sokáig mást nem nagyon érdekelt rajtuk meg a helytörténészeken kívül. Majd 100 évig rá se bagóztak a területre, így egy elhanyagolt, gazos vidékké változott. Ráadásul a dolgot nehezítette, hogy időközben több tulajdonosa is lett a területnek: állam, önkormányzat, magánszemély és cég (MÁV) is. Amikor megszületett az elhatározás, hogy létesüljön itt valami, ami méltóképp feltárja és megőrzi a múlt emlékeit, komoly lobbitevékenységre volt szükség ahhoz, hogy végül minden vagy legalábbis majdnem minden egy kézbe kerüljön – a magántulajdonú területeket leszámítva. A mostani régészeti park pontosan az egykori tábor helyén található, de csak a nagyobbik felén. A kisebbik részét magánházak foglalják el, bár szinte biztosnak mondható, hogy alattuk a föld rejt még feltáratlan kincseket, persze nem szó szerinti kincseket. 

A szépen kialakított Campona Victrix jelenleg három részből áll. A főépületen belül található a tábor történetét feldolgozó kiállítás, mely tárgyi emlékek, reprodukciók, filmek és feliratok formájában meséli el Campona Victrix (Győzedelmes Campona) történetét, sőt egy makett megmutatja, hogy nézett ki a teljes tábor, de ki van állítva mellette az aquincumi tábor makettje is. Az épületből kilépve fogad bennünket a kőtár, ahol a környéken feltárt emlékek egy része, nagyjából harmada látható, összesen 16 darab: szarkofágok, sírsztélék, építési táblák, oltárok, reliefekkel és domborművekkel díszített épületelemek, köztük egy oszlopfő is. És van maga a park. 

Bár a park bejárható, és táblák meg nagy képek mutatják, mi hol állt annak idején, illetve hogyan is nézett ki az adott helyen a tábor, ez a rész még nincs kész teljesen. Rekonstruálják majd a tábor pár építményét, illetve nemrég szerezték meg a MÁV-tól a Duna felé néző területet, ahol egykor a kapu is állt, és ami most még eléggé gazos, de rövidesen rendbe teszik, és a kapunak is elkészül majd a rekonstrukciója. Persze nem kell megijedni és azt gondolni, hogy nem kapunk teljes élményt. A régészeti parkot már most is érdemes felkeresnie az embernek, pláne ha érdekli a történelem, a Római Birodalom és Pannónia története, meg ha egy kis nyugalomra vágyik, merthogy itt az is várja. 

A kiállítóhely május 20. óta tart nyitva, és egészen október 31-ig várja a vendégeket. Hétköznapokon szerdától péntekig 10 és 18 óra között látogatható, de csak (online) előre megváltott jeggyel. Hétvégéken mindössze a hónap utolsó szombatján és vasárnapján tartanak nyitva, szintén 10 és 18 óra között, viszont ilyenkor a helyszínen is vásárolhatunk belépőt. Minden hónap harmadik szombatján ingyen látogatható az egykori római tábor. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a gyerekek számára egy játszótér is található a parkban, amit jórészt az egykori római táborok építészete inspirált. Vagyis a Campona Victrix nemcsak a felnőttek számára lehet érdekes, hanem teljes családi élményt kínál. 

Címkék

Elérhetőségek

Campona Victrix régészeti park 1225 Budapest Nagytétény, Szent Flórián tér (a Nagytétényi Kastélymúzeum mellett) Facebook-oldal Weboldal