Budapest egyik legkülönlegesebb helye a Cat Museum, ahol nemcsak mindent megtudhatunk a cirmos jószágokról, de igazi macskákat is simogathatunk. Természetesen szigorúan csak akkor, ha ők is úgy akarják. A tavaly megnyitott és azóta is nagy népszerűségnek örvendő kiállítás az utóbbi időszakban kibővült programmal várja a látogatókat.

„Nem is hiszed, milyen kellemesen telik az idő, ha egy macska dorombol az embernek!”

„Nem is hiszed, milyen kellemesen telik az idő, ha egy macska dorombol az embernek!”

Az idézet Bálint Ágnestől származik, és valóban mindenki egyetért ezzel a gondolattal, aki legalább egyszer átélte, hogy négy puha tappancs közeledett felé, aztán pedig a selymes bundájú jószág befészkelte magát az ölébe. A macskák mesék, mítoszok főszereplői, Egyiptomban istenként tisztelték őket, a középkorban boszorkányok szolgájának bélyegezték őket, műalkotások főszereplőjévé váltak, de ma már tudjuk, hogy ők valójában minioroszlánok, akiket szerencsére mi emberek is megsimogathatunk.

Sokan szeretik a cicákat, mégsem tartanak, mivel kicsinek érzik a lakásukat ehhez, vagy nem lenne elég idejük törődni a háziállatukkal. Többek között számukra is hatalmas élményt jelenthet a Vadász utcai Cat Museum meglátogatása. Az Arany János utcai metrómegálló közvetlen közelében található intézményben minden ezekről a négylábúakról szól; a velük kapcsolatos ismereteinket gyarapíthatjuk, ajándéktárgyakat vásárolhatunk, miközben a csend és a nyugalom szigetén érezhetjük magunkat. A hely varázsát elsősorban azonban kilenc szépséges cica adja, akik a múzeum területén kóborolva simogatásra várják a látogatókat. A nyolc állandó lakó mellett a kilencedik tag mindig menhelyes, örökbefogadható cicus.

Ráadásul az utóbbi időszakban a Macska Múzeum több figyelemreméltó újdonsággal gyarapodott.

Ráadásul az utóbbi időszakban a Macska Múzeum több figyelemreméltó újdonsággal gyarapodott.

Macska gyöngy fülbevalóval, Cirmosok a Halászbástyánál

Az alsó szint a „Macskák a nagyvilágban” tematika köré épül. Itt ismert festményeket csodálhatunk meg, ám mindegyikben van egy kis csavar, az emberalakok helyét macskák veszik át. Budapest helyszíneit is bemutatják festményeken, cirmosok ezeken is helyet kapnak. A korábbi alkotások közé újak is bekerültek, de az egyiptomi cicás fotófalnál vicces kellékekkel, szelfiállvány segítségével tudunk magukról képet készíteni emlékbe,

így azok is találnak néznivalót, akik újabb alkalommal térnek vissza. Illetve itt kapott helyet a gyereksarok, ahol a kicsik kedvükre színezhetnek, rajzolhatnak.

így azok is találnak néznivalót, akik újabb alkalommal térnek vissza. Illetve itt kapott helyet a gyereksarok, ahol a kicsik kedvükre színezhetnek, rajzolhatnak.

Izgalmas újdonságok a Cat Museumban

A Macska Múzeum lépést tart a közösségi média legújabb trendjeivel is, a festménygaléria részbe nemrég egy AR-t (magyarul kiterjesztett valóságot) alkalmazó technológiával készült alkotás került be, ezt használva az Instagram profilunkhoz feltöltött filterekkel kétféleképpen is „életre lehet kelteni” az oroszlánfejet.

A Dzsungel teremben a macskák biológiai sajátosságairól, szervezetük lenyűgöző működéséről tudhatnak meg többet a látogatók, egyes közkedvelt fajtákról külön leírás is található. Szintén itt érhető el a macskás kvíz és a tematikus filmvetítés, de a legnagyobb népszerűségnek talán a relax kuckó örvend, ahol a legnagyobb kényelemben feledkezhetünk el a mindennapok problémáiról, és ha szerencsénk van, akkor valamelyik cicával az ölünkben tehetjük ezt.

Az eddigi elemeket színesítő újítás a felső szinten található porcelán kollekció, amelyikben Zsolnay, Herendi, Hollóházi és külföldi darabok is megtalálhatóak.

Az eddigi elemeket színesítő újítás a felső szinten található porcelán kollekció, amelyikben Zsolnay, Herendi, Hollóházi és külföldi darabok is megtalálhatóak.

Állatorvosok is tartanak előadásokat

A kiállítás sztárjai azonban nem mások, mint a macskák: Maki, Vattacukor, Leonardo és társaik. A múzeum honlapján mindegyik cicának saját profilja van, hiszen mindegyikük külön egyéniség, de egy közös vonás mégis van bennük. Kiválasztásuknál elsődleges szempont volt, hogy nyugodt, barátságos természetű állatok legyenek az intézmény lakói, hiszen nekik és nekünk, embereknek is így lesz élmény a látogatás.

A múzeumban a cicák jóléte és nyugalma prioritás, így sok macskakávézóval ellentétben ide csak kis turnusokban jöhetnek a vendégek. Az intézmény küldetésének érzi az állatok jólétét, éppen ezért a közelmúltban bevezette, hogy a macskák megfelelő táplálásáról szóló előadásoknak is teret adnak. A Cat Museum örökbefogadási programot is indított, mely két részből áll; egyrészt a fentebb említett ideiglenes befogadásból, másrészt az érdeklődő vendégeket, akik még több cica közül szeretnének választani, el is irányítják közvetlenül a menhelyekre.

A papucs kötelező, az időpontfoglalás erősen ajánlott

A múzeumi program végével a sikeres kvízkitöltők kihúzhatnak egy apró meglepetést a Zsákbamacskából, de a többi látogató sem feltétlenül fog üres kézzel távozni. Az ajándékboltban szebbnél szebb, macskákkal díszített vidám, igényes kidolgozású használati tárgy, például párna, kulcstartó, póló vásárolható meg, de kapható a híres cibetmacskás kávé is.

Fontos gyakorlati tudnivaló, hogy a Macska Múzeumba csak cipő nélkül lehet bemenni, a helyszínen papucsot biztosítanak, de saját lábbelit is lehet hozni. Illetve minden esetben szükséges a kézmosás és kézfertőtlenítés a cicasimogatás előtt az egészségük védelmében. Talán a legfontosabb információ, hogy előzetes bejelentkezés, időpontfoglalás mindenképpen javasolt, mert egyszerre csak kisebb csoportokban engedik be a látogatókat.

Címkék