A kicsiknek közeledik a vakáció, a nagyok pedig a tervezett nyaralás előtt szemezgethetnek jó néhány izgalmas eseménnyel a június 8. és 14. közötti napokon. Olyan nem mindennapi programokat is ajánlunk nektek, mint például a cseresznyeszedés és közös lekvárkészítés a Feneketlen-tó partján, ahova a gyerekekkel is ellátogathattok, de kóstolhattok perui borokat Fabók Mihállyal, sőt, ha már elég volt a vásárokból, moziból vagy az irodalomból, akkor irány a Tilos Maraton!

Június 8., csütörtök

94. Ünnepi Könyvhét

A Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területe a könyveknek adja át a főszerepet június 8. és 11. között, a 94. Ünnepi Könyvhéten. A négynapos rendezvényen szabadtéri színpadi programokra, könnyűzenei koncertekre, dedikálásokra és a résztvevő könyvkiadók műsorkínálatára készülhetünk, és a választék is színes lesz: 160 kiállító érkezik az eseményre.

További infók 

NUBU x Maurer Dóra

A NUBU kortárs divatház fontosnak tartja, hogy hidat építsen a művészetek többi ága felé, és számos korábbi NUBU kollekcióhoz kortárs hazai képzőművészek munkássága szolgált inspirációként. Legújabb, 2023-as nyári kollekciójának főbb stílusjegyeit, mint a geometrikus minták, rétegek és uralkodó színek ez alkalommal nagyban Maurer Dóra kortárs hazai képzőművész munkássága ihlette. Június 8-án a legújabb NUBU kollekciót és Maurer Dóra alkotásait nézhetjük meg a NUBU Házban. 

További infók 

Június 9., péntek

Budapest Nagyregény a 94. Ünnepi Könyvhéten

Az idei Ünnepi Könyvhét egyik kiemelt eseményeként a Budapest Nagyregény is bemutatkozik. Az irodalmi vállalkozás tavaly novemberben azt cűzte ki célul, hogy 23 kortárs magyar írót gyűjt egybe, akik egy közös alkotófolyamat során, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára egy nagyszabású irodalmi művet hoznak létre.

Június 9. és 11. között betekinthetünk a kulisszák mögé: félórás kerekasztal-beszélgetések során ismerhetjük meg az írók többségét, és az is kiderül, hogy milyen kapcsolat fűzi őket a kerületükhöz, vagy hogyan kapcsolódnak egymáshoz a szövegeik. (x)

További infók

Momentán Fesztivál – Az Imprósziget

Nagy mérföldkőhöz érkezik az egyik kedvenc budapesti imprószínházunk, a Momentán, ugyanis közeledik a 20. születésnapjuk. Nyár elején pedig már előre ünnepelhetünk velük a Momentán Fesztiválon, a belvárosi improvizációs minifesztiválon, ahol a stand up, az újságírás, a pszichológia, a színművészet, a bűvészet találkozik az improvizációval.

Ahogy a szlogenjük is leírja, az „imprósziget: egy falat impró, egy korty kultúra, egy csipet nyár Budapest szívében”, melyet érdemes megtapasztalnunk, ha szeretnénk felhőtlenül szórakozni, és jobbnál-jobb előadásokon részt venni június 9. és 11. között. (x)

További infók 

28. Duna Karnevál

Ismét beveszi a néptánc, a népzene, a hungarikumok és a fergeteges karneváli hangulat Budapestet! Nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9. és 16. között a főváros több helyszínén. A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, Bognár Szilvia és zenekara és a Romengo, látványos felvonulással, hungarikumok bemutatásával, nemzetközi táncházzal, a V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett nagyszabású gálával várják az érdeklődőket. (x)

További infók 

Kertész Attila: La Lutte

Kertész Attila érdeklődési köre középpontjában a tudatalatti, a psziché felfedezése, az ismerős és ismeretlen határvonala áll, a születés és a halál vonatkozásban. 

Az utóbbi időben a figurális festészet felé elmozdulva alkotja meg a félig emberi és félig állati formákat felöltő lényeit. Ezek az antropomorf teremtmények ugyanazon személyiség különböző minőségeinek jelképei, akik különbözőségük ellenére szétválaszthatatlan egységet alkotnak. Az élénk színek, vastag olaj stickkel megrajzolt körvonalak a téma vizuális feltárását is segítik. Ennek lehetünk szemtanúi a Gallery East of Edenben látható La Lutte kiállításon, május 24. és június 24. között.  

További infók

Június 10., szombat

Feneketlen-tavi cseresznyeszedés, lekvárfőzés és piknik

A magunk részéről futottunk, romantikáztunk, sőt búvárral is beszélgettünk a Feneketlen-tónál, de cseresznyét még biztosan nem szedtünk. Ha ti is hasonlóan vagytok ezzel, június 10-én bepótolhatjátok a lemaradást, ugyanis 15:00-tól elindul az egy tálba cseresznyézés. Ezt közös lekvárkészítés követi, közben pedig szól majd a zene, ellepik a füvet a piknikplédek, és gyermekprogrammal is készülnek a szervezők.  

További infók 

Báthory Erzsébet musical a Margitszigeti Színházban

Legenda vagy valóság? Gyilkos vagy áldozat? Hamis vádak vagy későn felszínre törő igazság? A magyar történelem egyik legrejtélyesebb nőalakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeten június 10-én, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban, és az azt megelőző hetekben. A legendás grófnő hátborzongató története kvíz, perjáték, egy, az eredeti dokumentumok másolataiból összeállított kiállítás és a színdarab szenvedélyes jeleneteivel kel majd életre a főváros szívében, talán végleg lerántva a leplet a négy évszázados méltatlan rágalomhadjáratról.

A fergeteges sodrású, nagy ívű dallamvilággal megalkotott, operai igénnyel megkomponált előadás egy, a féltékenység és hatalomvágy által ostromolt erős, ám érző nő, anya, feleség, szerető alakját festi elénk. A főszerepekben Benedekffy Katalint, Szemenyei Jánost, Szilágyi Jánost és Laczkó V. Róbertet láthatjuk. Az előadás a Kolozsvári Magyar Opera kiváló társulatának fellépése és vendégművészek szereplésével kerül színre. A rendező Bagó Bertalan, a koreográfiát pedig Novák Péter álmodta meg. (x)

További infók 

Vállfa Feszt – Alternatív divatshow

Egy évvel ezelőtt a Vállfa Projekt az etikus és fenntartható divat népszerűsítését tűzte ki céljául. Minden évszakhoz igazítva ingyenes ruhacsere eseményeket szerveztek, melyekhez workshopok és beszélgetések kapcsolódtak. A csapat június 10-re egy alternatív divatshow-t szervez, amelyben a fenntarthatóság mellett a divat konceptuális, (kritikai) üzenetvivő szerepe is kiemelt szerephez jut. 

Az eseményen részt vesz a bécsi székhelyű Kids of the Diaspora, a Dezső, és bemutatkozik a Terike from Budapest platform is. A Baltazár Színház Baltazáréji álom fantasztikus világát megidéző jelmezeit vonultatja fel, melyet Király Tamás készített, és megnézhetjük emellett a Vállfa Feszt pályázók kiállított ruhakölteményeit is. Az est házigazdái Oltai Kata, Bauer Petra és Bodó Helga lesznek.  

További infók 

Június 11., vasárnap

Bolhapiac, gyerekplacc, cseresznyevásár

Júniusban a hagyományos Hunyadi téri lommentő piacokat turbózzák fel a szervezők, ugyanis a 11-ei eseményhez társul most a Gyerekplacc és egy cseresznyevásár is. A vásárban egyedi és vintage tárgyak, könyvek, játékok, divatcikkek és egyéb használt, de jó állapotú portékák közül válogathatunk, az aprónép pedig színházi előadásokon, kreatív sarokban ütheti el az időt, de a lekvárfőzésbe is beszállhatnak. ⁣A családi eseményt pedig a termelői cseresznyevásár és kézműves piac teszi teljessé.

További infók 

Duna Művészegyüttes – Duna fergeteges a Múzeumkertben

A Duna Művészegyüttes június 11-én este 8 órától lép fel a Duna Karneválon, és a Magyar Nemzeti Múzeum kertjének nagyszínpadán mutatja be Duna fergeteges című műsorát.

„A hagyományos tánckultúránk karakterének egyik fő jellemzője a virtuózitás. A különböző tájegységeink ügyességi, szóló és páros típusú táncaiban egyaránt megtalálhatóak a lendületes, embert próbáló vagy épp kimagasló tánctudást igénylő elemek, mindezt pedig ötvözi majd a szabadtéri táncelőadásunk, a Duna fergeteges” – mesélték a szervezők.

A virtuóz elemekkel és az izgalmas felállásokkal tarkított előadás egy olyan válogatás, melyben a Duna együttes nemrég bemutatott néptáncelőadásainak koreográfiáiból szemezgetnek az alkotók, ezáltal a Kárpát-medence különböző területeinek és tájegységeinek leglátványosabb táncait ismerhetjük meg. (x)

További infók

Rosalia Borpiknik 2023

A Rosalia Borpiknik, vagyis a borillatú, láblógatós piknik utolsó napján vehetünk részt a Városligetben vasárnap, ahol a rosé-, pezsgő-, gyöngyöző- és habzóboroké lesz a főszerep. Az italok mellé street food kaják, prémium sajtok járnak, a hangulatot pedig koncertek tetézik.  

További infók 

Június 12., hétfő

Tilos Maraton 2023 – Neked szabad

Június 12-én, hétfőn, a Tilos Maraton programja a világzene és a népzene köré fonódik. A Dürer Kertben koncertekkel, lemezlovasokkal és táncházzal várnak, és érkezik többek között a Mordái, Besh O Drom, Tigris és Volkova.

További infók 

Június 13., kedd

Perui borkóstoló Fabók Mihállyal

Június 13-án különleges borkóstolón vehetünk részt, amelyre a Perui Intipalka pincészet hoz el egy fehér és öt vörösbor tételt.

Intipalka jelentése ősi quechua nyelven „a nap völgye”, melyet az Inka birodalom idejében már használtak. A pincészet szőlőültetvényei a hűsítő klímát nyújtó tengerparttól mindössze 60 kilométerre, az Ica völgyében találhatók, melyet 500 méteres tengerszint feletti magasság és az Andok lábainál megtalálható gránitos-bazaltos talaj tesz még tökéletesebb termőhellyé. A perui ízutazást csokoládéval és egy meglepetésborral zárhatjuk.  

További infók 

Június 14., szerda

Moszkva tér – mozi.kert

Vajon miben különbözik egy a rendszerváltás alatt érettségit tevő fiatal tapasztalata, azokétól, akik békeidőben ballagnak végig iskolájuk folyosóin. Török Ferenc kultikus és mind a mai napig frissítően üde filmje szerint semmiben. Kormányzatok jöhetnek és mehetnek, a fullasztó keleti levegőt nyugati szél válthatja fel, a fiatalság azonban megdönthetetlen. Június 14-én a Moszkva tér c. filmet nézhetjük meg egy szabadtéri vetítés során.  

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék