A Bartókon eddig sem volt hiány finom ízekből, de igazi fagyinagyhatalommá a most nyitott Mikrokosmos segítségével vált. A gellérthegyi Füge bolt és kávézó tulajdonosainak új fagyizójában mennyei a mangó, üdítően savanykás a málna, háromféle formában kérhetünk pisztáciát, és cukormentes fagyik is vannak.

Erős nyári fagyishármas erősíti egymást a Bartókon, ugyanis a Kő fagyi? mennyei szezonális bodzafagyijának a közvetlen szomszédságában, nem messze a Fragola ikonikus krémpisztáciájától újabb erős versenyző, a gellérthegyi Füge bolt és kávézó nyitotta meg a jéghideg édességgel teli pultját, Mikrokosmos néven.

A Füge már eddig is nagy kedvencünk volt, a forgalmas, felújítás alatt lévő Citadella környéki rész után valóságos felüdülés betérni a kis, családias hangulatú kertbe, ahol már hét éve működnek. Egész évben finomságokkal kényeztetnek, telente meleg italok, nyaranta pedig általuk főzött fagyi is színesíti a kínálatot, mindkettővel érdemes elsétálni a közeli Filozófusok kertjébe és gyönyörködni a kilátásban, miközben az édes falatokat és kortyokat élvezzük.

A Fügét működtető család azonban most vett egy mély levegőt, és megnyitotta második üzletét, egy fagyizót. A helyszín pedig nem volt kérdés, hiszen ezer szállal kötődnek a környékhez, errefelé is laknak, 

a név ötletét pedig egy Bartók-darab, a Mikrokozmosz adta, amit a család egyik gyermeke nemrégiben tanult zongorázni a közeli zeneiskolában. 

a név ötletét pedig egy Bartók-darab, a Mikrokozmosz adta, amit a család egyik gyermeke nemrégiben tanult zongorázni a közeli zeneiskolában. 

A fagyik ezúttal is helyben készülnek, vannak cukormentes változatok is, összesen 24 típus közül választhatunk (500 Ft/gombóc, pisztácia, pisztáciacremino és cukormentes ízek 650 Ft/gombóc). Az állandó kínálatban a gyümölcsfagyik, a sajttorta és a csokis ízek szerepelnek. Ezenkívül olyan szezonális különlegességek is akadnak, mint a bodzás limonádé, hamarosan pedig meglepetés signature-íz is várható. 

Külön öröm, hogy pisztáciából, ami nekünk bármilyen formában jöhet, háromféle is van:

Külön öröm, hogy pisztáciából, ami nekünk bármilyen formában jöhet, háromféle is van:

hagyományos, egy árnyalatnyi sóval, pisztáciacremino, némi fehér csokival és mogyoróval, illetve egy ricottás változat. Ha akarjuk, hármas gombóckombinációban is halmozhatjuk a pisztáciás élvezeteket. Az üdítő mangó és málna mellett fajsúlyosabb, csokis-krémes ízeket és olyan különlegességeket is találunk, mint az amarenaborhab vagy a nagyon finom mandulás narancs.

Aki pedig aggódna a lokális fagyidömping miatt a Bartókon, az ne tegye: a színes-ízes édeséggel teli fagyispultok egymás társaságában még csábítóbbak, lehetetlen megállni, hogy az egyik után ne kezdjünk azonnal válogatni a másikból is. A nyár rövid, ne álljunk ellen a kísértésnek, irány a Bartók és a Mikrokosmos.

Címkék

Elérhetőségek

Mikrokosmos 1114 Budapest, Bartók Béla út 35. Facebook-oldal