Május 19. és 21. között érdemes lesz Gödöllőre látogatni, ahol a Királyi Kastélyban rendezik meg a IX. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált, melynek fókuszában idén a víz áll. Hazai ősbemutató és az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott új magyar alkotás is szerepel a programban közvetlenül a világpremiert követően. A filmvetítéseken túl olyan ismert szakértők előadásait hallgathatjuk meg, mint Ürge-Vorsatz Diana és Radisics Milán, de lesznek interaktív kiállítások, valamint számos workshop várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit.

A 105 országból beküldött, 1260 nevezett filmből a fesztivál előzsűrije 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre. A három nap alatt három vetítőben több mint 100 órányi mozgóképre rögzített természeti csoda, ökológiai felvetés jelenik meg a vásznakon. 

Itt lesz a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom című filmje, amely egy természetfotós nem mindennapi mindennapjaiba ad betekintést, miközben a Yukon folyó körüli fehér sivatag élőlényeit örökíti meg számos viszontagság között. Látható lesz majd a világsikert aratott Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski felfedező műve, benne az élettelennek tűnő, de nagyon is élő, állat szállodaként működő, hatalmasra növő kaktuszfaj biodiverzitásban betöltött szerepével. A szintén többszörösen díjazott Christian Baumeister Vad Argentína című alkotása bemutatja, hogy mennyire törékeny ez a kivételesen gazdag élőhely, amelyet a klímaváltozás és a vele járó tüzek fenyegetnek napjainkban. A fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu szintén egy kiemelt vizes édenről tudósít, a Maros ártér című lenyűgöző munkájában. A folyószabályozások ártalmairól szól az egyik legjelentősebb magyar természetfilmes, Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország a leginkább megcsonkított Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Hazai ősbemutató is lesz: gyönyörűek és az érzelmekre hatnak Végh Attila börzsönyi képsorai az Erdő titkai című filmjében, amelyet az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába válogattak ezernél is több, a világ minden tájáról nevezett rövidfilm közül. 

A professzionális filmkészítők alkotásai mellett ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkákat küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába. Az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a Diákfotó ’23 pályázatot, amelynek két kategóriájába – Ember és víz, általános természetfotó – küldték be műveiket. A szervező Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szándéka szerint az iskolások különösen fontos célközönsége a rendezvény sorozatnak.

A filmfesztivál nemcsak mozgóképekkel várja látogatóit. A kiegészítő rendezvények, a már említett víz-hangok témáira építve izgalmas, jövőbelátó előadásokat, interakciókat, workshopokat kínálnak, amelyek célja: edukáció és szórakoztatás. A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe. A Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok munkájáról ad képet, greenbox technika használatáról, animáció készítésről és a filmezés egyéb titkairól tanulhatnak kicsik és nagyok. 

Kék Bolygó Laborba érkezők az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség vizsgálattal. A Kék Bolygó Akvárium vizes tárlói a folyók, tavak, tengerek világát idézik. A Kék Bolygó Média és Információs Központban az érdeklődők egy érdekes kiállításon keresztül ismerkedhetnek meg a vizek élővilágával, az árvizek következményeivel, a vízszennyezés hatásaival. A fesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia lesz. 

A család, állat és bolygóbarát fesztivál továbbra is ingyenesen várja vendégeit ezen a tartalmas májusi hétvégén, a részletes programról itt találtok további információkat, de érdemes böngészni a fesztivál Facebook-eseményét is.

Címkék