Akármilyen is az idő, nem kell otthon, a négy fal között várni a csodára és a szép időre, főleg, ha szuper események mozdítanak ki minket a május 11. és 17. közötti napokon. Magyarországon például először rendeznek szimfonikus Game Music Show-t, amihez egyedülálló látványvilág, kórus és tánc társul. Sokadik alkalommal pedig részt vehettek a Budapest100 várostörténeti fesztiválon, és újra jön a római hagyományokat felidéző FLORALIA is az Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkba. A héten vásárokból, koncertekből és kulturális fesztiválokból sem lesz hiány!

Május 11., csütörtök

13. Budapest100 – Városegyesítés

A legizgalmasabb várostörténeti programsorozat és építészeti-kulturális fesztivál elsősorban a főváros múltjával foglalkozik. Az idei Budapest100 május 11. és 14. között zajlik majd, és a főváros 150. születésnapja alkalmából csupa 150 éves épületet járhatunk be, ugyanis összesen 50 ház nyitja meg a kapuit a város múltja iránt érdeklődők előtt.

A programban szereplő épületek nagy része lakóház, de intézmények is szerepelnek köztük: például a Szimpla Kert, a Rumbach zsinagóga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Fiumei úti sírkert Batthyány-mauzóleuma. A séták mellett részt vehetünk workshopokon, kerekasztal-beszélgetésen, és megnézhetünk témába vágó, izgalmas kiállításokat is.

További infók 

Mono (JP), GGGOLDDD (NL)

Május 11-én ismét Budapesten koncertezik a japán Mono, a posztrock egyik alapzenekara. A tokiói csapat már majdnem 25 éve meghatározója a műfajnak, instrumentális dalaikban a hagyományos posztrockos megoldások mellett a kortárs klasszikus zene elemei is felbukkannak, és a katartikus zúzás is jól megfér bennük az ambienttel. Az Instantba 11 nagylemezzel a hátuk mögött érkeznek, hamarosan pedig jön a 12. is, így könnyen lehet, hogy néhány új dalt is eljátszanak majd a tavaszi turnén.

Az este előzenekara szintén egy izgalmas csapat, a holland GGGOLDDD lesz. Az avantgárd metált, a triphopot, valamint az indusztriális és a darkos hangzásvilágot vegyítő együttes a Milena Eva énekesnő és Thomas Sciarone gitáros alkotta pár vezetésével tör folyamatosan egyre magasabbra. This Shame Should Not Be Mine című, tavalyi lemezüket számos zenei magazin a 2022-es év legjobbjai közé sorolta, a neves Roadburn Festival pedig kurátornak is felkérte a párost.

További infók 

Bartók Béla Bál – utcazene fesztivál

Május második hétvégéjén a Bartók Béla út büszke, szorgos és boldog vállalkozói, civiljei, lakói – mondjuk úgy, népe – megfogják a mellettük állók kezét, és három napig tartó őrületes forgótáncba kezdenek. Az eseményre szeretettel várják az ott lakókat, azokat, akik el sem tudják képzelni Budapestet a Bartók nélkül, és azokat is, akik kevésbé ismerik a pezsgő sugárutat.

Részt vehetünk ingyenes koncerteken és bulikon: érkezik többek között Vedat Akdağ, Ivan Akusztik és a Pandóra Projekt, de nem csak zenei programokra számíthatunk. Lesz még növénycserebere, kertészeti workshop, különböző témájú beszélgetések, és a szervezők a gyerekeknek is készülnek izgalmakkal.

További infók 

Május 12., péntek

Thomas Erikson: Idiótákkal körülvéve  Hogyan értsük meg azokat, akiket lehetetlen megérteni?

Te milyen színű vagy? Vajon egy impulzív, beszédes sárga, aki általában a társaság középpontja? Egy rendmániás, analitikus kék, akinél még a törölközők is derékszögben állnak? Talán egy célorientált, öntudatos vörös, akárcsak a vezetők többsége? Vagy egy türelmes, csapatjátékos zöld, mint amilyen Jézus is volt? Érezted már úgy, mintha mindenki szembejönne? Vannak olyan ismerőseid, akik akkor sem értik meg, mit akarsz mondani, ha már hangosan beszélsz velük? A mindennapos konfliktusok egyik leggyakoribb oka a rossz kommunikáció. Ilyen és ehhez hasonló problémákra ad megoldást Thomas Erikson Idiótákkal körülvéve című sikerkönyvében és a hozzá kapcsolódó előadásában a Margó Fesztiválon. Gyere el, és győződj meg róla, hogy nem TE vagy az idióta a szobában!

Thomas Erikson kommunikációs szakértő, nemzetközi hírű előadó és író. Az elmúlt húsz évben tréningjei során több mint ötezer ügyfelet segített hozzá, hogy még jobb, önmagát ismerő vezető legyen. Előadásaival rendszeresen járja Európát, ügyfelei közé olyan nagyvállalatok tartoznak, mint a Coca-Cola, a Microsoft, a Volvo vagy az IKEA. Első könyve, az Idiótákkal körülvéve megjelenése óta megtalálható a sikerlistákon. Több mint 3 millió példányban kelt el világszerte, és 42 nyelvre fordították le. (x)

További infók 

Be Massive Party x Marriott Hotel

Az idén húszéves Be Massive soron következő bulija egy ötcsillagos luxusszálloda termében, a Marriott Hotelben lesz, május 12-én. A hotel panorámaterméből nyíló kilátás csak fokozza azt az élményt, amit az eseménytől várhatunk. Az esten fellépő DJ-k sem ismeretlenek: érkezik Metha, Dubecticut, Lenny Lenoks, Robert Makai, Aberturia és Blas.

További infók 

XXXII. FLORALIA – Római tavaszünnep

32. alkalommal szervezik meg a FLORALIA eseménysorozatot az Aquincumi Múzeum és Régészeti Parkban. A római hagyományokat felidéző programok megfogható közelségbe hozzák a klasszikus antikvitást, és élményszerűen mutatják be római kori kulturális örökségünket, aminek során a kísérleti régészet, az élő történelem, a zene- és a táncművészet, a színház és a gasztronómia egymás mellett érvényesül. Részt vehetünk kurátori tárlatvezetéseken, légiós bemutatón, gyógynövényes sétán, antik divatbemutatón és más ismeretterjesztő előadásokon, miközben a gyerekeket is izgalmas programok várják.

További infók 

Május 13., szombat

GAME MUSIC SHOW – végre Magyarországon!

Pazar látvány, lebilincselő történet, epikus zene: a modern videójáték ma már igazi mestermű, ami sokszor egymástól távoli tudományágak képviselői precíz és összehangolt munkájának eredménye. A Budafoki Dohnányi Zenekar látványos Game Music Show-ján a legnépszerűbb, ikonikus videójátékok zenéivel, tánccal és lenyűgöző látványvilággal várja a gamereket és az izgalmas szimfonikus zenére nyitott közönséget.

A videójáték-zene, „magyarul” Game Music a zeneirodalom leginkább alábecsült műfaja. Talán azért, mert sokunk fülébe beleégett a kezdeti videójátékok kissé idétlen, monoton csipogása, melyet a hangeffektusok meglehetősen természetellenes, sokszor idegtépő, de rendkívül széles skálája kísért. Mára azonban a csippanástól messzire jutott e műfaj, egészen a szimfonikus szvitig. Bár Japánban évtizedek óta rendkívül népszerű ez a koncerttéma, Magyarország koncerttermeibe még nem tette be a lábát ez a zenei világ. Mostanáig…!

Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével Magyarországon először rendez szimfonikus Game Music Show-t, ahol a részben áthangszerelt, részben eredetiben felcsendülő zenékhez egyedülálló látványvilág, kórus és tánc társul. (x)

További infók 

Pure Lust: Christian Löffler (DE)

Május 13-án Christian Löfflert köszönthetjük a Pure Lust következő buliján, az Akvárium Klubban. Christian zenéje egyszerre komor és hívogató, de mindig őszinte. Saját bevallása szerint is igyekszik ezt a kettősséget újra és újra megjeleníteni, bátran mozogva akár egymástól távoli stílusokban is. 14 éves kora óta autodidakta módon képezte magát zeneileg, amire nagy hatással volt a külvilágtól elzárt környezet, amiben felnőtt. A vizuális művészként is számontartott zenész a szavak nélküli történetmesélés nagymestere, aki bátran nyúl az akusztikus és az elektronikus hangszerek eddig ismeretlen kombinációihoz. Hazai térfélről is érkeznek fellépők: Akos Voros, Daniel Santiago, Kristof Kelemen és Lelle (Péterffy Lili).

További infók 

Charity Fest 2023 – Bike Maffia

Május második szombatján Charity Festre, vagyis a jó ügyek és a civil szervezetek egynapos fesztiváljára invitál bennünket a Budapest Bike Maffia. Egész nap családi programokkal készülnek, este pedig koncertek mellett lazulhatunk a Duna partján lévő Dürer Kertben. Lehet majd pónilovagolni, alpakát és kecskét simogatni, csillámtetkózni, kézműveskedni, de lesz például cirkusz, sokféle társasjáték, cargobringázás, valamint külön tombola gyerekeknek és felnőtteknek. Az ebédet civil szervezetek főzik majd, bográcsban, így ha a fesztiválon ebédelünk, őket támogathatjuk. Estefelé már a Felefánttal hangolódhatunk, majd érkezik a Random Trip, az Aranyakkord, A Kutya Vacsorája, 22:30-tól pedig Necc Partyn táncolhatunk hajnalig.

További infók 

Május 14., vasárnap

Májusi Kézműves Vásár

Május 14-én új helyszínen, az Ellátóban találkozik a divat, a dizájn és a művészet a Májusi Kézműves Vásáron. Lesznek egyedi használati tárgyak, ékszerek, táskák, ruhák, natúr kozmetikumok, játékok és mindenféle kézzel készült egyedi termékek, melyek az újrahasznosítás jegyében készültek. Két workshopon is részt vehetünk, készíthetünk torzót és virágtartót vagy ékszereket a Lanka Design foglalkozásán. 

További infók

Árasztó-part szezonnyitó

Vasárnap délután nyitja meg az idei szezont az Árasztó-part. Az eseményen mi is kivehetjük a részünket a part népszerűbbé, rendezettebbé tételében, közösen elkészíthetjük az információs táblákat, meglocsolhatjuk a növényeket, és a szemetet is összeszedhetjük. A 15 órakor kezdődő tevés-vevést grillezéssel köthetjük össze, 16 órától pedig Szarka Mónikával jógázhatunk.

További infók 

18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

18. születésnapját ünnepli a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál, és ennek örömére öt napon keresztül tartó programokkal készültek a szervezők. A programsorozat kiemelt és egyben utolsó napja vasárnap lesz, a Dürer Kertben, ahol annak lehetünk tanúi, ahogy díjnyertes képregényalkotók Zságer Balázzsal közösen improvizálnak. Szintén vasárnap Iamyank és Joonas Sildre beszélgetnek majd Arvo Pärtről és az életét bemutató képregényről, és a zárónapon 9 nemzetközi vendég dedikálja a frissen beszerzett példányainkat. 

További infók 

Május 15., hétfő

Kezdd a hetet a Kaptafában!

A néhai cipőkellék-szaküzletben a reggeli/brunch kultúráját népszerűsítik, ahol olyan, jobbnál jobb fantázianevű ételekbe haraphatunk, mint például a Defibrillátor, a Molnár vagy a Molnárné. Itt lehet olyan különlegességet is kóstolni, mint a rántott kovászos uborka, úgyhogy ha egy nyitott és kísérletező hétfővel szeretnénk kezdeni a hetet, akkor irány a Kaptafa!

További infók 

Május 16., kedd

Fordulj, kedves lovam. Válogatás Kallós Zoltán gyűjtéseiből

A Duna Művészegyüttes állandó zenekara, a Göncöl zenekar önálló albumot jelentet meg, mely a kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, Kallós Zoltán népzenei gyűjtéseiből válogat.

A hamarosan megjelenő, Fordulj, kedves lovam. Válogatás Kallós Zoltán gyűjtéseiből című album anyagából tartanak kedvcsináló koncertet, amelyen május 16-án vehetünk részt, a Hagyományok Házában. Az album célja, hogy Kallós Zoltán életét, kiemelkedő személyiségét legfontosabb népzenei gyűjtéseiből válogatva mutassa be, amit a koncerten videó- és hangbejátszásokkal, fényképek vetítésével kívánnak majd még érzékletesebbé tenni. A koncerten közreműködik Enyedi Ágnes Junior Prima Díjas népdalénekes, szintén énekhangjával Mezei Balázs, valamint a Duna Művészegyüttes táncművészei. (x)

További infók 

Május 17., szerda

Sip & Smoke – Pop-up terrace grill & bar

A tavaszt és első születésnapját ünnepli a Mad Dog Coffee Hangár. Május 17-én, szerdán, közvetlenül munka után izzítják a bulit, és kipakolnak a teraszra, füstös BBQ-fogásokkal, melyeket a Petrol Beer & Barbeque csapata készít. A finom falatok mellé különleges koktélok közül választhatunk kísérőt.

További infók 

Csató József: My Memory Foam Keeps Forgetting

Deák Erika Galéria következő kiállításán Csató József legújabb műveit mutatja be. A kiállítás címe sokatmondó, nem pusztán az új festmények témaválasztására, de Csató művészeti magatartására is utal. A művész legújabb kiállításának anyaga az alkotó privát helyszíneit veszi sorra. A képek egy képzelt lakásbelsővé alakítják a galéria tereit, és a művész  ahogy tőle már megszoktuk tudatosan játszik rá a terek és a formák ambivalenciájára. A nappali, a háló és a kerti parti helyszíne közti határok néhol élesek, máshol elmosódni látszanak, a kollázsszerű enteriőrökben szürreálisan meseszerű, organikus formák csatlakoznak, majd távolodnak el egymástól.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék