Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére elindult a Budapesti Lakógyűlés, hogy a Budapest és a Lánchíd jövőjét meghatározó kérdésekről a budapestiek dönthessenek. Május 4-étől június 11-éig van lehetősége a 14 évesnél idősebb budapesti polgároknak Budapest és a Lánchíd jövőjével kapcsolatos kérdésekről véleményt nyilvánítani, online és offline formában. A szavazáshoz szükséges levelek kézbesítése elindult.

A Fővárosi Önkormányzat eddig is több módon nyitotta meg a város kormányzását a budapestiek előtt. Idén harmadik alkalommal a városlakók dönthetnek a Közösségi Költségvetés forrásainak felhasználásáról, de civil munkacsoportok, közösségi gyűlések, polgári kezdeményezések során is alkalma volt a budapestieknek véleményt nyilvánítani, vagy alakítani a főváros terveit, akár a Fővárosi Közgyűlés napirendjét. A Budapesti Lakógyűlés célja, hogy konkrét, ezúttal a fővárosi közlekedést is érintő kérdésekben közvetlenül a budapestiek dönthessenek.

A Lakógyűlésen minden 14 évnél idősebb lakó- vagy tartózkodási címmel rendelkező budapesti vehet részt. A szavazás tisztaságát és anonimitását egyedi azonosító kód biztosítja, amelyet névre szóló levélben kapnak meg a budapestiek. A levelek kézbesítése elkezdődött, a szavazáshoz szükséges kódok folyamatosan érkeznek a postaládákba.  

A szavazófelület a Budapesti Lakógyűlés honlapján május 4-én délután nyílt meg. A lakók egyéni azonosító kódjukkal az online felületen pár perc alatt, vagy személyesen a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján tudnak válaszolni a Budapest és a Lánchíd jövőjét meghatározó kérdésekre.

Címkék