Az április 20. és 26. közötti napok időjárását végre nem a változékonyság jellemzi, az eseményeket azonban annál inkább! Ha eddig semmi kedvetek nem volt kimozdulni, most már biztosan lesz, mert ha még nem hallottátok volna, mától újra táncolhatunk a Duna-parton, mivel a Pontoon egy elég erős nyitófesztivállal ünnepli az új szezon kezdetét. Ezenkívül vásárok, kiállítások, kisebb zenei fesztiválok is kimozdítanak titeket a négy fal közül.

Április 20., csütörtök

Budapesti Tavaszi Fesztivál

30 helyszínen több mint 50 programmal vár bennünket az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál április 20. és május 2. között, és közel hozza a Budapesten lakók és idelátogatók számára a nyitott, befogadó és megújulni képes város élményét.

Az izgalmas művészeti és kulturális eszköztár változatosan dolgozza fel korunk és környezetünk jelenségeit, lehetőséget nyújt az aktív részvételre, műfajokon és generációkon átívelő, kiváló alkotók produkcióit kínálja. Számíthatunk izgalmas koncertekre, színházi és irodalmi előadásokra, de ha gyerekekkel érkeznénk, családi programok is várnak ránk.

További infók 

Pontoon – Nyitó Fesztivál 2023

Megérkezett a tavasz, és kezdetét veszi a PONTOON-szezon! Mi pedig ismét örülhetünk, hogy immár 8. alkalommal dobják le a horgonyt a kedvenc Duna-partunkon, a fedélzeten pedig újra hétfőtől vasárnapig lesz lehetőségünk egy önfeledt táncra, egy laza koccintásra és láblógatásra vagy akár a naplementékben gyönyörködésre. Az új évad egy egész hosszú hétvégén átívelő programmal nyit.

További infók 

Amitől félünk – premier és buli

Ari Aster (ÖrökségFehér éjszakák) legújabb filmje, az Amitől félünk április 20-tól látható országszerte a mozikban. A premier napján a Toldi moziban nézhetjük meg, hogy Joaquin Phoenix hogyan alakítja a külvilág őrületére a saját őrületével válaszoló kisembert, Beau-t, utána pedig az Edith bárban folytatódik az este, ahol Galactic Jackson, Vedat Akdağ és Infragandhi gondoskodik a jó hangulatról.

További infók 

Április 21., péntek

Budapest Garden ingyenes nyitó hétvége

Budapest Garden az egész családnak szóló változatos és ingyenes programokkal nyitja meg a szezont április 21. és 23. között. Ezen a hétvégén a Fröccsbár várja a borkedvelőket, de koktélkészítő workshopon is hangolódhatunk a tengerparti érzésre a Duna-parti panoráma mellett. A whisky, a gin és a rum világával szombaton ismerkedhetünk egy előadással egybekötött kóstolón, vasárnap pedig, ha már megalapoztuk a hangulatunkat, a Keep Swinging csapata tanít egy-két jazz- és charlestonlépést. Eközben az aprónép sem fog unatkozni: őket sportpálya, tűzoltópark és számos vezetett játék várja.

További infók 

BINÁLÉ – Digitális művészeti szemle

Az április 21-én kezdődő kiállítás nemzetközi és hazai művészek, szupersztárok és pionírok alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon a Margitszigeten lévő Kristály Színtéren. A művészeti szemle a technológia és a demokrácia kapcsolatát helyezi új fénytörésbe Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóján.
 
A biennálé lehetőséget teremt a digitális művészeti gyakorlatok színes és gazdag világának megismerésére, különböző esztétikák és alkotótechnikák élményalapú megtapasztalására. A szemle történeti perspektívát is kínál a digitális művészet e gyorsan változó szegletéhez, az avantgárd úttörők és a legújabb technológiákkal kísérletező kortárs művészek mozgóképes alkotásainak együttes bemutatása megvilágítja a művészet, a kreativitás, a technológia és a társadalom változásainak összefüggéseit.

További infók 

Tavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár 

Palánták, virágok, növények, kertészeti kellékek várnak ránk április 21. és 23. között a Budai Arborétumban szervezett Tavaszkert Dísznövény Szakkiállításon és Vásáron. Az eseményen nemcsak vásárlásra lesz lehetőség, hanem kóstolhatunk gasztronómiai finomságokat, megnézhetjük a bonsai- és suisekikiállítást, vagy részt vehetünk arborétumi sétán is. A szervezők kertészeti tanácsadásokkal, növényes és zöldprogramokkal készülnek az egész család számára.

További infók

Április 22., szombat

MARSH (UK): Endless Album Tour

Az Anjunadeep-rajongók egyik nagy kedvence, MARSH idén is visszatér Budapestre, hogy bemutassa legújabb albumát, az Endlesst. Az április 22-i, a Cinema Hallban helyet kapó bulira vele tart jó barátja, az amerikai Nox Vahn is. Csak hogy kellőképpen változatos legyen a zenei paletta, és hogy mindenki megtalálja a számára kedvenc Anjunas-hangzását, a line-upot tovább fogja erősíteni Sunny Lax, a bemelegítésről pedig a Budapest Calling-életstílust leginkább képviselő páros, az Indigo Theory fog gondoskodni.

További infók 

Badacsony New Yorkban

Április 22-én, szombaton újra Budapestre költözik a Badacsonyi borvidék, annak kitűnő borai és kedvelt borászatai. A tizenkettedik nagy kóstolón hagyományosan a New York Palotában vehetünk részt, azon belül is a Róma teremben.

További infók 

I bike Budapest bringás felvonulás

Ahol jó bringázni, ott jó élni! – ezzel a felkiáltással invitál biciklis felvonulásra április 22-én, a Föld napján a Magyar Kerékpárosklub. Idén azt szeretnék elérni, hogy a teljes felújítást követően dugómentes, átjárható legyen a Lánchíd.

Hősök terétől kezdődik a felvonulás, de az útvonal végigbiciklizése mellett színes programok is várnak: helyi csoporthoz csatlakozva megtervezhetjük a saját bringás csillagtúránkat, az Alsó-nagyréten pedig piknik és zene vár bennünket, ha pihenni szeretnénk. 

További infók 

Április 23., vasárnap

MOME Fair Tavasz

Idén tavasszal is szeretettel várnak mindenkit a szervezők a MOME-s diákok vásárára, ahol több mint 60 tervező szakos hallgató termékei közül válogathatunk: lesznek printek, ékszerek, kerámiák, kiegészítők, ruhák és megannyi egyedi apróság. Ha nem a vásárlás motivál, csak kíváncsiak vagyunk, hogy min dolgoznak év közben a MOME-sok, akkor is érdemes ellátogatnunk április 23-án K11 Laborba.

További infók

Sakura ünnep

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa-virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Idén az április 15. és 16., illetve 22. és 23. közötti hétvégén gyönyörködhetünk a virágzásban. 

Ezenkívül lesz még japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti és fegyverbemutató, koncertek, mangabemutató. A MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki, és lesz ikebanaelőadás és workshop is. A haikuverseny legszebbjei a kertben is olvashatók.

További infók 

12. Háború utáni és kortárs művek aukciója I. rész

Szürnaturalista művekkel és egy igazi különlegességgel, a hazai aukciókon csak elvétve előforduló Hantaï Simon meglepetésfestményével indítja el az idei aukciós szezont a Virág Judit Galéria. A 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján kalapács alá kerül továbbá többek között Fajó János, Kassák Lajos, Lakner László egy-egy remekműve is, melyekre első alkalommal április 23-án licitálhatunk.

További infók 

Április 24., hétfő

Cristian Mungiu: R.M.N. – Mérce Filmklub

Cristian Mungiu, a nemzetközileg is elismert romániai rendező új filmjében egy olyan esetet dolgoz fel, amelyre Magyarországon is emlékezhetünk a hírekből: a film témája a 2020-as ditrói „migránspánik”. Érdekes kérdés, hogy a cannes-i nézőközönségnek is szánt, az esetet játékfilmként feldolgozó alkotás képes-e valódi közelségbe hozni a történteket azok meghamisítása nélkül.

Mérce Filmklub április 24-i eseményén többek között erre a kérdésre kereshetjük a választ, majd Erdélyből érkező vendégekkel beszélgethetünk a film által felvetett problémákról.

További infók 

Április 25., kedd

Brunszkó László: Easy Blues

Brunszkó László Nikon One néven a kilencvenes évek közepétől több mint két évtizeden át aktív szerepet vállalt a hazai, majd a nemzetközi graffiti-/street art kultúra alkotói szegmensében. Napjainkban illusztrátorként dolgozik, graffitijeivel pedig hollywoodi filmprodukciókban találkozhatunk. Áprilistól az Easy Art Space ad otthont az 50-es, 60-as, 70-es évek blues-noir-melankolikus hangulatát idéző Thirty Days of the Waiting Blues című sorozatából válogatott illusztrációinak. A kiállítást április 18. és május 16. között nézhetjük meg.

További infók 

Little Europe Filmfesztivál

Az első alkalommal megrendezett Little Europe Filmfesztivál célja, hogy bemutassa az elmúlt évek filmművészetének Közép- és Kelet-Európa országaiból (Ausztria, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia) származó különleges kincseit. Bár a filmválaszték elsősorban a játékfilmekre összpontosít, a programban dokumentumfilmeket is láthatunk. A fesztivál dramaturgiája egyszerre igyekszik megerősíteni és lerombolni az egyes nemzetek mentalitásával és filmművészetével kapcsolatos sztereotípiákat.

A kiválasztott filmek a hétköznapi hősiességről, a kisvárosokban vagy közösségekben lejátszódó drámákról, illetve a hétköznapi emberek sikereiről és bukásairól mesélnek. Április 25. és 27. között a Toldi moziban vehetünk részt az izgalmas vetítéseken.

További infók 

Április 26., szerda

Jazzfest Budapest

Jazzfest Budapest idén is a műfaj legnagyobbjait hozza el a fővárosba. Április 26. és május 17. között a hazai helyszínek széles körű együttműködésével egymásnak adják majd a színpadokat a hazai és a nemzetközi sztárok, akik 5 kontinens 22 országából érkeznek. Idén először szakmai kurátorok bevonásával, az ő döntéseik alapján állították össze a pontos programot.

Olyan világsztárok érkeznek Budapestre, mint Lizz Wright, Avishai Cohen, Stanley Clarke, Simon Phillips, Stacey Kent, Stefano Bollani, Anouar Brahem, Bugge Wesseltoft, Enzo Favata, Paal Nilssen-Love. A műfaj hazai kiválóságai is színpadra lépnek, mint Dés László, Dresch Mihály, Oláh Kálmán, Tóth Viktor, Balogh Kálmán, Nagy János Yancha, Kézdy Luca, hogy csak néhányat említsünk a rangos névsorból.

További infók 

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Címkék